< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: TESTPOZITÍV REKLÁMOKON KÍVÜL SEMMIT NEM KAPNAK A TELTKARCSÚAK

| Mobile | RSS

TESTPOZITÍV REKLÁMOKON KÍVÜL SEMMIT NEM KAPNAK A TELTKARCSÚAK

2017. november 26. | hozzászólás | Életképek/bulvár

TESTPOZITÍV REKLÁMOKON KÍVÜL SEMMIT NEM KAPNAK A TELTKARCSÚAK

Megtévesztő, hogy plus size modellekkel kampányolnak a fehérnemű márkák, a vevők meg koppannak.

Mégis hogy a csudába hivatkoznak az egészséges testképre a fehérnemű márkák, mikor semmit sem tartanak plus-size méretben a webáruházban? Tette fel a kérdést nemrég a Fashionista.com, akik úgy gondolják, hogy a tervezők részéről ez mégsem olyan egyszerű mutatvány, mint a Photoshop kikapcsolása volt a kampányok készítésekor.

Inkább a nők használják a body positive kifejezést.
Fotó: Michael Bezjian /

Tavaly például az Új-Zélandi fehérnemű márka, a Lonely Label készített retus nélküli kampányfotókat a Csajok című sorozat két sztárjával, Lena Dunhammel és Jemima Kirkével, ami futótűzként terjedt a közösségi oldalakon, de rendesen megtapsolta a Vogue.com, a WWD.com, a People.com és a Refinery 29.com is a rendhagyónka bélyegzett reklámot. “Hihetetlen! Az oldalunkon, a webáruházunkban és a közösségi oldalainkon is hatalmas a forgalom, rengeteg visszajelzést kaptunk” – áradozott a márka alapítója, Helene Morris.

Az ausztrál Just Babes Club modelljei.
Fotó: jbclingerie.com

És bár a Lonely úgy mutatkozik be oldalán, mint aki hisz az egészséges testképben és a szabad véleménynyilvánításban, a Fashionista.com szemfüles szerzője kiszúrta, hogy a márka nem is tart plus-size termékeket. És nem ők az egyetlenek, az egészséges testkép és body positive filozófia “híve” az Aerie, az & Other Stories és a Neon Moon is mind retusálatlan kampányban utaznak, de semmit nem árulnak teltkarcsú nőknek.

Morris azt mondta, hogy bár a márka A-F méretben árul melltartókat és XS-XL méretben alsóneműt, a következő szezonra 44-re bővítenék a bázist, mivel számukra nagyon fontos, hogy annyi méretben áruljanak, amennyiben csak tudnak. “Ez kihívás egy olyan kis cég számára, mint amilyenek mi vagyunk, mivel gyakran el sem érjük a gyártási minimumot, ezek az elvárások pedig rengeteg tárgyalást és időt igényelnek” – védekezett a Lonely alapítója, akinek valóban felelősségteljesebben kellett volna dobálózni a “body positive” kifejezéssel.

A Neon Moon is rákapcsolt.
Fotó: neonmoon.com

 A testpozitív az nem egyenlő a teltkarcsúval

Hasonlóképpen nevetség tárgyává vált az elmúlt hónapokban a Kickstarter alapú Neon Moon fehérnemű márka, mely annak ellenére tartja magát “body positivie filozófiát támogató feminista fehérnemű márkának”, hogy 10-12-es méretben (nálunk 40-42 méret) árulnak alsóneműt olyan, manapság  szexistának tartott jelzőkkel, mint a “Lovely” vagy a “Beautiful”. Mindehhez képzeljetek el egy kampányt, amin szőrös hónaljú, teltkarcsú nők pózolnak.

“Mivel kezdő márka vagyunk, egyenlőre nem tudunk minden méretben gyártani, de a növekedéssel együtt tervezzük a kívánt méretek legyártását is“ – nyilatkozta a közösségi oldalakon való felháborodás után a márka, mely azóta további két méretet is piacra dobott, a 14-16-ost (44-46-os méret) “Fabulous” néven valamint a 18-20-as méretet (48-50-es méret) “Stunning” jelzővel. Gratulálunk a frappáns névválasztáshoz!

