< Böngészés > Főoldal / főszerkesztő blogja, Riport / Blog article: Riport dr. Tuzson Bence államtitkár Urral!//Átadták a Parlamentben az idei Magyar Nyelvőr Díjakat Budapest, 2017. december 21

| Mobile | RSS

Riport dr. Tuzson Bence államtitkár Urral!//Átadták a Parlamentben az idei Magyar Nyelvőr Díjakat Budapest, 2017. december 21

Riport  dr. Tuzson Bence államtitkár Urral!

Átadták a Parlamentben az idei Magyar Nyelvőr Díjakat Budapest, 2017. december 21

 

Ez a mai nap egy remek tanári továbbképzés- kiemelt lehetősége, hisz a Fidesz oktatási politikájának, programjának a szerves része. Erről mi a véleménye?

-Minden ilyen kiváló kérdés a nemzet sikere. A tartalmat mindig a magyar emberek teszik láthatóvá s érzékeltetik a kérdésre adott válaszokat.  Természetesen ez nyelvi siker is. Az emberek sikere mögött egy komoly életút s kemény munka áll. A nyelv szépsége azt gondolom, a legfontosabb kérdés egy ország számára. Miért? Mert ha nincs nyelv, nincs kultúra, s ez igaz, ha nincs kultúra, akkor nincs nyelv sem!Az emberek nélkül nem lenne magyar nyelv, s ezen keresztül nem lenne magyar kultúra!

A sikerek, amik jelen vannak az országban ezek strukturális felépítésűek,stabilok s nem véletlenül. Mi erről a véleménye?

– Magyarországon előre megalapozott tervek vannak, amik igényesen kidolgoztunk. Ezek az áthidalások nem véletlenül vannak jelen az oktatás politikában.

Azt hallottam, a kitüntetettek – nem Magyarországon élnek- egyetemi katedrán tanítanak. Ettől független dicsérték a magyar nyelvet s annak szépségét, elérhetőségét, Ön ezt hogyan fogadja

-Valóban. A magyarok nem egy országban élnek a világ minden táján lehet hallani magyar szavakat. A diaszpóra kiterjesztette a lehetőségeket a magyarok számára.

Ez nagyon jó ötlet, hogy a kinti magyarokat is szavazásra bírjuk!

-Nekünk s nekik is az fontos, hogy a nemzetünk szerves részévé válhatnak. Ehhez a magyar kormánynak is mindent meg kell tennie. Meg is teszi a tőle telhető elvárásokat. A cél, minden magyar, magyar állampolgárrá váljon.

Ezt a lehetőséget az alaptörvényünk biztosítsa. Az alaptörvényünk módosítása megváltoztatta a kinti magyarok hozzáállását. Mi vagyunk az első ország, amelyik a legitimáció felhatalmazását már nemcsak a határok által körbezárt „világ” rendelné meg. Minden magyar állampolgárnak szavazati joga van! Ebben az évben meg van az egy milliomodik magyar állampolgár. Gigantikus eredmény a nemzet egyesítése.

-Mondhatjuk azt a kormány sikere is természetesen ám azt gondolom, inkább  nemzetközi siker?

Magyarok, akár hol vannak a világon pl., Torontótól – Erdélyig, azok ott mindig magyarok maradnak. A magyarok mindig is összefogtak. pl., USA. A magyarok sosem voltak ellenségeskedők.

-Államtitkár Úr az Ukrán oktatásról mi a véleménye?

Nekünk rendkívül fontos, hogy ebben a kérdésben az oktatás kérdésében a kormányunk megváltoztatta álláspontját, hogy érvényre jusson, minden magyar gyermek magyar nyelven tanuljon: A magyar kormány mindent elfog követni ennek érdekében!Szerencsére európai szövetségeseket is sikerült mellénk állítani. Addig bojkottáljuk, míg az Ukrán fél meg fogja engedni a magyar gyermekek magyarul, tanuljanak.

-Ez a kemény háború az ország érdekeit fogja szolgálni? Kialakul egy olyan ellenszenv a két kormány között, ami kibékíthetetlen ellentmondást gerjeszt.

Nem lehet kompromisszumot kötni! A magyar emberek- a magyar gyermekek nyelvhez való jogát nem lehet korlátozni s ez a létünknek a kérdése! Nem lehet engedni, ezért ebben a kérdésben nincs választási lehetőségünk. Nem tud Magyarország engedni.

 

Köszönöm a beszélgetést

2017, dec. 21

Oláh István László

Leave a Reply 1266 megnézve, 1 alkalommal mai nap |