< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A lista, amit Ön megírt, pontos – Gyurcsány megerősítette az ATV főmunkatársának MSZP-DK-s cikkét

| Mobile | RSS

A lista, amit Ön megírt, pontos – Gyurcsány megerősítette az ATV főmunkatársának MSZP-DK-s cikkét

2017. november 29. | hozzászólás | Közélet

A lista, amit Ön megírt, pontos – Gyurcsány megerősítette az ATV főmunkatársának MSZP-DK-s cikkét

Gyurcsány Ferenc megerősítette: pontos az atv.hu-n tegnap közölt lista az MSZP-DK megegyezésről a 106 egyéni választókörzetben. “A lista, amit Ön megírt, az meglehetősen pontos. Ennél pontosabb lista nem jelent meg, és a végső megállapodás olyasmi lesz, amit maga megírt” – mondta el őszintén ma az ATV főmunkatársának adott interjúban a DK elnöke. Egyetért Hiller Istvánnal, hogy pénteken elérkezett a finishez közöttük az MSZP-DK egyeztetés. Az MSZP elnökségében lehet a vita – derül ki a szavaiból. A DK nem akar közös országos listát az MSZP-vel és Gyurcsány nem lelkesedne egy civil MSZP-DK miniszterelnök-jelöltért sem.

Miniszterelnök úr, kiszivárgott az ATV-hez egy lista a 106 egyéni körzetről, és úgy szivárgott ki, hogy a múlt pénteki MSZP–DK egyeztetésen erről egyeztek meg. Ez megfelel a valóságnak? Ugyanis a szocialisták azt írták a Facebookra, hogy nincs ilyen lista, pontosabban, hogy ez nem a végleges lista. És szerintük akkor lehet erről a listáról beszélni, ha már van közös miniszterelnök-jelölt és közös lista is a DK-val.

A pénteki tárgyalásnak nagyjából ez volt az összefoglalója. Ez még nem megállapodás, ha jól értettem, akkor a szocialista pártdelegáció még nem volt abban a helyzetben, hogy bírja a saját pártelnöksége fölhatalmazását. De a lista jól tükrözi a tárgyalás akkori állását.

Hiller István, aki ahogyan Ön is, szintén ott volt a pénteki egyeztetésen, mielőtt ez a lista kiszivárgott, azt nyilatkozta nekem: pénteken a finisbe érkeztek az egyeztetések a 106 egyéni körzetről Önökkel. És a finis ugye azt jelenti, hogy ez a vége a történetnek. Azért is vitte Molnár Gyula az MSZP elnöksége elé ezt a listát tegnap este. Ez a finis volt, vagy Hiller István félreértette? Vagy az is félreértette, aki nekem kiszivárogtatta ezt a listát?

Nem. Hillernek igaza van. Nem túl széles a vitatott ügyeknek a köre. Akkor sorban megyek most Önnek, hogy az elmúlt napok félreértését tisztázzuk. Miközben azt gondolom, hogy amit Ön közölt lista,  az a lényeget illetően, irányadóan pontos. Nagyon nehezen emésztik meg a szocialisták, hogy megszűnt a hegemóniájuk, a dominanciájuk, és Budapesten is, és helyre kell állítani egy tisztességes arányt közöttünk. Mert hát az nem igaz, hogy 8:1 a szocialista párt és a DK támogatásának az aránya. Ma a viták részben a XVIII. kerület környékén kulminálódnak, részben a III. kerület környékén. A IV-ben már nem annyira.

A IV. kerületben ugye már megállapodtak abban, hogy az MSZP-ből a napokban kilépett Horváth Imre helyett Varju László, az Önök jelöltje lesz, aki elindul?

Eldőlt. Azt kell mondjam, hogy ehhez most már csak egy fikarcnyi gesztus kell. Ami lényegében majdnem megállapodás, igen. Szóval, ezt mi úgy tekintjük, hogy ez, ha formálisan nem is, de tartalmilag eldőlt.  De ott van Botka László, aki már formálisan nem jelentős befolyásolója a szocialista párt politikájának, de én értem, hogy nem akarnak olyan nagy konfliktust, ő erős ember kíván maradni és annak is mutatkozni Csongrádban is. Csongrád 1. választókörzete mellett követeli a Csongrád 2-t is, amit a Fidesz nyert meg korábban. Ez nyilván vita közöttünk. Nagyon más vita egyébként, őszintén mondva nem is nagyon van köztünk. Tehát, amikor Önnek azt mondják, hogy körülbelül ezen a környéken lesz a megállapodás, akkor igazat mondanak. Miközben az is igaz, hogy még nincs megállapodás.

