| Mobile | RSS

Az EP szakbizottsága szerint Magyarország annyira korrupt, hogy el kellene venni tőle az EU-s támogatást

Az EP szakbizottsága szerint Magyarország annyira korrupt, hogy el kellene venni tőle az EU-s támogatást

 SZERZŐ: ÁGOSTON ZOLTÁN

Magyarország a rendeltetésüktől eltérően, az EU alapértékeit veszélyeztető módon használta fel az brüsszeli pénzügyi forrásokat. A korrupció szintje, az átláthatóság és az elszámoltathatóság hiánya indokolttá teszi, hogy az ország ellen elindítsák a lisszaboni szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárást. Ha egy tagország nem hajlandóak csatlakozni az Európai Ügyészséghez, az EU-s támogatások folyósítását fel kell függeszteni – áll abban a jelentésben, amelyet az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága készített a testület tavaly szeptemberi magyarországi látogatása nyomán.

Fotó: Kökényesi Gábor

A jelentést a Népszavának sikerült megszereznie. Tanúsága szerint az ellenőrző bizottság visszatetszőnek tartja, hogy

  • amíg az EU-s támogatások a magyar GDP 1,9-4,4 százalékát, az állami projektek több mint felét adják, Magyarország 19 pontot esett vissza a korrupciós indexen.
  • az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2013-2016 között 41 országos vizsgálatot végzett itt, ezeknek a vizsgálatoknak a 85 százalékát pedig „igazságügyi és pénzügyi ajánlásokkal” zárta. Elmarasztaló döntés a összes támogatás 4,16 százalékával kapcsolatban született, ami a legmagasabb az Európai Unióban.
  • túl magas, 36 százalékos az egyszereplős közbeszerzések aránya.

Az ellenőrző bizottság szeptemberi látogatását kisebbfajta diplomácia vihar övezte, az Orbán-kormány ugyanis eredetileg azt szerette volna elérni, ha az Ingeborg Grässle vezette testület csak azokat a projekteket vizsgálja meg, amelyeket ő előre kijelöl a számára. Ez nem így történt, Lázár János kancelláriaminiszter politikai beavatkozási kísérlettel vádolta meg a német kereszténydemokrata politikust, az ellenőrző bizottság pedig a magyar tiltakozás ellenére megnézte az egyik vitatott projektet, az Orbán Viktor miniszterelnök számára oly kedves felcsúti kisvasutat.

A Népszava kérdésére a egy névtelenséget kérő európai bizottsági forrás úgy nyilatkozott, hogy Magyarországon kormányzati korrupció szintje veszélyezteti az EU-s támogatások céljainak érvényesítését, és sérti a magyar emberek érdekeit. – A cél az, hogy az Orbán-kormány visszatérjen az EU-s jogi keretek közé. Ha nem, akkor Magyarország elveszítheti az EU-s támogatásokat – hangoztatta a brüsszeli tisztségviselő.

Ami a lisszaboni szerződés hetedik cikkelyét illeti, az az Európai Unió nukleáris opciója, az értelmében elindított eljárásnak pedig a vége pedig Magyarország szavazati jogának a felfüggesztése lehet az Európai Tanácsban. Az eljárás első lépéseként az Európai Tanács négyötödös többséggel, az Európai Parlamenttel együtt megállapítja, hogy az illető tagország megsértette az EU alapértékeit. Ezután a tagországot meghallgatják, az Európai Tanács ajánlásokat fogalmazhat meg, ha pedig a viszonyt sehogyan sem lehet helyrehozni, a tagországok egyharmada vagy az Európai Bizottság javaslata nyomán az Európai Tanács egyhangúlag kimondhatja, hogy egy tagország kitartóan megsérti az EU alapértékeit. Ezután a Európai Tanács minősített többséggel dönthet szankciókról, köztük akár a tagország szavazati jogának felfüggesztéséről is az állam- és kormányfőkből álló testületben.

forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 109 megnézve, 2 alkalommal mai nap |