< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kiszivárgott: ez a Jobbik terve a választásra

| Mobile | RSS

Kiszivárgott: ez a Jobbik terve a választásra

2018. március 21. | hozzászólás | Közélet

Vona Gábor, a Jobbik elnöke engedékenyebb lehet, így pártja jelöltjei is maguk dönthetnek /Fotó: MTI/ Rosta Tibor

Vona Gábor, a Jobbik elnöke engedékenyebb lehet, így pártja jelöltjei is maguk dönthetnek /Fotó: MTI/ Rosta Tibor

Budapest – Már három hét sincs hátra a választásokig, és még mindig nem körvonalazódik semmiféle választókerületi együttműködés az ellenzéki pártok között, ami nélkül pedig esélytelen leváltani a kormányHirde

Jelen pillanatban patthelyzet van: az LMP csak akkor koordinálna az MSZP-vel és a DK-val, ha a Jobbik is együttműködne a baloldali pártokkal, Vona Gábor (39) Jobbik-elnök viszont többször is kijelentette, hogy nem tárgyal az MSZP-vel és a DK-val.

Az MSZP két helyen az esélyes független jelölt érdekében mondott le saját jelölt indításáról, a DK Szél Bernadett (41) LMP-társelnök javára jelentette be a visszalépését a budakeszi választókerületben, illetve az Együtt is több helyen visszalépett más javára.

Az utolsó héten azonban felgyorsulhatnak az események. A Blikk információi szerint a Vona Gábor vezette Jobbik tucatnyi helyen léptetheti vissza jelöltjeit, hogy megakadályozza a fideszes képviselőjelölt győzelmét. A baloldalon is számítani lehet visszalépésekre: állítólag nagy a nyomás a választók részéről, több egyéni jelölt akár a pártközpont jóváhagyása nélkül is visszaléphet az esélyesebb ellenzéki jelölt javára. Információink szerint ez lehet Lázár János (43) kancelláriaminiszter választókerületében, ahol, ha az MSZP-s és a jobbikos jelölt egyszerre indul, akkor Lázár lesz a nyertes. Ezért a szocialista visszaléphet az esélyesebb jobbikos javára. Szekszárdon pedig az MSZP és az LMP között lehet együttműködés, ahol Harangozó Tamás (38) elnökségi tag és Hadházy Ákos (44), az LMP társelnöke is indul.

Kerestük a Jobbikot az esetleges visszalépésekkel kapcsolatosan, de lapzártánkig nem válaszoltak.

A választási szakértő szerint még nem terítették ki lapjaikat a pártok: – Sok jobbikos szavazó gyomra nem venné be, ha baloldali pártok aspiránsai javára nyíltan visszaléptetnék a jelöltjeiket – magyarázta László Róbert, a Political Capital elemzője, aki szerint pár nappal a voksolás előtti visszalépéseknél már kevesebb emberhez jut el, hogy milyen alku született, s a kormányoldal is nehezebben tudná támadni a döntést.

– Technikailag és közjogilag a voksolás előtti este is kivitelezhető a visszalépés – tette hozzá. Úgy vélte, talán egy-két tucat kerületben nyerhet ellenzéki jelölt.

A pártoknak ez egyáltalán nem mindegy, hiszen minden jelölt egymillió forintot kap a kampányra, az országos listát álltó pártok pedig 150 és 600 millió közötti összeget a jelöltek számáról függően.

Ha kifizetjük, visszalépsz?

Az origo.hu hangfelvétele szerint Farkas Gergely jobbikos jelölt pénzt ajánlott az LMP-s vetélytársa visszalépéséért. Az LMP-s húzódzkodott, mert nem akarta visszafizetni az 1 milliós kampánytámogatást. „Ha kifizetjük, visszalépsz?” – kérdezte erre a jobbikos. Farkas utóbb azt írta: csak viccnek szánta a kérdést, de elnézést kér a kijelentésért. A Fidesz azonban tegnap feljelentést tett korrupció gyanújával.

forrás:Blikk.hu

Leave a Reply 75 megnézve, 1 alkalommal mai nap |