Így reklámoz a Curvy Kate.
Fotó: curvykate.com

“Sajnos az ennél nagyobb méretű darabokat csak külön díj ellenében tudják legyártani”

Egy másik kicsiben játszó fehérnemű márka, az ausztrál Just Babes Club innovatív módját találta meg annak, hogy hogyan áruljon pluszos méretű terméket anélkül, hogy bármiféle gyártási probléma felmerülne. A Lonely-hoz hasonló mérettartományban mozognak, A-G méretű melltartók és XS-XL-es alsók, de sajnos az ennél nagyobb méretű darabokat csak külön díj ellenében tudják legyártani. “Reméljük, hogy a kampányképek segítségével a vásárlók el tudják képzelni magukat a fehérneműkben és segít, ha látják, hogy hogyan állna ez rajtuk” – mondta a Just Babes Club alapítója és tervezője, Jarrah Benwell Clarke, aki reméli, hogy a minél előbb integrálják a plus-size méreteket a mérettáblázatukba.

“Üdvözöljük a body positive modelleket a reklámszakmában” – mondta Jeanne Prisyazhayana, plus size blogger, az orosz Harper’s Bazaar és az orosz Elle szerkesztője, aki felhívja a figyelmet arra, hogy a test pozitív az nem egyenlő a teltkarcsúval, mivel ezt a szót a szupervékony, széles csípőjű vagy nagyobb mellű nőkre is használjuk, azokra, akik nem köszönnek vissza a Victoria’s Secret reklámokban.

neonmoon2
Fotó: neonmoon.com

 Ez többé már nemcsak egy kampány, hanem életfelfogás?

Talán az Aerie kampánya volt a legnépszerűbb azok közül a fehérnemű márkák közül, akik a Photoshop-mentességre építették hirdetésüket, így várható volt, hogy a 2014-ben alapított márka megtalálja a “test-pozitív” üzenetekben utazók piacát is. “Szeretnénk segíteni abban, hogy a fiatal nők magabiztosak legyenek, bízzanak magukban és a testükben. Ez többé már nemcsak egy kampány, hanem életfelfogás” – prédikálta az Aerie Global Brand elnöke, Jen Foyle, aki hozzátette, hogy a márka pénzügyi jelentése kimutatta, hogy az Aerie eladásai 20 százalékkal emelkedtek a retust mellőző kampányt követően, szemben az American Eagle anyavállalattal, melynek ugyanezen időszak alatt csak 7 százalékkal emelkedtek az eladásai.

Az Aerie 30A-s mérettől 40DD-ig árul melltartókat (azaz 65 A-tól – 90DD-ig), az alsóneműk pedig XXS-XXL-es méretben kaphatóak. Tehát a márka a plus-size szupermodell, Iskra Lawrence méreteit vette figyelembe, de egy olyan alkattal rendelkező nő, mint Tess Hollidaymár nem biztos, hogy találna magának ruhát az Aerie üzleteiben. “A lehető legtöbb méretet áruljuk, és arra törekszünk, hogy még jobban kibővítsünk a melltartó méreteket a jövőben” – mentegetőzött Foyle.

aeriek
Fotó: aerie.com

“A “testpozitív” kifejezés olyan felkapottá vált, hogy sok márka – különösen a nagyobb nevek – anélkül is használják, hogy megértének, ez nem egyszerűen csak egy divatos szó” – állapítja meg a Bustle magazin magát “fat-positive-nak” valló szerzője és a Migg-Mag bloggere, Marie Southard Ospina, aki szerint a testpozitív mozgalom arra törekszik, hogy az emberek megbarátkozzanak a testükkel és ezáltal egy boldogabb és produktívabb életet élhessenek. Tehát a testpozitív kampányok nem csak arról szólnak, hogy valamelyik divatház leszerződtetett egy színes bőrű modellt vagy egy 40-es méretű nőt a másik 30 fehér bőrű, csontsovány modell mellé, hanem arról, amit például a Curvy Kate készített a közelmúltban egy transz- és egy amputált nő főszereplésével.

Ennek tudatában elmondható, hogy a “body-positive” jelzővel ellátott reklámok félrevezetőek lehetnek, sőt még sértőek is azoknak a teltkarcsú nőknek, akik a hirdetésen felbuzdulva vennének egy fehérneműt, ám a vásárlásnál kiderül, hogy semmit nem kapnak a méretükben. A Body Positive Movement-et Connie Sobczak és Alizabeth Scott hozta létre 1996-ban, céljuk azt volt, hogy az emberek az életre és az igazán fontos dolgokra összpontosítsanak és elfogadják magukat függetlenül attól, hogy magasak, alacsonyak, kövérek vagy vékonyak.

forrás:divány hu

Leave a Reply 261 megnézve, 1 alkalommal mai nap |