A pjongcsangi téli olimpia tizenegyedik versenynapján, kedden öt számban avatnak győztest.

A program magyar idő szerint (a sportág után zárójelben, hogy hány számban hirdetnek győztest):

 • Curling:
  férfi selejtező: Nagy-Britannia–Norvégia, Japán–Kanada, Koreai Köztársaság–Svájc, Olaszország–Svédország 1.05
  női selejtező: Kanada–Kína, Egyesült Államok–Koreai Köztársaság, Nagy-Britannia–Japán 6.05
  férfi selejtező: Svájc–Egyesült Államok, Norvégia–Olaszország, Japán–Dánia 12.05
 • Műkorcsolya (1): jégtánc kűr 2.00
 • Síakrobatika (1):
  női félcső döntő 2.30, 2.59, 3.28
  férfi félcső selejtező 5.15, 6.18
 • Jégkorong:
  nők:a 7. helyért: Svédország–Korea 4.10, az 5. helyért: Svájc–Japán 8.40
  férfiak: negyeddöntőbe jutásért: Egyesült Államok-Szlovákia 4.10, Szlovénia–Norvégia 8.40, Finnország–Koreai Köztársaság 13.10, Svájc–Németország 13.10
 • Rövidpályás gyorskorcsolya (1):
  női 1000 m (Jászapáti Petra, Keszler Andrea) selejtező 11.00
  férfi 500 m (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor) 11.45
  női 3000 m váltó B döntő (Magyarország) 12.23, A döntő 12.29
 • Északi összetett (1): egyéni – nagysánc 11.00, 10 km-es sífutás 13.45
 • Sílövészet (1): 4×6/7,5 km-es vegyesváltó 12.15
 • Bob: női kettes 1. futam 12.50, 2. futam 14.00
1 2
Sorrend megfordítása

Liu Shaolin Sándor: Jó döntéseket kell hozni

“Sikerült lerajtolnom a japán srácot, amivel tulajdonképpen el is dőlt a futam. A továbbiakban is az lesz a legfontosabb, hogy a jó rajtpozíciót nem szabad eladni” – mondta a 19 esztendős Liu Shaoang, aki elárulta, számára mentálisan rendkívül megterhelő az olimpia, abban szerinte azonban nincs különbség, hogy fizikálisan már mindenki fáradt.

A táv két évvel ezelőtti világbajnokának, Liu Shaolinnak viszont akadtak erős riválisai. Ennek ellenére, ha lehet, még magabiztosabb volt, mint öccse. “Az volt a cél, hogy élre rajtoljak, ez sikerült. Jó erőben, jó formában vagyok, de itt a mentális állapot is sokat számít, jó döntéseket kell hozni és jókor, legutóbb nekem ez nem sikerült, de ezt el kell felejteni” – értékelt a 22 éves Liu Shaolin utalva az 1500 méter elrontott döntőjére, amikor kizárták, s végül nyolcadik lett.

Az 500 méter további küzdelmeit csütörtökön rendezik.

Biztos a pontszerzés női short trackben

A B döntőben a második helyen végzett, így biztosan pontszerző a magyar női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó.

© MTI / Czeglédi Zsolt

A Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca összeállítású csapat a 3000 méteres táv során végig szorosan a hollandok mögött haladt, akik világcsúccsal futottak be elsőként a célba. A csapat végső helyezése az A döntő után válik ismertté.

Ez a harmadik magyar pontszerző helyezés Pjongcsangban, előzőleg Liu Shaolin Sándor ötödik, Jászapáti Petra pedig hatodik lett 1500 méteren.

Liu Shaolin Sándor is a továbbjutók között

Liu Shaolin Sándor, öccséhez hasonlóan, a kettes pályáról indult. Kiváló rajtot vett, rögtön az élre állt, mögötte beállt a kínai-orosz-amerikai vonat. Shaolin győzelméhez legerősebb távján, ahol már világbajnoki címet is nyert, kétség sem fért.

© MTI / Czeglédi Zsolt

Liu Shaoang is továbblépett

500 méteren Liu Shaoang – akit eddig mindkét egyéni távján kizártak – futamában a kettes pályáról indult. Remek rajtot vett, vezetett, de a vége felé felzárkózott rá orosz és kazah ellenfele, előbbi hozzá is ért, majdnem kibillentette, de végül sikerült megtartania az egyensúlyát, és az első helyen jutott tovább.

Knoch kicsúszott

Az utolsó körben kiesett Knoch Viktor a férfi short trackesek 500 méteres számában.

© AFP / Aris Messins

A pályafutása negyedik olimpiáján induló magyar versenyző az egyes rajthelyről indulva vezetett a táv nagyjából kétharmadáig, akkor megelőzte a koreai Szo Ji Ra, egy további kört Knoch mögötte teljesített, de nagyon gyorsan haladt mögötte a holland versenytársa. Rá figyelve a magyar az egyik kanyarban kicsúszott, a pályaszéli szivacsfal állította meg. Negyedik lett, nem jutott tovább.

Keszler Andreát továbbjuttatták

A magyar a brit Elise Christie-vel, az előző versenynapon megsérült brit versenyzővel egy futamba került. Az első egyenes végén Christie belerúgott Keszler lábába és elesett, majd fájdalmas arccal kapott fájós bokájához.

A futamot lefújták, majd újraindították. Christie elsőnek futott be, a magyar csak negyedik lett, videózás után azonban továbbjuttatták, mert a felvételek tanúsága szerint a brit – akit kizártak – kétszer is meglökte.

További részletek itt.

Jászapáti Petrának nem sikerült

1000 méteren jutott tovább Jászapáti Petra. A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó futamában csak a negyedik helyen végzett.

Negyeddöntőben a norvégok is a hokitornán

A norvég férfi válogatott a nyolc közé kerülésért rendezett összecsapáson izgalmas csatában, hosszabbításban győzte le a szlovénokat.

A mérkőzést eldöntő gólt Alexander Bonsaksen szerezte a ráadás negyedik percének elején.

A norvégok szerdán az oroszokkal csapnak össze az elődöntőért.

Eredmények: jégkorong, férfiak, a negyeddöntőbe jutásért
Norvégia-Szlovénia 2-1 (0-1, 0-0, 1-0, 1-0) – hosszabbítás után

Szép nézettséget hozott az olimpia megnyitója

Világszerte több mint 300 millióan nézték televízión a pjongcsangi téli olimpia megnyitóját a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) összegzése szerint.

A NOB televíziós és marketingterületért felelős igazgatója, Timo Lumme elmondta, hogy közel ötmilliárd ember követheti nyomon a dél-koreai havas-jeges versenyeket a tévéadások jóvoltából, s eddig “minden harmadik ember látott valamit a játékokból”.

Különösen nagy érdeklődés övezi az olimpia eseményeit az Egyesült Államokban, ahová az NBC közvetít, Európában pedig a német ARD és ZDF olimpiai adásai vonzzák a legtöbb embert a képernyő elé.

A világhálón a legtöbb Google-keresés az angolos átírású “Pyeongchang” kifejezésre érkezett eddig, a statisztika szerint az Egyesült Államok után Indiában kattintanak rá a legtöbben a téli olimpia városára.

Lumme beszámolója szerint a téli játékok televíziós közönsége “kicsit fiatalabb” a nyári olimpiáéhoz képest. A pjongcsangi tv-adások nézőinek mintegy 51 százaléka nő.

forrás:google hírek