Helyi népszavazást tarthatnak Madocsán a Paks II. miatt tervezett kavicsbányáról

Helyi népszavazást tarthatnak Madocsán a Paks II. miatt tervezett kavicsbányáról

Az itt élők tiltakoznak a tervezett kavicsbánya létesítése ellen, amely az erőművi beruházáshoz termelné az építőanyagot. Az aláírásgyűjtési akciót követően pénteken döntött a helyi választási bizottság, lehet voksolni.

Pénteken számolta meg a helyi választási Bizottság a népszavazást kezdeményező aláírásokat, ha nem támadja meg senki a határozatot, akkor biztosan kiírják a helyi népszavazást a tervezett kavicsbánya ügyében.

Az előzmények

Bő fél évvel ezelőtt jelentkezett a faluban egy szekszárdi vállalkozó, hogy kavicsbányát építene Madocsa közigazgatási területén, hogy a Paks II. atomerőmű hamarosan kezdődő építkezéséhez termeljen és szállíthasson alapanyagot. A helyiek nem igazán barátkoztak meg egy gigaberuházással, mostanra sikerült elérniük, hogy hamarosan szavazhatnak a kavicsbánya létesítéséről.A bányát 140 hektárra tervezte a vállalkozó, igaz, nem egyszerre bevonva a területet, hanem apránként terjeszkedve. Ez nagyjából akkora terület, mint a falu lakott része, 160 földtulajdonost érintene. A faluval is ismertetett tervek szerint évente 1 millió tonnát termelnének ki a bányából, ez azt jelentené, hogy naponta 2750 tonnát is szállítani kellene a falun át.

Nam adták a földjüket

Több madocsai lakos földterületét is érintette volna a bányanyitás, akiket ugyan az atomerőmű építése nem zavar, de a megélhetésüket jelentő földet nem akarják átadni a kavicsbányának, másfelől viszont a bánya termelésének beindulásával járó szennyezés, forgalomnövekedés sem hiányzik a falunak.A vállalkozó a környezetvédelmi hatástanulmány közzétételéhez is hozzájárult, a falu honlapján olvasható tanulmány szerint az építési anyagot a szárazföldön juttatnák el Paksra. A helyieket ez zavarná a legjobban. A vállalkozó úgy próbálta megnyugtatni a helyieket, hogy ő maga azt tervezi, hogy a Dunán juttatná el majd a kibányászott kavicsot és homokot az építkezésre, mire a bánya elkészül, valójában már a vízi útnak lesz realitása.

Első körben az önkormányzat belement a bánya létesítésébe, ennek érdekében még a rendezési tervet is módosították, átminősítették a területet, hogy meg lehessen kérni rá a szükséges engedélyeket. A lakosok tiltakozásával szembesülve még tavaly ősszel visszavonta a támogató határozatát a képviselőtestület.

Nemet mondtak a csábításra

A szekszárdi vállalkozó nem adta fel, levélben kereste meg a földtulajdonosokat még februárban azzal, hogy a piaci ár háromszorosát, hektáronként 7 millió forintot is ajánlott a leendő bánya működéséhez szükséges terület megvásárlásáért. Bár csábító volt az ajánlat, többen mégsem mentek bele. A vállalkozó találkozóra is hívta a helyieket, de a lakosok a fórumra nem mentek el, annak kezdete előtt táblákkal demonstráltak. Ezt követően gyűjtötték össze a kellő számú aláírást, majd a héten leadták az összegyűjtött íveket. A kétezer lakosú Madocsán több, mint ezer aláírást adtak le, amelyet öt nap alatt gyűjtöttek össze, az érvényességhez 315 aláírás kellett volna. Így ha nem nyújtanak be fellebbezést a helyi választási bizottság pénteken meghozott határozata ellen, akkor a helyi népszavazást is kiírják rövidesen.

forrás:hvg hu