< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A nyár sem csak egy római vakációból állt – év végi összefoglaló

| Mobile | RSS

A nyár sem csak egy római vakációból állt – év végi összefoglaló

2017. december 31. | hozzászólás | Közélet

A nyár sem csak egy római vakációból állt – év végi összefoglaló

Mozgalmas éven vagyunk túl, sokszor már követni sem lehetett az eseményeket. A harmadik negyedév legfontosabb hírei – időrendi sorrendben. A Hír TV online összefoglalója.

Július

A sorosozó kampány azonnali leállítását kérte Orbán Viktortól a Mazsihisz. A miniszterelnöknek a szervezet elnöke írt nyílt levelet. Heisler András ebben úgy fogalmazott, hogy a kormány kampánya alkalmas arra, hogy antiszemita indulatokat keltsen. A kancelláriaminiszter szerint ugyanakkor a kampánynak nincs köze Soros György származásához.

Bár több tíz milliós adóssága van, megadta a módját a római vakációnak Rogán Antal. A propagandaminisztert tavalyi helikopterezése után ötcsillagos római luxushotelben kapták lencsevégre. Azt nem tudni, hogy a letelepedésikötvény-biznisz kitalálója miből fizette az olasz kiruccanást, vagyonnyilatkozata és feleségének cégbeszámolója szerint ugyanis erre nem futja a családi kasszából.

Országblamázs: leszedette a kormány a Soros-plakátokat a vizes vébé kezdetére. A baloldali törpepártok közül az Együtt rendőri biztosítás mellett tépkedte a falragaszokat, míg a Gyurcsány-párt átfestette a propagandaplakátokat. Az izraeli nagykövet saját szakállára tiltakozott, a Netanjahu-kormány viszont kihátrált mögüle.

Újabb kötelezettségszegési eljárást indított Brüsszel Magyarország ellen, ezúttal a civiltörvény miatt, a lex CEU ügyében pedig egy hónapja volt a kormánynak a módosításra, másként az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordul. Az LMP itthon az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben.

Fideszes nagyúr a vádlottak padján: megkezdődött Mengyi Roland és társainak büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken.

Szépségtapaszokkal, de elkezdődött Magyarország történetének legnagyobb és egyben legdrágább sporteseménye, a vizes világbajnokság. A vizes vébé az utolsó héten is újabb tételekkel drágult. Ha az informatikai fejlesztéseket is beleszámítanák a büdzsébe, akkor 30 milliárddal kerülne többe a rendezvény, írta meg az Index.

Főinkvizítort és inkvizíciós hadjáratot emlegetett Orbán Viktor Tusványoson. A miniszterelnök kiállt a bírósági rendszer unortodox átalakítását végrehajtó Lengyelország mellett. A kormányfő mondandójának gerincét ezúttal is a migráció, illetve a Soros-hálózat elleni fellépés alkotta. Azt sem zárta ki, hogy a CEU-ra szabott törvény, illetve a civilek megbélyegzése után újabb intézkedések következnek.

Egy magánszemély megrendelésére kerültek ki országszerte azok a plakátok, amelyeken egy, a kormány leválthatóságáról szóló mondat olvasható: „A népnek joga van elkergetnie a kormányt egy demokráciában is, ha az a népakarat ellenében kormányoz, ha az emberek létérdekét veszélyezteti.” Szakértők szerint a plakát társadalmi üzenetnek minősül, így nem esik a július 15-én életbe lépett plakáttörvény hatálya alá.

Tagadta bűnösségét Kovács Béla a Központi Nyomozó Főügyészségen. A jobbikos EP-képviselő ügyében költségvetési csalás miatt indult eljárás, mert a gyanú szerint 2012-ben és 2013-ban csak papíron alkalmazott négy gyakornokot hivatalában. A politikus kihallgatása előtt arról beszélt, hogy csak adminisztrációs hiba miatt tűnhetett úgy, hogy dolgozói nem voltak Brüsszelben.