Mert nincs aláírva? Mert az MSZP elnöksége még nem szentesítette?

Igen. Tehát amennyire én látom, a szocialista párt tárgyalódelegációja és mi azt szeretnénk, hogyha 9-én a szocialista kongresszusig lenne megállapodás. És azt mondom nagyon udvariasan: mintha lennének olyanok a szocialista pártban, akik ezt nem így szeretnék. Az MSZP tárgyalódelegáció egyik oldalról szeretne megállapodást, másik oldalról meg hát szeretné megszerezni a párt elnökségének a támogatását. És úgy látom, az MSZP tárgyalódelegáció két tűz között van: ezért akik Önnel beszélnek, egyszer azt  mondják, hogy megállapodás közeli helyzetben vagyunk, másik oldalról meg azt is mondják, hogy “persze, ez még nem megállapodás”. Miközben a lista, amit Ön megírt, az meglehetősen pontos. Ennél pontosabb lista nem jelent meg, és a végső megállapodás valami olyasmi lesz, amit maga megírt.

Ön szerint az MSZP tegnap este miért hozta be azt azokat a feltételeket az elnökségi ülésen, hogy közös listát és közös miniszterelnök-jelöltet is szeretnének a DK-val?

Ezt régóta mondják. Azt látom, hogy sokaknak van ilyen típusú igénye. De ez sokkal színesebb oldal annál, mintsem hogy egy közös listával el lehessen takarni mindazt a különbséget, ami a demokratikus ellenzéki pártok sokaságát jellemzi ma. Nincs olyan párt ma az ellenzéki oldalon, amelyik a szocialistákkal közös listát akarna. És ezt úgy látom, hogy pokoli nehezen emészti meg a szocialista párt.

Tehát Önök sem mennek bele abba, hogy közös MSZP-DK lista legyen?

Utoljára múlt héten pénteken előkerült még egyszer ez a kérdés az elnökségi ülésünkön. Egyetlenegy támogatója nem volt az MSZP-vel való közös lista gondolatának. Ami a DK-t illeti: mi mindazt, amit az elmúlt években fölépítettünk és így a szocialistáktól megkülönböztethető alternatívát jelent, mi arra végtelenül büszkék vagyunk és igaznak is gondoljuk. Egy közös listában nem akarjuk feloldani ezeket a különbségeket. Dacára annak, hogy Orbánnal szembeni politikánkban közösek vagyunk.

Közös miniszterelnök-jelöltben gondolkodik a DK?

Nincs ilyen javaslat egyelőre a színen. Sokadszor elmondom – talán azért is, mert egyszer voltam miniszterelnök -, nem lehet importálni  miniszterelnököt. Nincs nagyobb hatalmú, befolyású ember Magyarországon, mint a miniszterelnök. Ezermilliárdokról dönt. Meghatározza az ország arculatát. Az, hogy valakinek jó a politikai ízlése, kultúrája, jól beszél, az nem biztos, hogy alkalmassá teszi, hogy  az egészségügytől a nemzetbiztonságon keresztül oktatási ügyekben naponta 20-25 kérdésben döntsön. Politikusnak kell lenni a miniszterelnöknek. Akik civil miniszterelnököt akarnak, azok akarva-akaratlanul azt ismerik be, hogy nem látnak politikus miniszterelnök-jelöltet. De nem lehet előállítani valakit miniszterelnök-jelöltnek, akinek nincsen tapasztalata és sok-sok éve a politikában, ellenzékben, kormányban arról, ami alkalmassá tenné egy országot vezetni. És csak azért előállítani ilyet, mert valaki a mai pártpolitikusok között nem lát alkalmas jelöltet. Ez nem lenne több, mint kommunikációs pótlék politikai probléma megoldására.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 77 megnézve, 1 alkalommal mai nap |