Nagy farsangi fánkteszt: nem ájultunk el a nagy áruházláncok kínálatától

ÉLET+STÍLUS hvg.hu 2018. február. 08. 14:15

Nagy farsangi fánkteszt: nem ájultunk el a nagy áruházláncok kínálatától

Javában tombol a farsangi szezon és a vele járó, elmaradhatatlan fánkevés. Csokis és hagyományos, málnás és oreós, töltött és bevonatos – teszteltünk hát egy sor fánkot, hogy önnek már ne kelljen.

Mit várhatunk el egy jó fánktól? Például, hogy ínycsiklandó legyen és habkönnyű. De nem árt az sem, ha nem fröcsög a zsírban, és nem kapunk tőle cukorsokkot. Bejártuk a nagyobb áruházakat, felpakoltunk 18 féle fánkot, és meg is kóstoltuk mindet. A mázas, csokoládés „finomságokat” a töltöttek követték. A fánkokat heten pontoztuk egytől tízig.

Fotó: Csanádi Márton

Íme, az eredmények:

Spar csoki-vaníliás töltött fánk

Olyan, mint a menzás lekváros bukta, aminek a háromnegyedében nincs lekvár. Ha rossz irányból kezded el enni, akkor a végén lesz jó, ha a jó irányból, akkor az elején lesz jó egy kicsit, de utána soha többet! Egy embernek jut a töltelékből. „A negyede töltve van, mi bajotok?” – kérdezi egy kolléga. A bajunk a főtlen csokipuding íz.

Íz: 1/10

Küllem: 1/10

Állag: 1/10

Ár: 129 ft

Auchan málnás töltött fánk

Tapsvihar, amint kettévágjuk a fánkot. Ez egy az egyben Kiszel Tünde, július. Tuti, hogy ilyet adnak a naptárhoz. Nagyon bizarr, van egy ilyen ízű gyógyszer is. „Epres síkosító!”, „emberiség elleni bűntett” – hangzik a teszthelyiségben. A sokk akár pozitívum is lehet, felráz a szürke hétköznapokból.

Fotó: Csanádi Márton

Íz: 1/10

Küllem: 3/10

Állag: 2/10

Ár: 149 ft

Oreo fánk

Ugyanaz az átverés, mint a többi, márkás édességnél, kivéve, hogy ezt a fánkot szerettük volna diszkvalifikálni. Ez egy kiszáradt, kevert sütemény, ami fánknak álcázza magát. Sajnos a krémnek sincs köze a megszokott ízhez: a színvilágán kívül semmi nem emlékeztet minket az Oreo kekszre.

Fotó: Csanádi Márton

Íz: 1/10

Küllem: 5/10

Állag: 1/10

Ár: 219 ft

Spar Raffaella (sic!) töltött fánk:

Nagyon kis pufók, guszta, sokat vár tőle az ember, nagy kár. A tészta nagyon száraz, porlik, amint kézbe vesszük. Lehet, hogy frissebben jobb lett volna. A krém fullasztó, olyan, mint a vazelin, igyekszünk egy nagy kancsó vízzel mihamarabb leöblíteni az ízét.

Íz: 1/10

Küllem: 5/10

Állag: 2/10

Ár: 169 ft

Auchan csokis fánk

A csoki nem valami szép rajta, elsőre kókuszreszeléknek gondoljuk a rajta lévő szóratot, de csak cukor. A bevonat rém vastag, a fánk pedig száraz. „Ez az egyik legrosszabb” – csattan fel egy kolléga. Pedig ezt ma már sokadjára mondjuk, de hát, mindig van lejjebb.

Fotó: Csanádi Márton

Íz: 2/10

Küllem: 2/10

Állag: 2/10

Ár: 99 ft

Milka fánk

Sokat várok a Milkától! – izgul egy kolléga. „Csalódni fogsz” – vágja rá egy másik, aki picit gyorsabb volt. A fánk olyan, akár egy száraz hamburgerzsömle csokoládéval megkenve. Iszonyúan vastag rajta a csokoládé. Befürödtünk: a lila kapszli miatt vettük meg, de hiba volt. A többihez képest drága hiba.

Íz: 2/10

Küllem: 4/10

Állag: 1/10

Ár: 199 ft

Tesco minifánk fehér bevonattal, csillagszórással

„Jé, kiscsillag. Lovasi András ajánlásával?” A miniség ezúttal pozitívum, könnyebben lemegy, gyorsan túl vagyunk rajta. A csillagok már kevésbé jók, bár fényesek, de bemásznak a fogaink közé. A tészta viszonylag levegős, a dizájn pedig nagyon helyes.

Íz: 2/10

Küllem: 4/10

Állag: 3/10

Ár: 99 ft

Aldi fehér bevonós, színes cukros fánk

Ránézni nagyon jó, játékos, sokat ígér. Az állaga kissé száraz. Gondolkodunk, merjük-e bekapni. Megegyezünk abban, hogy ennyi színes-szagos, fánknak látszó édességet még egyikünk sem evett soha. A színes cukor semmire se jó, egy pillanatig ropog, a bevonónak pedig kissé szappan íze van.

Fotó: Csanádi Márton

Íz: 2/10

Küllem: 5/10

Állag: 2/10

Ár: 99 ft

Tesco gyűrűsfánk fehér bevonattal és cukorral

Ez a fánk egy ámítás. A tetején lévő cukorkafergeteg M&M’s-darának tűnik, de íze nincs, rengeteg pluszkalória viszont van. „Fú, mire ezt lefutjuk” – sóhajt egy kolléga. Az állaga nem valami jó, rettentően tömény, és egyáltalán nincs fánk íze, de legalább cuki.

