< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: Kábítószer birtoklásának bűntette Csongrád megyében (Előzetes)

| Mobile | RSS

Kábítószer birtoklásának bűntette Csongrád megyében (Előzetes)

Kábítószer birtoklásának bűntette Csongrád megyében (Előzetes)

 

Tárgyalás időpontja:

  1. január 30. kedd, 09:30

Ügy tárgya:

Kábítószer birtoklásának bűntette Csongrád megyében

Tárgyaló:

fszt. 10-es tárgyaló

Összegzés:

Gyurisné dr. Komlóssy Éva büntető tanácsa

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében találta bűnösnek a Szegedi Törvényszék  2017. március 20-án A. V. H. holland állampolgár I. rendű vádlottat, és ezért őt 8 év börtönre és 8 év Magyarország területéről történő kutasításra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, a szintén holland A. B. bűnsegédként elkövetett különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettéért 7 év börtön és 7 év Magyarország területéről történő kutasítás büntetést kapott.

Az ítélet ellen az ügyész az I. és a II. rendű vádlottak terhére a büntetés súlyosítása, míg a II. rendű vádlott védője felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. fokú ítélet szerint a holland állampolgár vádlottak 2014 vége és 2015 eleje között ismerkedtek meg Hollandiában. Ezt követően a II. rendű vádlott rávette az I. rendű vádlottat – aki egy magánfuvarozó társaságot működtetett – arra, hogy Albániából 30 ezer euró ellenében marihuánát vigyen Magyarországon keresztül Hollandiába. A vádlottak megegyeztek abban, hogy a kábítószer szállításához az I. rendű vádlott által lízingelt nyergesvontatót, és a II. rendű vádlott által megszerzett hűtős félpótkocsit használják majd. Tisztában voltak a vádlottak azzal is, hogy a félpótkocsi padlólemezének hőszigetelését eltávolították, és így a padlólemez alatt 12 méter hosszan és 2,5 méter szélességben mintegy 2.200 literes rejtekhely került kialakításra.

A vádlottak a kábítószer szállításának leplezésére egy legális nemzetközi fuvart szerveztek Varsóból a koszovói Peje nevű városba, majd 2015. február 3-án elindultak a kocsiszerelvénnyel Varsóba. Ott az előzetes szervezésnek megfelelően csokoládé szállítmányt vettek fel, majd Csehországon, Szlovákián, Magyarországon és Szerbián keresztül február 6-án érkeztek meg Pejébe. Majd a II. rendű vádlott közölte az I. rendű vádlottal, hogy előremegy Albániába, és értesíteni fogja, hogy mikor kell utána mennie Tiranába, ahol a járműszerelvényt egy benzinkúton kell hagynia. Végül az I. rendű vádlott február 9-án belépett Albániába, a megjelölt benzinkúton hagyta a vontatmányt, és a vontatóval egy másik benzinkútra ment, hogy kivárja, amíg a vontatmány megtöltik kábítószerrel.

Több órás várakozás után a vádlottak visszamentek a vontatmányért, az ráakasztották a vontatóra. Ekkor a II. rendű vádlott közölte az I. rendűvel, hogy a félpótkocsiban kialakított rejtekhelyet marihuánával töltötték fel, majd elindultak haza, és az éjszakát az albán-koszovói határon töltötték. Február 10-én a II. rendű vádlott közölte társával, hogy repülővel fog Albániából Budapestre utazni, ahol találkoznak majd, így a szerelvényt az I. rendű vádlottnak kell Budapestig vezetnie.

Február 10-én az éjszakai órákban az I. rendű vádlott megérkezett a szerb-magyar határra, és 9 órás szerbiai pihenő után február 11-én belépésre jelentkezett Magyarországra, ahol a röntgengépes átvizsgálás során felfedezték az elrejtett kábítószer szállítmányt. A tételes vámvizsgálat során 410 csomag, bruttó 417,2 kiló össztömegű növényi anyagot találtak meg. Ennek nettó össztömege 355,8 kilogramm, aminek totál-THC tartalma 45,5 kiló. Ez meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 37,9-szerese.

A I. rendű vádlott előzetes letartóztatásban várja ügyének jogerős elbírálását, míg a II. rendű vádlottat távollétében ítélték el, és a II. fokú tárgyaláson sem vesz részt.

Eljáró bíróság:

Szegedi Ítélőtábla

Leave a Reply 100 megnézve, 1 alkalommal mai nap |