Összesen 2,8 milliárd közpénzből építhetnek három üzemet.

A Közbeszerzési Hatóság adatbázisába csütörtökön feltöltött tájékoztató szerint a Mészáros Lőrinc közvetett tulajdonában álló Euró Generál Zrt. építhet meg egy 3 ezer négyzetméteres, teljesen új borászati üzemet, 1,7 milliárd forintért – írja a Magyar Nemzet. Az Euró Generál a közbeszerzést több állami megbízást is elnyerő Penta Kft.-vel közösen kapta.

Az Euró Generál tulajdonosa az Opus Nyrt. (korábbi nevén Opimus Nyrt.), amelyben március elején szerzett tulajdonrészt Mészáros Lőrinc. A cégben már tavaly márciusban megjelent Csík Zoltán, a felcsúti polgármester egyik bizalmasa mint igazgatósági tag.

A Mészáros-érdekeltség augusztus végén egy borászati beszerzési központ építését is elnyerte ugyanott, 384 millió forintért. A Sárospatakhoz közeli Hercegkúton pedig két hete nyerték el egy borászati üzem megépítését, összesen 683 millió forint értékben.

Mészáros Lőrinc még tavasszal személyesen vette át annak a tokaji borászatnak a testvércégét, amelyet családi vállalkozása a tavalyi év végén szerzett meg. A felcsúti polgármesteré lett ugyanis a Dereszla Sparkling, a cégei pedig a Dereszla Pincészetet, illetve a Henye Borászatot és a Tokaj Major Kft.-t is megszerezték.

A mostani három fejlesztéssel Mészáros Lőrinc érdekeltsége így 2,8 milliárd forint közpénzből gyakorlatilag saját pincészetei közelében hoz létre új üzemeket.

A mostani közbeszerzéseket a nemrég felállított Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács tulajdonában álló Tokaji Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. bonyolította le, amely az államilag támogatott Közösségi Infrastruktúra Alap Projekt keretében valósul majd meg. A Tokaj Borvidék Tanácsot a kormány azért hozta létre, hogy figyelemmel kísérje a 2014–2020-as uniós költségvetési időszak operatív programjainak végrehajtását és előkészítse a térség területfejlesztési koncepcióját.

A mostani új borászati üzemekről a tanács honlapján azt írják, három helyszínen, zöldmezős beruházás keretében kívánnak létrehozni egy-egy korszerű borászati üzemet, amelyek elsődleges feladata szőlőfelvásárlási, szőlőfeldolgozási és borászati technológia szolgáltatások nyújtása a termelők

forrás:hvg.hu