< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Mestermunkát végzett Kim Dzsong

| Mobile | RSS

Mestermunkát végzett Kim Dzsong

Peking, 2018. március 28. A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2018. március 28-án közreadott dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõt, a kommunista Koreai Munkapárt elsõ titkárát (b2) és feleségét, Zsi Szol Dzút (b) fogadja Hszi Csin-ping kínai államfõ (j2) és felesége, Peng Li-jüan Pekingben. Kim Dzsong Un március 25. és 28. között háromnapos nem hivatalos látogatást tett a kínai fõvárosban. (MTI/EPA/KCNA)

Hétfőn még csak pletykaként terjedt a hír, szerdán hivatalosan is bejelentették, hogy Kim Dzsongun

Vaskor Máté

Hétfőn még csak pletykaként terjedt a hír, szerdán hivatalosan is bejelentették, hogy Kim Dzsongun vonattal Pekingbe utazott a feleségével, ahol Hszi Csin-ping kínai elnök vendégei voltak. Az észak-koreai diktátornak ez volt az első külföldi útja, amióta apja halála után 2011-ben átvette a hatalmat országában.

A látogatást rengeteg rejtély övezi, de a meglepetésszerű kétnapos kirándulás emlékeztetőül is szolgál, hogy a diktátor kezében tartja a rezsim nukleáris képessége miatt kialakult nemzetközi válságot, és hogy egyenlő félként ülhet majd le tárgyalni áprilisban Mun Dzse In dél-koreai kormányfővel, majd egy hónappal később Donald Trump amerikai elnökkel.

Kim most sem árult el konkrétumokat arról, hogy milyen engedményeket tenne a nukleáris leszerelés érdekében, és hogy mit kérne azért cserébe az Egyesült Államoktól. A Koreai-félsziget nukleáris leszerelésére irányuló elkötelezettségét azoban Kínában is megerősítette.

Trump és Kim Dzsongun kapcsolatában a téli olimpia után állt be fordulat. A két fél korábban a pokolra kívánta és folyamatosan háborúval fenyegette egymást, mígnem az észak-koreai vezető az ötkarikás játékokat kihasználva előbb Dél-Koreához kezdett el közeledni, aztán felajánlotta az együttműködést az USA-val.

(COMBO) This combination of pictures created on March 09, 2018 comprising of an undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on January 17, 2018 showing North Korean leader Kim Jong-Un visiting the newly-renovated Pyongyang Teachers' University in Pyongyang and US President Donald Trump applauding as he stands in front of the Warsaw Uprising Monument on Krasinski Square during the Three Seas Initiative Summit in Warsaw, Poland, July 6, 2017. President Donald Trump has agreed to a historic first meeting with Kim Jong Un in a stunning development in America's high-stakes nuclear standoff with North Korea. Standing in front of the White House, South Korean National Security Advisor Chung Eui-yong announced the first ever meeting between a US president and a North Korean leader, which he said would take place by the end of May. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS AND AFP PHOTO / - AND SAUL LOEB / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. /

Trump és Kim Dzsongun bemutatja: az évszázad pálfordulása

Derült égből villámcsapásként érkezett a hír, hogy az amerikai elnök májusban találkozik az észak-koreai diktátorral. Mindkét fél köti az ebet a karóhoz, de még békeszerződés is lehet a vége.

A folyamatban az amerikai kormányzat végig lépéshátrányban volt. Ez történt most is, amikor Kim Dzsongun felfegyverzett vonata befutott Pekingbe, ő pedig kezet fogott Hszi Csin-pinggel. A Fehér Háznak fogalma sem volt erről szerdáig.

Bár hullámvölgyek vannak, Kína és Észak-Korea kapcsolata gyakorlatilag megingathatatlan, tekintve, hogy generációkkal korábban Mao Ce-tung és Kim Ir Szen, Kim Dzsongun nagyapja jó barátságot ápoltak egymással. Peking egyedülálló befolyással bír Phenjanra, ezt Trump a saját bőrén tapasztalhatta meg. Az amerikai elnök hiába szajkózza több mint egy éve, hogy a szankciókon keresztül maximális nyomást kell gyakorolni Észak-Koreára, az ország legfőbb kereskedelmi partnere maga dönthette el, hogy milyen mértékben alkalmazza a megszorításokat.

Peking, 2018. március 28. A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2018. március 28-án közreadott dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ, a kommunista Koreai Munkapárt elsõ titkára (k) és felesége, Zsi Szol Dzu integet egy vonatablakból Pekingben. Kim Dzsong Un március 25. és 28. között háromnapos nem hivatalos látogatást tett a kínai fõvárosban. (MTI/EPA/KCNA)
MTI/EPA/KCNA

Politikai elemzők szerint Pekingnek nagyon szúrta a szemét, hogy a következő hónapokban Kim Dzsongun a dél-koreai és az amerikai államfővel is egy asztalhoz ül majd, ezért szükségesnek látták a meghívását, hogy ne maradjanak ki a diplomáciai játszmából.

Az üzenet egyértelmű volt: ha bárki megállapodást akar kötni a Koreai-félsziget jövőjét illetően, akkor senki nem kerülheti meg Kínát.

A híradások arról nem szóltak, hogy Hszi és Kim miről beszélgethettek a két nap alatt. A két államfő semmilyen megállapodást nem jelentett be a sajtótájékoztatóján, még általános témákban sem. Hszi a sajtónyilatkozatában egy szót sem ejtett a Kim-Trump találkozóról, ahogy arról sem, hogy mik Észak-Korea tervei a következő időszakra nézve.

Kim állítólag arról beszélt, hogy az atomfegyverek szakaszos, szinkronizált leépítését javasolja, ami arra utal, hogy csak fokozatosan szabadulna meg a nukleáris arzenáljától. A részükről ez várható forgatókönyv, jelenleg ugyanis a fegyverzetük egyfajta életbiztosításként is szolgál.

Peking, 2018. március 28. A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2018. március 28-án közreadott dátummegjelölés nélküli képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ, a kommunista Koreai Munkapárt elsõ titkára beszél Pekingben. Kim Dzsong Un március 25. és 28. között háromnapos nem hivatalos látogatást tett a kínai fõvárosban.(MTI/EPA/KCNA)
MTI/EPA/KCNA

Megfigyelők mestermunkának nevezték Kim Dzsongun pekingi útját, a diktátor ugyanis ezzel puhította a róla kialakult enyhén fogalmazva sem derűs képet és azt a látszatot keltette, hogy békés megoldást akar a konfliktusban. Így Trump nem foghatja majd az észak-koreaiakra, ha az ügyben nem sikerül áttörést elérni.

Abban az esetben pedig, ha Kína beáll Észak-Korea védelmezőjének – márpedig vannak erre utaló jelek –, akkor Kim erősebb pozícióban mehet majd tárgyalni Trumppal, mint azt valaha is remélte.

A diktátor joggal remélheti, hogy egy nagy veszteségekkel nem járó üzletet köthet majd Trumppal, ami a gyakorlatban lehetetlenné tenné az Egyesült Államok számára, hogy megfontolatlanul támadást indítson az országa ellen.

forrás hír 24.hu

Leave a Reply 67 megnézve, 1 alkalommal mai nap |