< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Afrika, a katonai hatalomátvételek kontinense

| Mobile | RSS

Afrika, a katonai hatalomátvételek kontinense

2017. november 18. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Afrika, a katonai hatalomátvételek kontinense

Robert Mugabe zimbabwei diktátor pénteken először jelent meg a nyilvánosság előtt azután, hogy a hét közepén az ország hadserege elmozdította az elnöki pozícióból. A 93 éves Mugabe egy diplomaosztón vett rész a fővárosban, Hararéban. Minden évben ellátogat erre az eseményre, de nem sokan várták, hogy idén is ott lesz. Beszédet is mondott, amely után ujjongva tapsolták meg hírügynökségi beszámolók szerint. A diplomaosztón ugyanakkor a diktátor utódjának szánt felesége, Grace Mugabe, valamint az oktatási miniszter sem volt jelen.

Az agg diktátor a megbuktatása óta őrizetben van, pozíciójáról nem hajlandó lemondani. A hadsereg pénteki közlése szerint egyeztetnek Mugabéval, ennek eredményéről hírt adnak, „amint lehetséges lesz”. Christopher Mutsvangwa eközben továbbra is azt tanácsolja az elnöknek, hogy mondjon le, egyúttal tüntetést is bejelentett szombatra. – Szeretnénk visszaállítani a büszkeségünket, ennek holnap van a napja. Befejezhetjük a munkát, amit a hadsereg elkezdett – jelentette ki a háborús veteránok szervezetének befolyásos vezetője.

Ami Zimbabwéban történik, viszonylag szokványos Afrikában. Ugyan 2015-ben sorra jelentek meg olyan cikkek, hogy leáldozott az államcsínyek korszaka a kontinensen, ettől az évtől kezdődően a zimbabweivel egyetemben hat különböző puccskísérlet zajlott Afrikában. A kontinens 37 országában történt már ilyen esemény, térképünkön jeleztük, mely államok a leginkább „fertőzöttek” ebből a szempontból. Öt puccshelyszínt nem tüntettünk fel ezen, mert ugyan történtek ott is efféle események, de ma már nem létező államokról van szó: Bophuthatswana, Ciskei, Transkei, Venda és Zanzibár ilyenek.

A kontinensen legalább kétszáz sikeres és sikertelen puccskísérlet zajlott már le, ami azért is érdekes, mert a legtöbb ország még mindig nincs hatvanéves ezen a földrészen, hiszen a hatvanas évek elején kezdődött a gyarmatosítók rabigája alóli felszabadulásuk. A legtöbb puccs Burkina Fasóban történt, összesen tíz, többségük a nyolcvanas években, ezek közül kettőt Blaisa Compaoré vezetett. 1987-ben jutott hatalomra végül, ahonnan 2014-ben távolították el – puccs révén, persze. Három ország akad, ahol egyetlen puccskísérlet sem járt sikerrel: Marokkó, Kenya és Kamerun. Tizenkét államban a függetlenné válás utáni első öt esztendőben máris zajlott erőszakos hatalomátvétel, viszont az összes afrikai országnak alig több mint ötöde úszta meg eddig puccs nélkül. Ezek többsége – mint a térképen is látszik – Afrika északi felén zajlott inkább. Igaz, a felsorolt, ma már nem létező államok, ahol voltak államcsínykísérletek, mind a kontinens déli részén működtek.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 108 megnézve, 1 alkalommal mai nap |