< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Az OLAF kiszúrta Seszták Miklós pitiáner csalási akcióját, a magyar ügyészség eltussolta az ügyet

| Mobile | RSS

Az OLAF kiszúrta Seszták Miklós pitiáner csalási akcióját, a magyar ügyészség eltussolta az ügyet

Az OLAF kiszúrta Seszták Miklós pitiáner csalási akcióját, a magyar ügyészség eltussolta az ügyet

– SZERZŐ: ÁGOSTON ZOLTÁN

Nemcsak Orbán Viktor veje, Tiborcz István, illetve Rogán Antal kabinetminiszter feltalálótársa ügyét találta gyanút keltőnek az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) Magyarországon. Bár az OLAF egyértelműen megállapította, hogy visszaélés történt, 2017 januárjában a magyar ügyészség megszüntette azt a nyomozást, amely Seszták Miklós fejlesztési miniszter érdekeltségei ellen indult költségvetési csalás gyanújával – írja a 24.hu.  Az ügy még 2012-re nyúlik vissza. Abban az évben a későbbi tárcavezető társasházzá minősíttette át azt a a tulajdonában lévő kisvárdai épületet, amelyben a rosszul menő, 2011-et 30 millió forint mínuszban záró Ramiris Autó Kft. működött. Ebben az épületben aztán három cég, a Várda King Invent Kft., a Great Alexander Kfz., és a King Kft. helyiséget vásárolt magának abból a 10-10 millió forintból, amelyet vissza nem térítendő EU-s támogatásként nyertek az az Új Széchenyi Terv keretében indított egyik GOP-pályázaton. Ezen a pályázaton mikrovállalkozások indulhattak. A pénzt saját ingatlan vásárlására lehetett fordítani.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A három cég közül kettőt a pálázati határidő lejárta, vagyis 2002 februárja előtt alapítottak. A Great Alexandert maga Seszták Miklós jegyeztette be a cégbíróságon, a Várda King Invent alapító okiratát pedig a miniszter kisvárdai ügyvédtársa adta be – emlékeztet az Index 2014-es leleplező cikke nyomán a 24.hu. Az OLAF 2016 tavaszán jelezte a magyar ügyészségnek, hogy súlyos pénzügyi szabálytalanságokat tártak fel a három kisvárdai cég „infrastrukturális beruházása” körül. A magyar ügyészség is nyomozásba kezdett, csakhogy a költségvetési csalás gyanújával megkezdett vizsgálatot 2017 januárjában már mewg is szüntették, annak ellenére, hogy az OLAF keményen és egyértelműen rávilágított, hogy

  • a projektek célkitűzése nem valósult meg,
  • a haszonélvező a kedvezményezett vállalkozások helyett Seszták Miklós cége volt,
  • az ügyben az EU pénzügyi céljait sértő csalás történt, amely miatt a 30 millió forintos támogatás alapján 25,5 millió forint kár az EU-t, vagyis ennyi pénzt vissza kell fizetni.

Azt, hogy a magyar ügyészség nyomozott az ügyben, szerepel abban a dokumentumban, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész küldött Ingeborg Grässlének, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elnökének nemrég. Ezt a dokumentumot megnyugtatásul szánták Grässlének, bizonyítandó, hogy Magyarországon komolyan veszik az EU-s támogatások elköltésének az ellenőrzését. A 24.hu az kódszám alapján jött rá, hogy jelen esetben a Seszták körül forgó pitiáner csalási ügyről van szó.

forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 63 megnézve, 1 alkalommal mai nap |