< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Greenpeace: Az oroszok elhallgattak egy nukleáris balesetet?

| Mobile | RSS

Greenpeace: Az oroszok elhallgattak egy nukleáris balesetet?

2017. november 23. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Greenpeace: Az oroszok elhallgattak egy nukleáris balesetet?

Ügyészségi vizsgálatot kezdeményez a Greenpeace Oroszországban, mert szerintük elképzelhető, hogy az orosz hatóságok elhallgattak egy nukleáris balesetet. Idén ősszel több mint két hétig Európa-szerte megemelkedett egy radioaktív izotóp szintje a légkörben. Egyes szakértők szerint egy urali nukleáris létesítményben történhetett baleset, de a Kreml ezt cáfolja. További részletek a videóban.

A Roszhidromet nevű orosz kormányzati kutatóintézet székháza Obnyinszkban, Oroszország nyugati részén. Maga az intézet is elismerte, hogy a ruténium 106 radioaktív izotóp koncentrációja idén ősszel megnőtt a légkörben.

“Szentpétervártól az Urálig valóban magasabb volt a radioaktív ruténium szintje. A legmagasabb a Cseljabinszki területen volt” – ismerte el a Roszhidromet Tájfun nevű környezetvédelmi hivatalának egyik vezetője.

A francia nukleáris biztonsági hivatal adta először közre, hogy szeptember végétől október közepéig a ruténium 106 koncentrációja megemelkedett Franciaországban.

A szakértők szerint a sugárzás Oroszország déli részéből indulhatott ki, és Európa-szerte érzékelték. Nyugati szakemberek arra gyanakodtak, hogy a Roszatom majaki nukleáris hulladékfeldolgozó üzeméből került sugárzó anyag a légkörbe.

A Roszhidromet azonban ebben kételkedik. “Egyelőre nem tudjuk bizonyosan, honnan ered a sugárzás. Sokan Majakot emlegetik, de ebben nem lehetünk biztosak. Romániában is magasabb például a ruténium szintje. A mért érték egyébként százszor alacsonyabb, mint a normális szint” – jelentette ki az orosz szakember.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette: egyelőre nincs információ, hogy bármi aggodalomra okot adó esemény, esetleg baleset történt volna.

Az orosz állami atomenergetikai vállalat, a Roszatom viszont nem tagadta, hogy magasabb volt az érték, de szerintük csak félreértelmezték a mért adatokat. Maga a majaki nukleáris létesítmény viszont nem cáfolta a magasabb értéket, de szerintük ez nem miattuk van.

A nukleáris fűtőanyag termelésével és újrafeldolgozásával foglalkozó majaki üzem egyébként 1957-ben a történelem egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófájának helyszíne volt. A szovjet vezetés azonban ezt sokáig titkolta, pedig az okozott kár és a szennyezés mértéke felülmúlta a csernobili szerencsétlenségét. Ebbe az üzembe szállították Paks 1 hulladékát 1997-ig, és ide szánták eredetileg Paks 2 kiégett fűtőelemeit is.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 117 megnézve, 2 alkalommal mai nap |