< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Megkésett választási gázakció

| Mobile | RSS

Megkésett választási gázakció

2018. március 24. | hozzászólás | Közélet

Megkésett választási gázakció

Népszava fotó

Egy átalánydíjas fogyasztó például március 21-én egyidejűleg kapott tájékoztatást az állami Nemzeti Közművektől (NKM) a pénteki hatállyal érvényesített 12 ezer forintos számlakedvezményéről, illetve egy-egy kedvezménymentes márciusi, áprilisi és májusi számlát – jelentette be Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető. Az ellenzéki politikus felszólította az állami gázszolgáltatót a helyzet tisztázására, a kedvezmény érvényesítésére. Emellett az ügy kivizsgálását kéri a közmű- és a fogyasztóvédelmi hatóságtól. Kérdéseinkre az NKM közölte: az összeget csak a jóváírás megtörténte (vagyis péntek ) után kiállított számlák értékéből tudják levonni. Az ezt megelőzően kiállított számlákra ez még értelemszerűen nem vonatkozik. Legtöbb fogyasztójuk a jövő héten kap csökkentett összegű számlát. Az NKM úgy tartja: minden tekintetben a vonatkozó rendelet szerint jártak el. Így mindenkit arra kérnek, hogy a már kézhez kapott számlát fizesse be. Míg Tóth Bertalan szerint sokakat érinthet a probléma, az NKM e számot nem kívánta megbecsülni. Bár biztosítanak afelől, hogy előbb-utóbb mindenki részesül a jóváírásban, sokak csak nyáron kaphatják kézhez a mérsékelt számlát.

Mészáros Lőrinc belakja a Mátrai Erőművet
A Mátra Energy Holding a Mátrai Erőmű hosszú távú működésében érdekelt – válaszoltak érdeklődésünkre a minap a kormányfő strómanjaként elkönyvelt Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-vállalkozó áttételes résztulajdonába került áramtermelőnél. A Mátra Energy Holding Magyarország második legnagyobb áramtermelőjének 73 százalékát vásárolta meg. A vevő felét az áttételesen Mészáros-résztulajdonú Opus Nyrt. Status Energy nevű alapja, másik felét pedig a cseh Energetický a Průmyslový Holding jegyzi. A közlés rövid, de velős: a lignitalapú erőmű jövője a széntüzelés-ellenes szabályok miatt bizonytalan. Bár kértek új blokkra engedélyt, az Orbán-kabinet a párizsi klímaegyezményhez csatlakozva a széntüzelésmentes jövő mellett kötelezte el magát. A tulajdonosváltást szentesítő  közgyűlésről lapzártánkig annyit közöltek, hogy elfogadták az éves beszámolót.

Tóth Bertalan tájékoztatóján emlékeztetett: az elmúlt három év tartós nemzetközi energiaár-esését a Fidesz-kormány nem érvényesítette, amivel csak a gáz tekintetében legalább 70 ezerrel rövidítették meg a családok költségvetését. Ehhez képest kevesellte a mostani 12 ezer forintos kedvezményt. Ennek nyomán csak 2016-ban ötvenmilliárd forint többlethaszon halmozódott fel az állami gáznagykereskedőnél. Az MSZP az átlagfogyasztásig csak ez alapján legalább 30 százalékos azonnali gázárcsökkentésre lát lehetőséget. Hasonló javaslataikat az elmúlt három év során a Fidesz-KDNP-többség tíz alkalommal söpörte le a parlament asztaláról.

A kormánypárt szokás szerinti azzal tért ki az érdemi válaszadás elől, hogy a szocialisták idején nőttek a gázárak, illetve hogy ők voltak az elsők, akik csökkentették a rezsit (ami nem igaz).

Arra, hogy ha az Orbán-kormány nem az utolsó pillanatban dönt a (nagy vonalakban már tavaly ősszel elkészült) számlakedvezményről, akkor annak érvényesítése nem nyúlik a választások utánra, nem tértek ki.

A Mavir kitart az óraátállítás mellett
Az óraátállítás nyomán évente egy kisvárosnyi – 30-40 ezer – háztartás felhasználásával megegyező áramot takarítunk meg – közli a hazai villamosenergia-rendszert irányító állami Mavir. Ez az összkiadásokat évi 4-5 milliárddal mérsékli és a környezetszennyezés is csökken – teszik hozzá. Az óraátállítás a lakosság szokásos ébrenléti idejét – a reggel hét és este tíz óra közötti időszakot – igazítja a természetes világossághoz. Ennek jegyében minden év március utolsó vasárnapján – idén március 25-én – hajnali 2 órakor 3 órára kell állítani az órákat. A kedvezőtlen élettani hatások miatt a rendszer eltörlését célzó – az Európai Parlament által is tárgyalt – kezdeményezésre nem térnek ki, bár a nyári időszámítást Európában egységesen elfogadott rendszerként mutatják be.

szerző:M. I.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 125 megnézve, 1 alkalommal mai nap |