< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Kétmilliárd forinttal tömte ki az Orbán-kormány az amerikai magyar alapítványt, de titkolják, mire ment el a pénz

| Mobile | RSS

Kétmilliárd forinttal tömte ki az Orbán-kormány az amerikai magyar alapítványt, de titkolják, mire ment el a pénz

2018. február 22. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Kétmilliárd forinttal tömte ki az Orbán-kormány az amerikai magyar alapítványt, de titkolják, mire ment el a pénz

SZERZŐ: ÁGOSTON ZOLTÁN

Ahhoz képest, hogy 2015 óta mindössze egyetlen olyan rendezvénysorozatot sikerült megszerveznie, amelynek sajtóvisszhangja is volt, kétmilliárd forintot költhetett el a magyar adófizetők pénzéből az Egyesült Államokban működő Magyar Foundation of North America (MFNA) nevű alapítvány – írja kiváló tényfeltáró cikkében az Átlátszó.

Az MFNA hivatalosan a magyar kultúrát népszerűsíti az Egyesült Államokban, kapcsolatot tart az amerikai magyarokkal és a magyar-amerikai kapcsolatok fejlesztésén dolgozik, de az három év múltán sem világos, hogy a magyar adófizetők pénzét mire fordította és mit ért el vele. Ennek a kiderítéséért az Átlátszó kétszer is a amerikai lobbiügyeket jelenleg felügyelő Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz (KKM) fordult, de az MFNA pályázatán, illetve a 2015-ös, a 20116-os és a 2017-es támogatási szerződésen kívül a tárcától nem kapott más dokumentumot. A KKM-ben mintha vigyáztak volna, hogy a néhány oldalt csak homályosan sikerüljön lemásolniuk – figyelemre méltó, hogy azokról az oldalakról van szó, amelyeken költségvetés-tervezetek, illetve konkrét számok is szerepelnek –, de a 2017-es támogatási szerződésből annyit azért ki lehet venni, hogy az MFNA 2015-ben és 2016-ban évi 612,4 millió, 2017 óta pedig évi 747 millió forintot – összesen csaknem kétmilliárdot – költhet el teljességgel átláthatatlan módon.

Jo Anne Barnhart

Fotó: Youtube

Az Átlátszó azt már a MFNA 2014-es és 2015-ös amerikai adóbevallásából tudta meg, hogy az alapítvány

 • reklám és promócióra 99 000 dollárt (27 millió forintot)
 • menedzsmentre 221 500 dollárt (60 millió forintot)
 • jogi költségekre  294 682 dollárt (80 millió forintot)
 • adománygyűjtő szolgáltatásra 100 000 dollárt (27 millió forintot)
 • egyéb szolgáltatásokra díja  100 339 dollárt (27 millió forintot)
 • utazásra 80 781 dollárt (22 millió forintot)
 • konferenciákra és más találkozókra 24 800 dollárt (67,3 millió forintot
 • kutatásra pedig 590 000 millió dollárt (160,2 millió forintot)

költött el. Ami a vezetői fizetéseket illeti,

 • Jo Anne Barnhart igazgató 125 000 dollárt (34 millió forintot)
 • Craig Engle jogász 294 682 dollárt (80 millió forintot)
 • Chris Larson adománygyűjtő szakember 100 000 dollárt (27 millió forintot)
 • David Satterfield könyvelő pedig 16 542 dollárt (4,5 millió forintot)

kapott a munkájáért. Az adóbevallásból az nem derül ki, hogy ha Barnhart 34 millió forintnak megfelelő összeget keresett, a menedzsmentre költött 60 millióból fennmaradó 26 milliónak mi lett a sorsa,

Engle-nek viszont, úgy tűnik, csillagászati órabérrel dolgozik, azért a heti egy óra munkáért, amely az adóbevallásban szerepel, alkalmanként 1,6 millió forintot kapott.

Ezeket a költségeket az MNFA-nak úgy sikerült összehoznia, hogy mindössze egy említésre méltó rendezvénysorozatot szervezett a három év alatt. 2016 február vége felé Washingtonban és New Yorkban rendeztek egy emlékező programsorozatot Kossuth Lajosról, és több helyen is bemutatták a kaliforniai Pepperdine University két professzora által az MFNA támogatásával írott, magyar-amerikai témájú tanulmányt. Ráadásul bár a költségek nagysága indokolná, az MFNA alig van jelen az amerikai médiában. YouTube-csatornájára a legfrissebb videó kilenc hónappal ezelőtt tették ki, az Átlátszó washingtoni kapcsolatainak jelentős része pedig az alapítvány nevét sem hallotta.

Az alapítványi vezetés egyébként ezer szállal kötődik Arthur J. Finkelsteinhez, az ismert izraeli kampányguruhoz, Orbán Viktor tavaly elhunyt tanácsadójához,  Habony Árpád mentorához és üzlettársához. Barnhart, Engle és Larson is Finkelstein szárnyai alatt cseperedett ebben a republikánusokhoz közel álló amerikai közegben. Barnhart egyébként társadalombiztosítási szakember, 2007-ig hat éven át volt a szövetségi társadalombiztosítási hatóság, az SSA vezetője.

A KKM titkolózása miatt az Átlátszó panaszt emelt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) előtt

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 102 megnézve, 1 alkalommal mai nap |