< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nagyon fél a Fidesz az egyezménytől, amely megfékezné a nők elleni erőszakot

| Mobile | RSS

Nagyon fél a Fidesz az egyezménytől, amely megfékezné a nők elleni erőszakot

2017. november 21. | hozzászólás | Közélet

Nagyon fél a Fidesz az egyezménytől, amely megfékezné a nők elleni erőszakot

Annyira, hogy ebben a parlamenti ciklusban már nem is akarják ratifikálni.

Zoom kormányzati forrásból úgy értesült, hogy az Országgyűlés ebben a parlamenti ciklusban már biztosan nem ratifikálja az Isztambuli Egyezményt. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára ezt a lapnak azzal indokolta, hogy november 7-ig be kellett nyújtani azokat a törvénymódosításokat, amelyek még a 2018-as tavaszi választások előtt a parlament elé kerülnek. A tavaszi ülésszakban pedig érdemi vitára már nem lesz lehetőség.

A magyar állam 2014. március 14-én írta alá a dokumentumot, amely az Európa Tanács egyezménye nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról. Azóta sem sikerült ratifikálni, ezért nem emelkedhetett törvényerőre. Ellenzéki képviselők időről-időre felvetik a ratifikációt, de azt rendre elkaszálják a Fidesz-KDNP képviselői. „Van még időnk” – fogalmazott az államtitkár. Szerinte nem sürgeti semmi a kormányt a kérdésben, és a magyar jog így is teljes körűen biztosítja a nők jogait és az erőszak elleni fellépést. A ratifikálásban még Törökország is megelőzött minket.

Völner szerint a késlekedésnek több oka van:

  • önkormányzati együttműködésre volt szükség
  • vizsgálni kellett a ratifikációhoz szükséges jogalkotási és kormányzati intézkedéseket
  • fel kellett mérni a szükséges költségvetési forrásokat
  • valamint a társadalmi és közigazgatási egyeztetés során további vizsgálandó kérdések is felmerültek.

A ratifikáció a poliikus szerint nem a költségvetésen múlik,, mert a megvalósításhoz szükséges 8 milliárd forint már rendelkezésre áll. Az viszont ismert, hogy kormányközeli és konzervatív körök rendre támadják az egyezményt azzal, hogy az a „genderideológia trójai falova”. A Frivaldszky Edit által vezetett Emberi Méltóság Központ például az év elején petíciót kezdeményezett az egyezmény ratifikálása ellen.

Fotó: nokert.hu/CsöreAndrás

A soesát egyébkánt ideje lenne tisztázni, Németh Szilárd alelnök ugyanis a múlt héten egy ATV-interjúban azt emlékeztetett, hogy Magyarország nem írta alá az Isztambuli Egyezményt, és ki lehet jelenteni, hogy amíg Fidesz-többségű a parlament, addig „nem is fog átmenni” rajtuk. Az LMP társelnöke és miniszterelmök-jelöltje,  Szél Bernadett írásban kért választ arról, hogy Magyarország az ígéreteknek megfelelően mikor ratifikálja az egyezményt, amire  Völner írásban azt nyilatkozta, hogy a ratifikálás előkészítése folyamatban van.

Az időhúzás az áldozatok és szeretteik szempontjából nehezen érthető, mivel Magyarországon hetente legalább egy nő hal meg kapcsolati bántalmazás miatt, és minden ötödik nőt bántalmaz a partnere.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 113 megnézve, 1 alkalommal mai nap |