Éberségre buzdította a budapestieket Tarlós István az ajtósínbe dugott fakocka miatt. A BKK online jegyértékesítő rendszerével kapcsolatban pedig óva intett az elhamarkodott ítélkezéstől a főpolgármester. Az ügyet vizsgálni kezdte az adatvédelmi hatóság is. Arra voltak kíváncsiak, hogy kiszivárogtak-e személyes adatok, és ha igen, akkor kik az érintettek.

Augusztus

Bojkottálták a kormánypártok a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülését. Arra hivatkozva folytatták inkább a nyaralást, hogy a napirendi pontokat amúgy is Soros György szabta meg. Az ellenzéki politikusok a többi közt a vizes világbajnokság tapasztalataira, az azeri wifire, illetve a NATO és Magyarország közötti információáramlás problémáira lettek volna kíváncsiak.

Kormányközeli kézbe kerültek a megmaradt független megyei napilapok. Az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország és a Hajdú-Bihari Napló Heinrich Pecina érdekeltsége lett – az osztrák üzletember a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MKB Banktól kapott hitelt a felvásárlásra. Andy Vajna pedig a Lapcom Kiadót vette meg, amely a két legnagyobb példányszámú vidéki napilap, a Délmagyarország és a Kisalföld mellett a Bors című országos bulvárlapot is kiadja.

Szegeden tett hitet a szocialisták választási stratégiája mellett Molnár Zsolt, miután elzarándokolt Botka Lászlóhoz. A korábbi sajtóbeli üzengetés után arról állapodtak meg, hogy vitáikat párton belül tartják. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje később viszont bejelentette, hogy a fővárosi választási egyeztetéseket nem Molnár, hanem Tóth József XIII. kerületi polgármester koordinálja.

Parlamenti bizottsággal vizsgáltatta volna ki a Jobbik a Fidesz 2010-es választási kampányát. A 24.hu értesülései szerint a Hír TV Műsorszolgáltató és Hirdetésszervező Zrt.-nél nem találták nyomát annak, hogy kiszámlázták volna a Fidesznek a köztéri reklámok költségeit. A Fidesz továbbra is állította, hogy minden szabályt betartott. Lázár János kancelláriaminiszter pedig plakátrazziára utasította a kormányhivatalokat.

Az Európai Unió bíróságán köthet ki a lex CEU. Az Orbán-kormány vitatta, hogy Brüsszelnek van-e egyáltalán beleszólási joga a felsőoktatási törvény módosításába. Az ellenzék rendkívüli parlamenti ülésen vonta vissza a jogszabályt, a kormánypártok azonban nem mentek be a Tisztelt Házba.

Elutasította a Fővárosi Főügyészség a szocialista Nyakó István beadványát a 2010-es plakátkampánnyal kapcsolatban. Az MSZP-s politikus csalás miatt tett feljelentést, miután a sajtóban megjelent, hogy a kormánypárt átverhette az Állami Számvevőszéket a kültéri kampányköltségek elszámolásánál.

100-150 sofőr hiányzott a metrópótló buszokról az egyik szakszervezet számítása szerint. A Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint, ha a BKV-nak nem sikerül elég buszvezetőt toboroznia, a főváros tömegközlekedésében ősztől fennakadások várhatók. A sofőrök addigra elérik a túlórahatárt, és nem lesz, aki a székükbe üljön, nyilatkozták.

Magyarország hazarendelte Hollandiába akkreditált nagykövetét, határozatlan időre abbamarad a nagyköveti szintű kapcsolattartás a két ország között, jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azzal indokolta a diplomáciában radikális lépést, hogy Hollandia budapesti nagykövete szerinte Magyarországot sértő nyilatkozatot tett. Gajus Scheltema a magyar kormány ellenségképgyártását és a korrupciót bírálta. A holland külügyminiszter a diplomata egyik hasonlata mögül kihátrált, de bocsánatot nem kért.

Kampányüzemmódba kapcsolt a Fidesz. A kormánypárt tíz napig a nyugdíjasokat vette célkeresztbe. A Fidesz által tájékoztató kampánynak nevezett akcióban telefonon és e-mailben keresték fel az időseket. A levél tartalma ugyanaz volt, mint a telefonon bejelentkező gépi hang szövege, mindkettő arra hivatkozott, hogy Vona Gábor megsértette a nyugdíjasokat.

