< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Közmunkások tisztítják a diót éhbérért a debreceni milliárdos cégének

| Mobile | RSS

Közmunkások tisztítják a diót éhbérért a debreceni milliárdos cégének

2018. január 20. | hozzászólás | Közélet

Közmunkások tisztítják a diót éhbérért a debreceni milliárdos cégének

SZERZŐ: ÁGOSTON ZOLTÁN

Közmunkások tisztítják a diót Magyarország 26. leggazdagabb embere, Szabó Miklós cégének – derítette ki a Célpont.

A Hír TV tényfeltáró műsorának a riportja szerint több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen rutinszerű gyakorlat, hogy tisztességesen fizetségért alkalmazott emberek helyett az éhbérért dolgoztatott közmunkások tisztítják a diót a cégek számára. Két ilyen cég, a Szatmárfruct Kft. és a debreceni a Tranzit-Dió Kft. – utóbbinak Szabó Miklós a tulajdonosa – rengeteget pénzt takarított meg azon, hogy önkormányzatoknak adta ki a munkát.

Fotó: Hír TV

A Célpont állítása szerint az egyik településen, Kisaron maga a polgármester vezényelte ki a munkára a közmunkásokat diótisztításra, és ha nem mentek volna, azt az alig 80 ezer forintos keresetüket is elveszítik, amelyet közmunkásként kapnak. De közmunkások tisztítják a diót Nagyaron, Fehérgyarmaton és Gyügyén is, annak ellenére, hogy törvénybe ütközik nem önkormányzati tulajdonban álló cég termésével dolgozniuk. A két cég egyébként az önkormányzatoknak fizette ki a munka díját, amelyek a startmunka mintaprogram keretében szervezték az egészet. Ez azt jelenti, hogy az államtól megkapták a közmunkásoknak járó bért, és tiszta nyereségként tehették el azt a pénzt, amelyet a cégektől kaptak.

Azután, hogy a Célpont stábja szimatolni kezdett az ügyben – szerepel a riportban –, a Tranzit-Dió Kft. vezetőségéből felhívták az érintett önkormányzatokat, hogy a közmunkások azonnal fejezzék be a diótisztítást, tüntessék el a nyomokat. Gyügyén ezután állítólag iskolapadok gyártására fogják be őket.

Ami Szabó Miklóst illeti, a napi.hu összeállítása szerint 34 milliárd forinttal tavaly ő volt Magyarország 26. leggazdagabb embere, Debrecen leggazdagabb lakója. Egy év alatt hárommilliárd forinttal sikerült gyarapítania a vagyonát.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 123 megnézve, 1 alkalommal mai nap |