< Böngészés > Főoldal / Közélet, Kultúra / Blog article: A Fidesz az ország elbutításán dolgozik, ami neki kedvez

| Mobile | RSS

A Fidesz az ország elbutításán dolgozik, ami neki kedvez

2017. december 30. | hozzászólás | Közélet, Kultúra

A Fidesz az ország elbutításán dolgozik, ami neki kedvez

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál logója

A választókorú polgárok csaknem felének nincsen érettségije – ez derült ki nemrég a KSH adataiból. A tavalyi felmérés szerint 19 megyéből 11-ben nincs a felnőttek nagy részének matúrája. A közvélemény-kutatások alapján az alacsony iskolázottság leginkább a Fidesznek kedvez. Egy friss felmérés szerint ugyanakkor a lakosság 43 százaléka támogatná, hogy csak az szavazhasson, akinek érettségije van.

Az állampolgárok iskolázottságát is felmérte a tavaly végzett mininépszámlálás során a Központi Statisztikai Hivatal. A KSH azt állapította meg, hogy a választókorú népesség 55 százalékának van legalább érettségije.

Nógrádban a legrosszabb a helyzet, ott a középiskolát végzettek aránya nem éri el a 43 százalékot, míg a fővárosi felnőtt lakosság több mint 76 százalékának van érettségije. Az eredményt lesújtónak tartja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

„Egyrészt szembemegy az uniós elvárásokkal, amelyeket szerint 2010-ig megemeljük az érettségizők arányát. Másrészt megfelel annak a kormányzati törekvésnek, hogy minél több embert, minél több diákot tereljenek a szakképzés irányába még az érettségi előtt” – mondta Mendrey László, a szervezet vezetője.

Ráadásul egyre több fiatal nem tanul és nem is dolgozik – éppen ezért a Jobbik elhibázott kormánydöntésnek tartja a tankötelezettség leszállítását 16 évre.

„A XXI. században az oktatás alapvetései között kellene hogy szerepeljen az érettségi, hiszen enélkül azok az emberek sem fognak tudni boldogulni, akik egyébként a szakképzésben vesznek részt. Szeretnénk azt, hogy minél többen minél tovább bent maradjanak az oktatási rendszerben. Azonban az utóbbi időben az Orbán-kormányok politikája ellentétes irányba hat. A lemorzsolódás, a végzettség nélküli iskolaelhagyás növekedett 2010-hez képest” – fejtette ki Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke.

A Demokratikus Koalíció szóvivője szerint a Fidesz az ország elbutításán mesterkedik. „Ahelyett, hogy kinyitnánk az egyetemeket, és szabaddá tennénk az oktatást, ahelyett, hogy a nyelvtanítás vagy a nyelvtanulás kerülne a központba, még azt is megteszik, hogy leszállítják a kötelező kort, ameddig iskolába kell járni. Ide vezet, hogy a népbutító programot elindította a Fidesz. Azt gondoljuk, a népbutítás történelmi bűn, amelynek a felelősségét az Orbán-kormány a nyakába veszi” – fogalmazott Gréczy Zsolt.

A közvélemény-kutatások alapján ez az állapot leginkább a Fidesznek kedvez. A Publicus Research nyári felmérése szerint ugyanis a kormánypárt 6 százalékponttal népszerűbb a legfeljebb nyolc általánost végzett választók között, mint a teljes népesség körében.

„Azt látjuk, hogy az utóbbi időben a Fidesz támogatottsága az alacsonyabb iskolázottságúak körében erősebben növekedett, mint máshol. Ez nem az előző néhány hónapban van így, hanem az elmúlt pár évben. Az iskolázottabbak körében a Fidesz támogatottsága csökkent, az alacsonyabb iskolázottságúak körében pedig növekedett. Nyilván nem függetlenül attól a politikától vagy attól a kommunikációs hadjárattól, amelyet a Fidesz ez eltelt években csinált” – magyarázta Pulai András, a Publicus Research stratégiai igazgatója.

A tendenciát más kutatások is alátámasztják. Az Integrity Lab tavasszal készített felmérése szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) ügye, illetve a menekültválságra épített kormányzati gyűlöletkampány miatt a Fidesztől folyamatosan pártoltak el fővárosi és diplomás szavazói.

forrás:mno/hírtv

Leave a Reply 337 megnézve, 1 alkalommal mai nap |