< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Döntött a bíróság: az Eximbanknak ki kell adnia az adatokat

| Mobile | RSS

Döntött a bíróság: az Eximbanknak ki kell adnia az adatokat

2017. október 27. | hozzászólás | Közélet
Budapest, 2015. március 31.
Schiffer András, a Lehet Más a Politika  (LMP) társelnöke és parlamenti frakcióvezetője az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való részvételéről szóló javaslat vitája alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. március 31-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Döntött a bíróság: az Eximbanknak ki kell adnia az adatokat

A Fővárosi Törvényszék elsőfokon kötelezte az Eximbankot, hogy a kötött segélyhiteleivel kapcsolatos információkat adja ki a Magyar Természetvédők Szövetségének – írta a szervezet közleménye.

Fejlődő országok segélyhitele

A kötött segélyhitelek kedvezményes hitelt jelentenek a fejlődő országok számára, melyek körét nemzetközileg szabályozzák. Ezt a nyújtó ország termékeinek, szolgáltatásainak megvásárlásához kötik. A hitelt a donor ország meghatározott szabályok szerint segélyként elszámolhatja. Magyarország segélypolitikájának részeként a kötött segélyhitelek folyósításáért az Eximbank a felelős.

Schiffer András ügyvéd által képviselt Magyar Természetvédők Szövetsége kérte az állami tulajdonú banktól a segélyhitelekhez kapcsolódó információkat, de ezeket a bank jelentős részben banktitokra hivatkozva megtagadta. A mai napon a Fővárosi Törvényszék kötelezte az Eximbankot az adatok kiadására. A bíróság szerint egy állami tulajdonú bank esetén a banktitok nem írhatja felül az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseit, ezeknek az adatoknak közérdekből nyilvánosnak kell lennie.

Magyarország segélyezési politikájában egyre nagyobb szerepet kapnak a kötött segélyhitelek. Ezek összege már átlépte a 150 millió eurót. Megfelelő működés esetén ezek hozzájárulhatnak a fejlődő országok problémáinak enyhítéséhez. Ehhez viszont az szükséges, hogy a gazdasági szempontok mellett a szociális és környezeti szempontokat is vegye figyelembe a bank. Erről tudhatunk meg több információt, ha a döntés értelmében a bank kiadja az adatokat – mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

Kiemelt képünkön Schiffer András látható. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

forrás:hír24.hu

Leave a Reply 86 megnézve, 1 alkalommal mai nap |