< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Schmidt Máriáék hozták a kormány nyakára a szélsőjobbos trollt

| Mobile | RSS

Schmidt Máriáék hozták a kormány nyakára a szélsőjobbos trollt

2017. december 31. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Schmidt Máriáék hozták a kormány nyakára a szélsőjobbos troll

Milo Yiannopoulos, az amerikai szélsőjobboldalon ismertté vált aktivista meghívását egy hivatalos V4-es rendezvényre nem a magyar kormány intézte, a külügy csupán támogatója az eseménynek. A vitatott meghívottak miatt a nemzetközi hírekbe is bekerülő konferenciát ténylegesen Schmidt Mária közalapítványa szervezi, a botrány után a konferencia előadóinak listáját is ők tüntették el. Nehéz elképelni, hogy Orbán Viktor konzervatív lengyel szövetségesei jó arcot vágnának egy magát apácának fotosoppoló provokátorhoz.

Nemzetközi hullámokat kavart a hír , miszerint a visegrádi csoport soros elnökségét ellátó magyar kormány az Európa Jövője című, januári nemzetközi konferenciára kiemelt előadónak hívta meg Milo Yiannopoulost, az amerikai új szélsőjobboldal (alt-right) ismert figuráját. Csakhogy Yiannopoulos hónapokkal ezelőtt még a tengerentúlon is vállalhatatlan lett, miután napvilágra került egy videó, melyen olyan kijelentéseket tesz, melyeket a pedofília mentegetéseként értelmeztek. A botrány kettétörte karrierjét, könyvének kiadója szerződést bontott vele, a Breibart szélsőjobboldali portál pedig kirúgta.

Ezek után Yiannopoulos váratlan budapesti meghívását egy hivatalos V4-es eseményre sem hazai, sem nemzetközi kommentátorok nem igazán tudták hova tenni. A szélsőjobboldal és a populizmus ismert szakértője, Cas Mudde például az Al Jazeerának azt nyilatkozta, a meghívást

lehetetlen megérteni, mivel (Milo) egy feltűnősködő, nyíltan homoszexuális internetes troll, miközben a Fidesz magát egy konzervatív, családi értékeket hirdető pártként próbálja eladni.

Ezt az ellentmondást azóta a szervezők is érzékelhették. Ahogy tegnap megírtuk,  Yiannopoulos és a többi meghívott előadó neve hirtelen eltűnt a konferencia weboldaláról.

Eltüntette a kormány a V4-konferencia programját

Amíg elérhető volt, a pedofília iránt megértő szélsőjobboldali troll, Milo Yiannopoulos szerepelt rajta sztárelőadóként.Tovább

Nem a kormány ötlete volt

Az Indexnek név nélkül nyilatkozó külügyminisztériumi források azonban határozottan azt állították: fogalmuk sem volt sem Yiannopoulos, sem több más, vitatott szélsőjobboldali figura meghívásáról, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) ugyanis csupán támogatója a rendezvénynek. A nemzetközi meghívottakat is kiválasztó szervező a Schmidt Mária főigazgatósága alatt működő Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKTTK) volt, mely egyébként azóta sem nyilatkozott az ügyben. A nem a V4-es országok kormányaihoz kötődő, nemzetközi „értelmiségi″ előadók kiválasztását a KKTTK intézte. Ez egyébként nem meglepő, ugyanis a V4-es magyar elnökség korábbi eseményeinek  – egy októberi beszélgetésnek és két őszi konferenciának – a rendezésével ugyanúgy Schmidtéket bízták meg.

Ez valóban egy V4-rendezvény, de a szervezéshez semmi közünk, azt Schmidt Máriáék csinálják. Konkrétan szerintem a miniszternek fogalma sem volt arról, hogy ez a Milo nevű fickó a világon van. Most a honlapról lekerült a program, de ehhez sincs semmi közünk, ezt is Máriáék kezelik.

– kommentálta egy magas rangú KKM-es tisztviselő az elmúlt napok történéseit. A konferencia hivatalos weboldalának, az europajovojev4.eu-nak az impresszumában valóban az szerepel, hogy az a KKTTK honlapja, felelős kiadója pedig annak főigazgatója, azaz Schmidt. (Az előadók között, amíg le nem szedték, szerepelt az a Frank Furedi is, akinek a könyvét magyarul a szintén Schmidthez tartozó XXI. Intézet adta ki.) A magyar V4-es elnökség és a Századvég „partnerként” van feltüntetve a honlapon, a KKM pedig támogatóként.

Most persze meg lehet kérdezni, amit meg is kérdeznek, hogy a fejlemények ismeretében is vállalja, vagy lemondja. Nem tudom, mi lesz. Lehet, hogy elindul egy kis mozgás, korrekció.

– tette hozzá már idézett KKM-es forrásunk, aki szerint ettől még ez továbbra is egy V4-es rendezvény lesz, amin nyilvánvalóan részt fog venni Szijjártó Péter külügyminiszter is.

A konferenciára egyébként azért van szüksége a magyar külügynek, mert a másik három V4-es állam is rendezett hasonlót, most a magyarokon a sor, és ezt szánják zárórendezvénynek. Ehhez képest furcsa, hogy az előadók – azóta törölt – előzetes listáját a szervező KKTTK nem lengyelekből, csehekből és szlovákokból, hanem többek közt német, brit és francia bevándorlás-ellenes figurákból állította össze.

Ez biztos nem fog tetszeni a lengyeleknek

Hogy nem külpolitikai-diplomáciai, hanem ideológiai szempontok vezették a szervezőket, azt a legjobban talán az mutatja, hogy Yiannopoulos meghívásakor mennyire figyelmen kívül hagyták a régiós viszonyokat. Különösen azt nehéz elképzelni, hogy a lengyel nagykövet vagy a lengyel kormány bármelyik képviselője szívesen mutatkozna Yiannopoulos társaságában. A meleg szélsőjobbos provokátor-aktivista ugyanis nem csak a Fidesz által vallott konzervatív értékekkel áll szemben, de még inkább Orbán Viktor legfontosabb régiós szövetségesének, a Varsóban kormányzó, a lengyel katolikus egyházra erőteljesen támaszkodó Jog és Igazságosságnak (PiS) a filozófiájával és stílusával.

Hogy Yiannopoulos miért lehet vállalhatatlan a katolicizmussal való viccelődést hagyományosan nehezen viselő lengyelek számára, azt jól mutatja például karácsonyi üzenete: pár nappal ezelőtt azt írta rajongóinak, „két dolog van”, amit térdelve szokott csinálni, mindezt pedig egy olyan fotóval illusztrálta, melyen apácának photoshoppolta magát.

A konferenciaprogram eltüntetése, a KKM nem hivatalos elhatárolódása, valamint az ilyenkor szokásos hivatalos kormányzati reakciónak – azaz a bírálatok elutasításának – az elmaradása arra utal, végül visszamondhatják Yiannopoulos szerepeltetését a januári, hivatalos V4-es rendezvényen. Ez viszont nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a magyar alt-right rajongók ne találkozhatnának Yiannopoulosszal, akit ettől még Schmidték egy másik, a kormányhoz immár nem kötődő fellépésre nyugodtan elhozhatnak Magyarországra.

Nyitókép: Lisa Maree Williams/Getty Images Hungary

 forrás:index.hu
Leave a Reply 301 megnézve, 1 alkalommal mai nap |