< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A férfi, aki sokat tud: magyar védett tanú az FBI-nál////. L’homme qui sait beaucoup: un témoin hongrois protégé au FBI 

| Mobile | RSS

A férfi, aki sokat tud: magyar védett tanú az FBI-nál////. L’homme qui sait beaucoup: un témoin hongrois protégé au FBI 

2018. március 26. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A férfi, aki sokat tud: magyar védett tanú az FBI-nál

Az FBI tanúvédelmi programja védi az Egyesült Államokban azt a magyar állampolgárt, aki kulcsfigura lehet a Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában – írja a birtokába jutott információk és dokumentumok alapján a Magyar Nemzet. Az amerikai hatóságok gyanúja szerint a férfi is egy szem volt abban a láncban, amelynek a segítségével az elmúlt években három-négy milliárd euró, vagyis ezerháromszázmilliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra. A pénz – az amerikaiak gyanúja szerint – a nyertes uniós pályázatok „alkotmányos költsége”, a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék. Azért kíváncsiak ennyire az ügyre, mert hasonló módszerekkel finanszírozzák a terrorizmust is.

Az FBI gyanúja szerint az összeget jellemzően az MKB-ból, esetenként pedig más, a kormány által ellenőrzött magyar bankokból vették fel.

A tranzakció készpénzben történt, alkalmanként néhány millió eurós összegben, hogy aztán a futárok (ilyen volt az Amerikában védett férfi is) gyémántban vagy az arab világ párhuzamos bankrendszerén, az úgynevezett havalán keresztül vigyék külföldre, jellemzően közel-keleti vagy szingapúri számlákra. Így a pénz mozgása során megszakad a banki vonal, így tovább már nem köthető személyhez. A készpénz később újra visszakerül a rendszerbe, de immár legálisnak látszó, jellemzően külföldi forrásból.

A Magyar Nemzet megkérdezte az MKB-t, hogy az utóbbi három évben hány alkalommal vettek fel a bankból egy összegben 250 ezer eurót, vagyis csaknem nyolcvanmillió forintot meghaladó összeget, de eddig nem kaptak választ.

Az amerikaiak gyanúja szerint

a pénz egy része strómanokon keresztül, arab befektetésnek álcázva jött vissza Magyarországra, hogy luxusszállodákat, kastélyokat és egyéb ingatlanokat vásároljanak belőle.

A lap úgy tudja, az amerikai hatóságok a magyar férfi vallomása alapján konkrét nyomozati cselekményeket is kértek a magyar hatóságoktól, de harminc nap után azt a választ kapták Budapestről, hogy itteni kollégáik nem találtak semmilyen, bűncselekményre utaló nyomot. 

A magyar férfit egyébként körözik a hazai hatóságok is az Interpol listája szerint jelentős összegű pénzmosás gyanújával. Ennek fényében különös, hogy nem akarják kihallgatni – a lap birtokába jutott dokumentumok szerint az amerikai hatóságok tavaly március óta többször jelezték a magyaroknak, hogy a férfi náluk van, és bármikor ki tudják hallgatni az FBI jelenlétében; a körözést ennek ellenére máig nem vonták vissza, és a magyar nyomozók nem éltek a kihallgatás lehetőségével sem. A Magyar Nemzet mgkérdezte az ügyészséget, hogy miért nem, de válaszában türelmet kért, magyarázatot nem adott.

forrás 168 óra.hu

L’homme qui sait beaucoup: un témoin hongrois protégé au FBI

Leprogramme de protection des témoins du FBI pour protéger les Etats-Unis, les citoyens hongrois, qui peut être un personnage clé en Hongrie ont détourné des fonds de l’UE à l’étranger des avantages – en fonction du type d’information et les documents sont entrés en possession de la nation hongroise. Selon les autorités américaines soupçonné que l’homme avait un oeil dans la chaîne, qui, ces dernières années, avec l’aide de trois ou quatre milliards d’euros, soit trois cent mille milliards de forints montant approprié de la Hongrie fuite des comptes arabes et asiatiques. L’argent – selon les soupçons des Américains – est le «coût constitutionnel» des appels d’offres de l’UE, une commission réaffectée aux politiciens du gouvernement. Ils sont curieux à ce sujet parce qu’ils financent le terrorisme par des moyens similaires. Selon la suspicion du FBI, le montant était généralement prélevé sur MKB et occasionnellement sur d’autres banques hongroises contrôlées par le gouvernement. La transaction est en espèces, d’un montant parfois à plusieurs millions d’euros pour les coureurs, puis (ce qui était l’homme est protégé en Amérique) portent des diamants à travers le monde arabe ou d’un système bancaire parallèle, la soi-disant Haval à l’étranger, généralement dans les comptes du Moyen-Orient et de Singapour. Ainsi, la ligne bancaire perce l’argent, de sorte qu’il ne peut plus être lié à une personne. L’argent retourne plus tard au système mais est maintenant légal, typiquement d’une source étrangère. Magyar Nemzet dit, MKB devait être les trois dernières années, le nombre de fois que la banque une somme de 250 mille euros, dont le montant à plus de HUF près de quatre-vingt millions, mais jusqu’à présent pas reçu de réponse. Américains suspectent une partie de l’argent est revenue en Hongrie pour dissimuler des hôtels de luxe, des châteaux et d’autres biens immobiliers à travers des grèves déguisées en investissement arabe. Le groupe comprend les actions spécifiques d’enquête par les autorités américaines ont également demandé aux autorités hongroises sur la base d’un témoignage de l’homme hongrois, mais au bout de trente jours, ils ont dit de Budapest à des collègues locaux n’a pas trouvé aucune trace d’infraction. Dans le cas contraire, les autorités hongroises sont également soupçonnées de blanchiment d’argent considérable selon la liste d’Interpol. particulièrement à la lumière de ce qu’ils ne veulent pas écouter clandestinement – D’après les documents sont entrés en possession du conseil des autorités américaines depuis Mars l’année dernière, il a indiqué à plusieurs reprises aux Hongrois qu’il est avec eux, et ils peuvent écouter à tout moment en présence du FBI; cependant, l’encerclement n’a pas encore été rappelé et les enquêteurs hongrois n’ont pas eu l’occasion de s’interroger. Magyar Nemzet a demandé au procureur pourquoi il ne l’a pas fait, mais en réponse il a demandé de la patience, il n’a pas donné d’explication.

source168 óra.hu

Leave a Reply 108 megnézve, 1 alkalommal mai nap |