Vizsgálat indul Márki-Zay Péter ellen

Vizsgálat indul Márki-Zay Péter ellen

Panasszal keresték meg az adatvédelmi biztost amiatt, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester diktafonra veszi a beszélgetéseket. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatot indít.

„Valóban érkezett panasz” – erősítette meg Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője a vásárhely 24 hírportálnak. A helyi internetes oldal azt is megtudta az ombudsmantól, hogy vizsgálatot indítanak a hódmezővásárhelyi ügyben. A Vásárhely 24 már korábban is megkereste az adatvédelmi biztost, amikor Márki-Zay Péter a polgármesteri hivatal átvétele után rögzíteni kezdte a munkatársaival folytatott beszélgetéseket. Akkor Péterfalvi azt mondta a portál újságírójának, hogy aggályos a polgármester tevékenysége, és azt is hozzátette, hogy a hangfelvétel készítése akkor is felvet kérdéseket, ha annak tényét előre közli a felvételt készítő, annál is inkább nem releváns, mivel a hivatal alkalmazottairól van szó.

A hangfelvételek készítéséről Márki-Zay korábban azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy munkatársaival alaposan megnézték a vonatkozó jogszabályokat, ezek között nem találtak olyat, amely abban az esetben is tiltaná a felvételek készítését, amennyiben arról ellőre tájékoztatják azt, akivel a rögzítendő beszélgetést folytatják. A polgármester szerint nem tájékoztatták az adatvédelmi biztost a hangfelvételek készítésének körülményeiről.

A portál most ismét megkereste az ombudsmant, aki megerősítette, hogy érkezett a hatósághoz bejelentés, amit ki fognak vizsgálni.

forrás:HVG.hu