< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: MEGALAKULT A DÉL-ALFÖLDI KÖZIGAZGATÁSI ÉS MUNKAÜGYI REGIONÁLIS KOLLÉGIUM

| Mobile | RSS

MEGALAKULT A DÉL-ALFÖLDI KÖZIGAZGATÁSI ÉS MUNKAÜGYI REGIONÁLIS KOLLÉGIUM

MEGALAKULT A DÉL-ALFÖLDI KÖZIGAZGATÁSI ÉS MUNKAÜGYI REGIONÁLIS KOLLÉGIUM

A Szegedi Törvényszéken 2018. február 16. napján tartotta alakuló ülését a Dél-alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium.

A közigazgatási és munkaügyi regionális kollégiumok 2013. január 1-jétől kezdték meg működésüket. A regionális kollégium a közigazgatási és munkaügyi bíróságok és a törvényszékek közigazgatási és munkaügyi ügyszakban eljáró bíráinak speciális szakmai testülete. Szervezeti keretét az a törvényszék biztosítja, amelyen vagy amelyhez tartozó közigazgatási és munkaügyi bíróságon a regionális kollégium vezetője ítélkezik. Létrehozásának célja a szakmai színvonal emelése, a jogalkalmazás egységességének a javítása.

 

 

A Közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény hatálybalépésével – az illetékességi szabályok megváltozása miatt – 2018. január 1. napjától a regionális kollégiumok száma 6-ról 8-ra emelkedett. Az újonnan létrejött kollégiumok egyike a Dél-alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium, melynek illetékességi területéhez Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye tartozik. A Regionális Kollégium tagjai a régió közigazgatási és munkaügyi bíróságaira kinevezett és beosztott (kirendelt) bírák, továbbá a régió törvényszékeire kijelölt és a beosztott (kirendelt), az ügyelosztási rend szerint rendszeresen eljáró, az Országos Bírósági Hivatal elnökének személyi határozatában közigazgatási és munkaügyi ügyekben eljáró bírónak kijelölt bírák (jelenleg 32 fő).

Az alakuló ülés résztvevőit a Szegedi Törvényszék elnöke dr. Tárkány-Szűcs Babett, valamint dr. Cséffán József a Dél-alföldi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium megbízott kollégiumvezetője köszöntötte.

 

 

A kollégium tagjai megtárgyalták és elfogadták a kollégium ügyrendjét, valamint a 2018. évi munkatervét, majd a kollégium tagjai véleményt nyilvánítottak a regionális kollégiumvezetői pályázatról.

Az alakuló ülés szakmai programjának keretében dr. Vida-Sós Tünde, a Szegedi Járásbíróság elnöke az elektronikus kapcsolattartással kapcsolatos aktuális jogalkalmazási kérdésekről tartotta meg nyitó előadását és vezette a konzultációt a vitás kérdések megtárgyalása során. Dr. Balogh Zsolt, kúriai bíró, a regionális kollégium kapcsolattartója „Az Alaptörvény követelményeinek érvényesülése a bírósági ítélkezésben” címmel tartott színvonalas előadást.

A kollégiumi ülés zárásaként dr. Zámbori Tibor, a Gyulai Törvényszék kollégiumvezetője a Polgári perrendtartás alkalmazásának, dr. Szabó László, a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája a Közigazgatási perrendtartás alkalmazásának első lépéseiről, tapasztalatairól tartott nagyon hasznos, informatív előadást.

 

 

A Dél-alföldi Regionális Közigazgatási és Munkaügyi Kollégium az elfogadott munkaterv szerint teljes és rész-kollégiumi üléseken, szakmai tanácskozásokon a Kúria bíráinak, egyetemi oktatóknak és a szakma más jeles képviselőinek a bevonásával tárgyalja meg az aktuális jogalkalmazási kérdéseket.

 

Szeged, 2018. február 21. napján

 

a Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya

Leave a Reply 348 megnézve, 1 alkalommal mai nap |