< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Minden napra egy program

| Mobile | RSS

Minden napra egy program

Minden napra egy program

Visszaadnák a főváros és az itt élők szabadságát. FOTÓ: Tóth Gergő

Korrupcióellenes ügyészség felállítása, a tisztességtelenül szerzett közvagyon visszavétele, oligarcha-, és offshore pénzek megadóztatása, a trafikokról és az állami földek igazságtalan újraosztásáról szóló törvény megsemmisítése: ezekről döntött vasárnap Karácsony Gergely árnyékkormánya, amely elsőként arról készített intézkedési tervet, hogyan veszik vissza a közpénzből létrejött fideszes magánvagyonokat, s állják útját a korrupciónak.

Az MSZP-Párbeszéd kormányfő-jelöltje szerint két fontos lépés áll előttük: a múlt rendbetétele és a tisztességes kormányzás feltételeinek megteremtése. Ezért kormányra kerülve elsőként létrehoznak egy korrupcióellenes ügyészséget, s csatlakoznak az Európia Antikorrupciós Ügyészséghez. – Nagyon sokan hitetlenkedve fogadják azt a vállalásunkat, hogy a közvagyonból tisztességtelenül megszerzett hatalmas magánvagyonokat vissza kell szerezni, de erre vannak törvényes jogi eszközök, és nemzetközi példák – mondta Karácsony Gergely, aki szerint nem is kell olyan messzire tekinteni, hiszen Romániában ez a szervezet éve óta működik. Olyan antikorrupciós intézkedéscsomagot fogadnának el, amely a mindenkori kormányokat is kötelezné a tisztességes és átlátható működésre, például minden állami szerződés csak akkor léphetne hatályba, ha előtte azt nyilvánosságra hoznák, az azt megelőző eljárás részleteivel együtt.

Kaltenbach Jenő jogászprofesszor – akit Karácsony az antikorrupciós ügyészég működési feltételrendszerének kidolgozására kért fel – arról beszélt, hogy becslések szerint Magyarországon a korrupcióval “érintett” összeg évente mintegy 500 milliárd forint, vagyis nagyjából az éves EU-támogatásunk fele. A korrupciós világranglistán a 47. helytől a 67.-re zuhantunk vissza az Orbán-kormány alatt. Azt ígérte, hogy a direkt túlárazott közbeszerzési szerződéseket független szakemberekkel vizsgáltatják majd át, s szankciókat hoznak azok ellen, akik ilyen módon szerezték a vagyonukat. Így lehet visszaszerezni azokat a pénzeket, amelyeket tisztességtelenül szereztek meg – mondta.

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője pontokba szedte azokat az intézkedéseket, amelyek az antikorrupciós ügyészség felállításán, a vagyonelkobzáson, vagyonvisszaszerzésen túl kormányzati többséggel vagy az országgyűlés feles többségével az elsők között bevezethetők. Szavai szerint újraindítják a vagyonosodási vizsgálatokat és szigorítják a vagyonnyilatkozati rendszert. Megsemmisítik a célzottan megszavazott “lex”-eket, például a trafikoknál az eredeti állapotot állítanák vissza, az állami földek igazságtalan újraosztásánál a fideszes oligarchák és spekulánsok földszerzését bírálnák felül.

Bevezetik az úgynevezett “oligarcha adót”, amely kimondaná, hogy a szinte kizárólag költségvetési – magyar és uniós forrásból – létrehozott és működtetett, egymilliárd forintos bevétel feletti nagyvállalkozások nyereségét 75 százalékos különadó terhelné. A letelepedési kötvénybizniszt megszüntetnék, az üzletben érdekelt cégek nyereségének háromnegyedét visszaterelnék a közös kasszába. Újra bevezetik az offshore adót, amelyet a Fidesz – szavai szerint talán nem véletlenül – az első intézkedései között törölt el: az ilyen cégek esetében a forrásvagyonra harminc százalékos különadót vetnek ki, hogy ne érje meg Magyarországról elvinni a pénzt.