A somogyi kormányhivatal egyik korábbi vezetője szerint az orbáni bürokrácia lényege az államapparátus lojális pártaktivistákkal való feltöltése. Varga Zsolt 2011-től hat éven át a nyugdíjbiztosítási igazgatóságon, majd a társadalombiztosítási és családtámogatási főosztályon dolgozott. Mint mondta, bizonyos hivatalokban azok is kaptak állást, akiknek ugyan semmilyen szakmai múltja sincs, de kopogtatócédulát gyűjtöttek vagy a helyi országgyűlési képviselő emberei. Fideszes országgyűlési képviselők ugyanakkor ezt teljes képtelenségnek tartják.

Tovább növekedett a felháborodás az orosz elnök egyetemi díszpolgári címe miatt: a Debreceni Egyetem hallgatóinak egy csoportja után szerdán az intézmény alkotmányjogi tanszéke is elhatárolódott Vlagyimir Putyin Civis Honoris Causa kitüntetésétől. Ukrajna budapesti nagykövete a cím visszavonására szólította fel az egyetemet. A Népszava információi szerint az orosz elnök 2018 elején Debrecenben fogja átvenni a díszpolgári címet.

Kibővítik a tb által finanszírozott lombikbébiprogramok körét – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztere. A kormány szerint nem azután döntöttek a támogatások növeléséről, hogy komoly vita alakult ki a programról. Augusztus 20-i beszédében bírálta először a lombikprogramot nyilvánosan Veres András, a Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

Telefonos kampányt folytatott, de a Nyugdíjasok Országos Szövetségének a meghívását nem fogadja el a Fidesz. A szervezet a pártelnököket várta a csillebérci fórumra, hogy megtudják, mit terveznek a nyugdíjak ügyében.

Szeptember

Alig nyolc hónap után megbukott a Magyar Úszó Szövetség elnöke. Bienerth Gusztáv visszahívásáról rendkívüli közgyűlés határozott, miután a tagság egyöntetűen ellene fordult. Bienerth a szavazás után azt mondta: büszke az elvégzett munkájára.

Nem tetszik Brüsszelnek, hogy a menekültkvótát elutasító magyar kormány pénzt kért a déli határzárért. Az Európai Bizottság szóvivője azt üzente Orbán Viktornak, hogy a szolidaritásból nem lehet szemezgetni. A miniszterelnök 440 millió eurót számlázott volna ki Brüsszelnek.

Az Európai Bíróság döntése után két nappal törte meg hallgatását Orbán Viktor. A miniszterelnök az állami rádiónak adott interjújában finomított a kormányzati kommunikáción a kvótaper ügyében. Azt mondta: Magyarország beáll Szlovákia mellé és tudomásul veszi az Európai Bíróság ítéletét. A miniszterelnök hozzátette: a kormány nem változtatja meg a menekültekkel kapcsolatos álláspontját, de ezután a jogi fórumok helyett politikai téren vívja a harcot.

Utcai zavargásokat vizionált a választási kampány idejére Rogán Antal. A miniszterelnök kabinetfőnöke szerint a Soros György által támogatott szervezetek a hamburgi G20-as csúcson látott erőszakhullámot is elindíthatnak azért, hogy gyengítsék a kormány bevándorláspolitikáját. Rogán Antalt azonban hiába várták a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, a propagandaminiszter nem jelent meg. Pedig éppen az általa említett őszi zavargásokról tárgyalt a testület.

Az azeri államfő sajtószolgálata szerint a Soros Györggyel együttműködő örmény lobbi folytat lejáratókampányt Azerbajdzsán elnöke és a családja ellen. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig abszurdnak nevezte a magyar érintettséget az azeri nemzetközi botrányban.

Érik a megfeszített munka és unortodoxia gyümölcse a választások közeledtével a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor arról beszélt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ünnepségén, hogy nem az uniós támogatások pörgették fel a gazdaságot, hanem a dolgos magyarok. A kormányfő egyéb jó hírt is közölhetett. Ő jelenthette be, hogy 100 millió forintra emelik a Széchenyi-kártya hitelkeretét.

