< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Tanárhiány – A fele se tréfa!

| Mobile | RSS

Tanárhiány – A fele se tréfa!

Tanárhiány – A fele se tréfa!

Az elmúlt hetekben sokszor maradtak szaktanár nélkül a diákok a budapesti Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium, Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolában. FOTÓ: Tóth Gergő

Balog miniszter viccnek tartja, hogy nincs elég pedagógus. Sokan vannak, akik nem nevetnek vele: például a Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium tanárai, diákjai sem.

Az elmúlt hetekben többször is elmaradtak az első órák, és a helyettesítéseket sem lehet egykönnyen megoldani a budapesti Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium, Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolában – értesült lapunk. Leöveys diákok és egy pedagógus szerint szakmai és természettudományos tárgyak maradnak el a leggyakrabban, elsősorban a szaktanárok hiánya miatt: ha egyikük például betegszabadságra megy, a szakórát lehetetlen helyettesítéssel érdemben megtartani.

Noha a pedagógushiányról szóló hírek általában állami intézményekből érkeznek, úgy tűnik, az egyházi fenntartású iskoláknak is szembe kell nézniük ezzel a problémával. Igaz, a Leöveyt idáig az állam működtette, fenntartását csak idén szeptembertől vette át a Görögkatolikus Egyház Hajdúdorogi Főegyházmegyéje. Az iskola igazgatója, Petőné László Katalin megkeresésünkre nem erősítette meg, de nem is cáfolta értesüléseinket, tájékoztatás helyett a fenntartóhoz irányított minket. A főegyházmegyénél csütörtökön nem tudtak reagálni kérdéseinkre.

Ugyanakkor beszédes az iskola weblapja: a jelenleg 24 fős tantestületben például mindössze egyetlen biológia-kémia szakos pedagógus található, ahogy matektanárból is csak egy van, mégpedig az igazgató, Petőné László Katalin. De fizikatanár már egy sincs, így a diákok órarendjeiben meg sem jelenik ez a tantárgy, hiába folytat az iskola szakképzés mellett “normál” gimnáziumi képzést is. A weboldalon a napi helyettesítéseket és óraelmaradásokat is rögzítik, a november 23-ra vonatkozó táblázat szerint aznap kilenc tanórát nem sikerült érdemben megtartani. Ezek közül három teljesen elmaradt, a többit felügyelettel vagy például testnevelés órával helyettesítették.

A Leövey most nyilvánosságra került gondjainak az ad különös aktualitást: Balog Zoltán humánminiszter szerdán az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésén próbálta bagatellizálni a tanárhiányt. Azt mondta: “Egy olyan rendszerben, ahol több mint 170 ezer pedagógus van, és hiányzik néhány száz tanár, pedagógushiányról beszélni a vicc kategóriájába tartozik.”

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: a miniszterrel ellentétben a pedagógusok saját bőrükön tapasztalják a szakos ellátottság hiányosságait, és egyáltalán nem tartják viccesnek.

A tisztánlátást viszont nehezíti, hogy a kormányzat ködösít a tanárhiányról. A Klebelsberg Központ lapunkkal korábban azt közölte, az általuk fenntartott iskolákban mintegy “1300 státusznyi tanórát látnak el túlórában a pedagógusok”. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tájékoztatása szerint jelenleg 172 ezer a fő munkaviszonyú pedagógusok száma, a betöltetlen álláshelyek ennek 1-2 százalékát teszik ki. Vagyis a szaktárca szerint is legalább1700-3400 tanár hiányzik. A kormány által életre hívott Nemzeti Pedagógus Kar viszont legalább 4500 betöltetlen álláshelyről tud. Vagyis annyi biztosan állítható: Balog miniszter tévedett, nem néhány száz, hanem több ezer tanár hiányzik.

Az Országgyűlésben legutóbb Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) próbált konkrét számokat megtudni az Emmitől, mégpedig úgy, hogy az összes tankerületről külön kérdést nyújtott be. A minisztérium azonban egyetlen, továbbra is semmitmondó válaszlevélben tudta le valamennyi kérdést. Annyit azért hozzátettek: “ahol nehéz egyes tantárgyak tekintetében pedagógust találni, a tankerületi központok – egymással összefogva, egymást segítve – mindent megtesznek azért, hogy ezekben az intézményekben is biztosítsák a szükséges személyi feltételeket”.

szerező:Juhász Dániel

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 178 megnézve, 1 alkalommal mai nap |