Hűtlen kezelés miatt nyomoznak a mátészalkai Elios-ügyben

Hűtlen kezelés miatt nyomoznak a mátészalkai Elios-ügyben

A város közvilágítási projektjét az OLAF nem vizsgálta, mert nem uniós pénzből készült, de azért volt, aki bejelentést tett miatta.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya a mátészalkai Elios-beruházás ügyében – írja a Magyar Nemzet.

Az ügyben a feljelentéseiről ismertté vált Tényi István tett bejelentést ismeretlen elkövető ellen költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt, ezután rendelték el a nyomozást.

A fideszes vezetésű Mátészalka lehetett egyébként az utolsó város, ahol a korábban Tiborcz Istvánhoz, a miniszterelnök vejéhez köthető két cég bonyolított le közvilágításilámpa-cserét. A mátészalkai beruházást az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF azonban nem vizsgálta, a város ugyanis nem uniós forrásból, hanem hatalmas banki hitelből finanszírozta a beruházást. Az önkormányzati hitel felvételéhez a kormány hozzájárulása is kellett.

A mátészalkai tendert tavaly májusban írták ki, az Elios a beérkezett további négy ajánlat elől happolta el a munkát 262 millió forintos, a többinél 3 millióval olcsóbb ajánlattal. A városban is a Sistrade, Hamar Endre, Tiborcz István barátja és üzlettársa cége készítette el a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó tendertervet.

Polt Péter legfőbb ügyész egyébként pont hétfőn adott ki közleményt arról, hogy valódi nyomozás folyik Magyarországon az Elios-ügyben, de hozzátette, hogy az OLAF nem mondta ki, hogy csalás történt, csak bűncselekmény gyanúját vetette fel.

forrás:hvghu