Az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta az ügyész a Hagyó-perben, amelyet másodfokon kezdett el tárgyalni a Szegedi Ítélőtábla. A Kecskeméti Törvényszék első fokon hivatali visszaélés és felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt két év, négy évre felfüggesztett börtönre ítélte Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét. Az ügyész a BKV volt vezéreire súlyosabb büntetést kért.

Folytatja a Soros-kampányt a Fidesz. Javaslatukra a kormány az óriásplakát-kampány után nemzeti konzultációt indíthat az amerikai üzletember migrációs válságkezelő javaslatainak fideszes olvasatáról. Az ellenzék figyelemelterelésnek tartotta az akciót, illetve úgy látták, az csak a kormányközeli vállalkozók gazdagodására és a Kubatov-lista frissítésére lesz jó.

A Soros-tervre vonatkozó összes kampányüzenetét elmondta az őszi parlamenti ülésszak megnyitóján Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint létezik a Soros-terv. Szerinte az amerikai milliárdos ezt saját maga tette közzé két éve, a migrációs válság idején. A kormányfő szerint azért van szükség az ügyben nemzeti konzultációra, hogy az ország hatékonyabban védje magát a bevándorlással szemben.

Feleslegesen aggódott a kormány, nem számolt be újonnan feltárt szabálytalanságokról az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának küldöttsége, amely három napon át vizsgálódott Magyarországon. A testület sok szabálytalanságot lát, ám a legtöbb esetben további vizsgálatokat tesz, mielőtt ítélkezne.

Megkezdte börtönbüntetését Tökölön Császy Zsolt, akit a sukorói telekcsere miatt hűtlen kezelés kísérletéért ítéltek el. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt értékesítési igazgatóját Gyurcsány Ferenc a börtön ajtajáig kísérte, és támogatást ígért neki. Császy és Gyurcsány is koncepciós eljárásnak és politikai leszámolásnak tartja az ítéletet, és további jogi lépéseket ígértek.

A budapestiek nincs elég ismeretük ahhoz, hogy népszavazáson döntsenek a római-parti mobil gátról – erről a főpolgármester beszélt sajtótájékoztatóján. Tarlós István kitartott amellett, hogy part menti védművet kell építeni. Az ellenzék szerint a főpolgármester lenézi a budapestieket.

A listás helyek felének a felajánlásával csábította volna együttműködésre a kisebb pártokat az MSZP. Botka László ajánlatára korábban nemet mondtak a baloldali törpepártok, miközben a szocialisták támogatottsága egy közvélemény-kutatás szerint történelmi mélypontra süllyedt. Egyesek már Botka bukásáról értekeztek a balliberális holdudvarban.

Elrendelte a Jobbik plakátjainak eltávolítását a megyei kormányhivatal Zalaegerszegen a plakáttörvény megsértésére hivatkozva. A párt jogsértőnek tartja a kormányhivatal határozatát, a Jobbik azzal érvel, hogy a hirdetési felületeket időközben megvette, így azokra a plakáttörvény előírásai nem vonatkoznak. A kormányhivatalok nekimentek Simicska Lajos reklámcégeinek is, amiért sorozatban közzéteszik egy magánszemély kormányellenes üzeneteit. A nagyvállalkozó közleményben jelezte, hogy közterületi cégei nem jelentetnek meg politikai és közéleti hirdetéseket, amíg hatályban van a plakáttörvény.

Nem tud fizikálisan mindenhol ott lenni Felcsút polgármestere, ezért 2019 után, polgármesteri mandátumának lejártával nem tervezi, hogy újra indul a településvezetői címért. Mészáros Lőrinc a Hír Televíziónak azt mondta: bízik a fiatalokban, és reméli, hogy megoldódik utódlása. Arról is beszélt riporterünknek Orbán Viktor barátja, hogy támogatói érdekében titkolózik a taopénzekről.

forrás:mno.hu/hírtv.hu

Leave a Reply 298 megnézve, 1 alkalommal mai nap |