< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Bán Károly:Mekk Elek visszatér

| Mobile | RSS

Bán Károly:Mekk Elek visszatér

2017. október 25. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Bán Károly:Mekk Elek visszatér

Álláspont. A mai gyerekek már nem emlékezhetnek Mekk Elekre, a magyar televíziós bábfilmsorozatra

szerző:Bán Károly

A főszereplő egy kecske volt, Mekk Elek, bár a szereplők inkább Mekk mesternek hívták a minden munkát elvállaló, ám semmihez sem értő kecskét. Mekk mester például a fázós medvecsaládnál kályhát épített a tetőcserepekből, a hörcsögnek meg szélmalmot tákolt, de az is összedőlt, hiába, kontár volt a javából.

Mekk mester lett az országos üzlethálózattal bíró, a Kommunista Ifjúsági Szövetség kezelésében lévő Ezermester Vállalat kabalafigurája is. A rendszerváltoztatás után a magát bírósági trükkök százaival a KISZ jogutódjának hazudó Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (Demisz) úgy döntött, hogy Mekk mester a szociális piac­gazdaságban már nem tudná jól szolgálni a Demisz érdekeit, az igazgatót elzavarták, s a vállalat bezárásáról döntöttek. Végelszámolónak egy bizonyos Gyurcsány Ferencet neveztek ki.

Ezzel alá is írták a híres Ezermester és kedves kecskéjének halálos ítéletét, az egykori vállalatóriás úgy tűnt el három röpke év alatt ország-világ szeme elől, hogy nyoma sem maradt az ingatlanvagyonnak. A vagyongazdák, Varju László Demisz-ügyvivő és Karl Imre kamarás, valamint az Ezermester végelszámoló munkálkodása során az 1989-ben még hárommilliárd forintra értékelt KISZ-vagyon, benne hetvenhét ingatlannal, néhány vállalattal, szállodával, amelyek az akkori törvény szerint az államra szálltak volna, lényegében nyomtalanul eltűnt. A Demisz-elit, a Demokratikus Koalíciót ma működtető Gyurcsány, a DK-alelnök Varju László, a K & H-brókerbotrányból ismertté vált szocialista államtitkár, Karl Imre és társai viszont soha nem számoltak el joghatályosan ezzel a vagyonnal.

Maga a Legfelsőbb Bíróság mondta ki később, hogy a Demisz sosem volt a KISZ jogutódja, de akkor már persze Csillebérc is „jó kezekbe” került, ahogyan a majd egymilliárd forintért eladott KISZ-székház is, amelynek hozadékát szintén széthordták. Az ifjú demokraták még az 1848–49-es emlékműre gyűjtött adományokat is ellopták az ügyészség szerint.

A modern kori Mekk Elek, vagyis Gyurcsány Ferenc, a „vagyonszerzés bűvészinasa” keze alatt az Ezermesterhez hasonló pályát futott be a Magyar Szocialista Párt is, amelyet végelszámolója épp most készül visszafoglalni. Amikor egy ifjú szocialista politikus, Bárándy Gergely úgy fogalmaz pártja helyzetéről, „megérti, ha azt gondolják róluk, ezekre nem bíznám a kutyámat sem”, az már lényegében a haláltusa része. Az pedig a fegyverletétel, amikor éppen az MSZP-t szétszakító, sőt lenullázó bukott párt- és miniszterelnök miatt rúgja ki saját szóvivőjét a pártelnök. Mondván, „szövetséget kötni csak jóhiszeműen lehet”.

Igaza lehet annak az olvasónak, aki a történtek kapcsán egy kommentben úgy fogalmaz: „Az MSZP a legszánalmasabb párt a DK után. És most nekem senki se Orbánozzon, mert úgy legyurcsányozom, hogy a végén még Soros is röhög!” Paradox módon a lejtőre jutott szocialista pártban a tíz éve tartó leépülés óta az első előremutató gondolatot Botka László fogalmazta meg, amikor azt mondta, „Gyurcsánnyal nem lehet megújulni”. A párt miniszterelnök-jelöltje lemondása után a pártelnök még azt ígérte, folytatják a „botkai utat”. Most viszont azt látjuk, a Gyurcsány-mentes baloldali fordulatot már Gyurcsánnyal, a „jóhiszemű szövetségessel” képzelik.

Ez az út a tagadás igenlésének tagadása. Egyébként pedig Mekk mester a sorozat végére rátalált igazi mesterségére. Kitűnő szabó lett belőle. Végelszámolója viszont még keresi a helyét. Pillanatnyilag házi bankára egy bűnszervezetnek.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 133 megnézve, 1 alkalommal mai nap |