< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Izrael ausztráliai terrorcselekmény megakadályozásában nyújtott segítséget

| Mobile | RSS

Izrael ausztráliai terrorcselekmény megakadályozásában nyújtott segítséget

2018. február 22. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Izrael ausztráliai terrorcselekmény megakadályozásában nyújtott segítséget

Izrael segítséget nyújtott egy feltételezett terrorcselekmény megelőzésében, amelynek során az elkövetők Ausztráliában robbantottak volna egy repülőgépen – erősítette meg mindkét ország. Az ausztrál rendőrség még tavaly júliusban fogott el egy testvérpárt, akiket azzal gyanúsítottak, hogy az Etihad Légitársaság Sydney-ből Abu-Dzabiba tartó gépét tervezték felrobbantani.

Jeruzsálemi, szerdai beszédében Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök méltatta az izraeli hírszerző szolgálatokat, amiért azok „elképzelhetetlen mészárlást” előztek meg.

A hatóságok korábban azt közölték, a tervezett támadásösszefüggésbe hozható volt az Iszlám Állam terrorszervezettel. A rendőrség korábban arról számolt be, hogy egy húsdarálóba rejtettek a támadásra készülő gyanúsítottak egy házi készítésű bombát, amelyet július 15-én terveztek egy repülőre feljuttatni. Egyelőre ismeretlen okból végül elálltak a tervük végrehajtásától.

Ezután a rendőrség közlése szerint a két férfi újabb terrorcselekmény tervét kezdte kidolgozni, amelynek során házilag készített vegyi fegyvert vetettek volna be, ami kén-hidrogént bocsátott volna ki.

A libanoni-ausztrál testvérpárt – a 49 éves Khaled Khayatot és 32 éves testvérét, Mahmoud Khayatot – később Sydney-ben vették őrizetbe, és terrortámadás előkészítésével vádolják őket.

Netanjáhú elmondta, az izraeli hírszerző szolgálatok meghiúsítottak egy ausztrál repülőgép elleni támadással járó „elképzelhetetlen mészárlást”, és ez „csak egyike annak a több tucat terrorista támadásnak”, amelyeket világszerte megakadályoztak a közreműködésükkel.

Peter Dutton ausztrál belügyminiszter azt mondta, az Izraeltől szerzett információ „közvetlenül” vezetett a feltételezett terrorterv felderítéséhez. Azt mondta, az Etihad járatot majdnem felrobbantották, aminek következtében több száz ember vesztette volna életét, így aztán rendkívül hálásak az ügyben Izrael által nyújtott közreműködésért.

Libanon ugyancsak arról számolt be, hogy az ügyben információt szolgáltatott Ausztrália számára.

A szóban forgó terrorterv a helyi rendőrség korábbi közlése szerint az egyik legkidolgozottabb volt, amelyet Ausztráliában valaha megkíséreltek elkövetni. A rendőrség szerint a második támadás, amelynek során kén-hidrogént használtak volna, egyelőre nem volt közel a megvalósításhoz.

 forrás:élőben.hu
Leave a Reply 99 megnézve, 1 alkalommal mai nap |