Íz: 2/10

Küllem: 5/10

Átlag: 2/10

Ár: 129 ft

Aldi málnás töltött minifánk:

Expedíciót indítunk a töltelék megtalálására. „Ez lekváros?” „Igen, azt mondja magáról. De nem az.” Ez a fánk egy korrekt bukta. „Nem, még buktának is bukta!” Lehet, hogy ha lekvár is jut hozzá, jobb lett volna. „Várj, levakarom a szájpadlásom tetejéről, és mondom a pontot!”

Fotó: Csanádi Márton

Íz: 2/10

Küllem: 7/10

Állag: 2/10

Ár: 59 ft

Spar vaníliás töltött fánk:

Aranyos fehér bevonós, csokicsíkos finomság, bár az egyik kollégánknak nem tetszik, szerinte hullaszíne van. Beleharapunk. „Huh, ez mi a…? Mi ez a krém?” „Purhab. Csak még nem kötött meg” – jön a válasz. És a vége még keserű is.

Íz: 3/10

Küllem: 3/10

Állag: 2/10

Ár: 189 ft

CBA Milky Choco fánk, tejcsokoládés

Elég átlagos, unalmas kinézetű finomság, semmi díszítés. Tejcsokival mártott, tapadós. „Zsírszaga van” – mormogja egy kolléga. A fánk nehéz, brutálisan édes, de volt már ennél jóval rosszabb is. Ez az egyik legolcsóbb fánk a teszten.

Fotó: Csanádi Márton

Íz: 3/10

Küllem: 3/10

Állag: 3/10

Ár: 79 ft

Tesco gyűrűsfánk eper ízű bevonattal

„Úristen, ez a bugyirózsaszín szörny úgy fest, mint egy szexuális segédeszköz” – csattan fel egy kollégánk. De miben segít? „Hát, hogy megeszed, elálmosodsz, és akkor már nem kell…” Megegyezünk abban, hogy minden gyümölcsutánzat egy tévedés, és igyekszünk továbblépni.

Íz: 3/10

Küllem: 3/10

Állag: 3/10

Ár: 99 ft

Tesco fehér bevonós gyűrűsfánk, szívecskékkel

Ez már a Valentin-napi különkiadás lehet, cuki. Szép, fényes szívecskék vannak a fánkon, de könnyen lepotyognak. Heartbreaking. A tésztája nem tapadós, könnyedebb, van tartása, az íze már nem olyan cuki. „Hármast adtam az ízére? – kérdez egy kolléga – „kettes lesz az, megjött az utóíze” – mondja.

Fotó: Csanádi Márton

Íz: 4/10

Küllem: 7/10

Állag: 3/10

Ár: 149 ft

Spar gyűrűsfánk csokoládé ízű bevonattal, cukorkadarabkákkal szórva:

Ez a példány már valamivel finomabb, mint előző, fehér testvére. Az állaga is jobb, nem túl zsíros, ízre is finom. Erre talán picivel több cukordarabka jutott, mint indokolt lenne, de kellemesen elropogtatjuk, nem bántó.

Íz: 5/10

Küllem: 6/10

Állag: 3/10

Ár: 139 ft

CBA sárgabarackos fánk:

„Ez olyan, mint a reggelim!” „Ennek lekvár íze van!” „Szuper. Csak a fánk rossz körülötte.” A lekváros édesség tényleg sokkal több fánkosságot mutat, mint az előzőek. A tészta icipicit rágósabb, mint kellene, de összességében finom, és a töltelék is jó ízű. Végre!

Fotó: Csanádi Márton

Íz: 5/10

Küllem: 6/10

Állag: 4/10

Ár: 89 ft

Tesco gyűrűsfánk étcsokoládé bevonattal, tejcsokoládé szórattal

Nos. Ez finom. Szuper étcsokoládé-íze van, kicsit ellensúlyozza a tészta édességét. Nem száraz, az állagát is elkapták. Minden szigorúságunk ellenére ez az egyik legjobb. Nem fullasztó, jól egyben van, lehet, hogy ebből meg tudnánk enni egy egészet.

Íz: 6/10

Küllem: 4/10

Állag: 3/10

Ár: 99 ft

Spar töltött málnás amerikai fánk

Halvány töltelék van benne, de óriásit dob rajta. Az első harapás után észleljük, hogy lekváros buktára  emlékeztet az íze. Lehet, hogy ez egy fánk alakú lekváros bukta, csokibevonattal?  De nem, mert a tésztája könnyed, nem tocsog a zsírban. Bánjuk, hogy csak egy darabot vettünk belőle.

Fotó: Csanádi Márton

Íz: 6/10

Küllem: 3/10

Állag: 5/10

Ár: 179 ft

És, hogy mik a nagy fánkteszt konklúziói? Talán az, hogy mint sok más esetben, úgy most sem a legdrágább a legjobb és a legolcsóbb a legrosszabb termék. Továbbá, hogy a magunk részéről azért továbbra is a kisebb műhelyek produktumai, az egyedileg készített cukrásztermékek mellett tennénk le a voksot.

De leginkább: bízzuk a nagyikra a fánksütést!

forrás:HVG.hu