Szombaton a Változás Szövetsége (MSZP-Párbeszéd) bemutatta Szabad Budapestet most! című programját is. A terveket ismertető fővárosi képviselő, Horváth Csaba (MSZP) azt emelte ki, a Fidesz célja a tanácsrendszer visszaállítása, az önkormányzatok megfosztása maradék önállóságuktól. A Változás Szövetsége viszont szabad Budapestet akar, szabad polgárokkal. Ehhez vissza kell adni az elvont forrásokat, ezért kormányváltás után minden itt befizetett 10 forint adóból egy forintot Budapesten hagynának.

Az MSZP budapesti elnöke, Kunhalmi Ágnes arról beszélt, nem lesz semmi gond, ha az LMP-vel meg tudnak állapodni. Kapcsolatukat, Szél Bernadett LMP-társelnököt idézve, ő is sorsközösségnek nevezte: „Ha Budapesten 5-6 jelöltjüket visszaléptetik, végleg eltakarítjuk a Fideszt a fővárosból” – jelentette ki.

Komáromi Zoltán a főváros egészségügyi ellátottságáról elmondta: 66 ezer embernek megoldatlan a fogászati kezelése, az érsebészeti ellátás gyakorlatilag összeomlott, 21 betöltetlen háziorvosi praxis van, diagnosztikai vizsgálatokra 3-4 hónapot kell várni. Komáromi szerint kormányra kerülve és a kerületekkel együttműködve hónapok alatt tudnák rendezni a problémákat.

Az MSZP elnöke az elmúlt két fideszes kormányzati ciklust az elvesztegetett nyolc évként jellemezte: miközben ömlöttek az uniós források az országba, a főváros ezekből nem tudott profitálni. Molnár Gyula szerint e tekintetben a józan paraszti észből az utóbbi érvényesült igazán.

Karácsony Gergely, a Változás Szövetsége miniszterelnök-jelöltje a vidékkel való szembenállás helyett a vidékkel való megállapodást ajánlotta, hogy a főváros ismét magával tudja húzni az ország többi részét.

Kampánymorzsák
• A közszolgálati tévé nem tartotta be a választási eljárással kapcsolatos esélyegyenlőségi elvet, 2018. február 28. és március 13. között csak fideszes politikusokat szólaltattak meg az M1 reggeli műsorában. Ezért a Nemzeti Választási Bizottság 1 millió forintra bírságolta az állami tévét.
• A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet egyik ügyfele kifogást nyújtott be a határzárat bontó ellenzéki politikusokat hamisan ábrázoló fideszes plakát miatt. Az Nemzeti Választási Bizottság kimondta: jelöltek, pártok közszereplőkről szóló hazudozását megilleti a szólásszabadság védelme, az nem jogsértő.
• A Közös Ország Mozgalom felmérése szerint toronymagasan vezet a Fidesz jelöltje a salgótarjáni Nógrád 1-es választókörzetben. Ha az ellenzéki jelöltek visszalépnének a LMP-s Dömsödi Gábor javára, 44 százalékos eredménnyel ő tudná leginkább megszorongatni a 63 százalékon álló Becsó Károlyt.
• Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője szerint kétlépcsős együttműködésre készülhet a baloldal és a Jobbik, az összefogás az LMP közreműködésével jöhet létre. Morvai e forgatókönyv leállítására szólította fel Vona Gábort.
• Hétfőn 16 óráig kell megválasztani az országgyűlési választások szavazatszámláló bizottságainak három tagját és a szükséges számú póttagokat a helyi választási iroda javaslatára. A Nemzeti Választási Iroda a héten postázza azoknak a külföldön élő magyar választóknak a szavazási levélcsomagját, akik levélben voksolhatnak április 8-án. A választási bizottságok az ország mind a 106 egyéni választókerületében kijelölték azokat a szavazóköröket, amelyek fogadják majd az átjelentkezők és a külképviseleteken voksolók szavazatait.

szerző:Doros Judit, Zsidai Péter

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 56 megnézve, 1 alkalommal mai nap |