< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Szorul a hurok – Orbánig ér a Microsoft-botrány((( La boucle se termine – Le scandale Microsoft atteint Orbán

| Mobile | RSS

Szorul a hurok – Orbánig ér a Microsoft-botrány((( La boucle se termine – Le scandale Microsoft atteint Orbán

Szorul a hurok – Orbánig ér a Microsoft-botrány

MAGYAR ÜGY – Drágán vettek olyasmit, amire nem is volt szükség FORRÁS: ORBÁN VIKTOR FACEBOOK-OLDALA

Gigabírság elé nézhet a Microsoft, mert magyar viszonteladói sokszor fölösleges kormányzati szoftverbeszerzéseken segítették Orbán vejének gazdagodását.

Az amerikai tulajdonú Politico brüsszeli kiadása szerint megnőtt a választások tétje Orbánék számára: olyan korrupciós esetek kerültek napvilágra, amelyek nyomán egy vereség esetén akár több évre is rács mögé kerülhetnek. A tekintélyes online lap ritkán fogalmaz ennyire sarkosan, és ezúttal sem ok nélkül tette: úgy tudjuk, legalább egy ügy, a túlárazott és irányított kormányzati Microsoft-szoftverbeszerzés szálai Orbán Viktor közvetlen környezetéig érnek, és valóban az elképzelhető legsúlyosabb következményekkel járhatnak.

A történetről idehaza a 24.hu számolt be először, amikor tavaly decemberben megírta, hogy az amerikai cég magyar leányvállalatánál belső vizsgálat indult, amelynek nyomán a Microsoft szerződést bontott a legnagyobb hazai viszonteladóival, két vezetője pedig távozott a cégtől. Ugyancsak a magyar hírportál idézte föl, hogy hasonló okokból Romániában is nyomozás folyik, amelyben kilenc egykori miniszter érintett, valamint sokéves börtönbüntetéseket és összesen 17 millió eurós vagyonelkobzást szabtak ki. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy bár a román botrányt az ország történetének legsúlyosabb korrupciójaként említik, és úgy tudjuk, a vállalat belső vizsgálata más térségbeli országokra is kiterjed, a Microsoft auditorai messze a magyar ügyet tartják a legsúlyosabbnak, és itt számolnak a legtöbb kockázattal.

A magyar eset feltárásába két hete a napi.hu is bekapcsolódott. Ők azt írták, hogy a vizsgálatban az amerikai Igazságügyi Minisztérium, az FBI és az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) is részt vesz. A napi.hu a NAV-ot és az ORFK-t nevezte meg a szoftverügyletek érintettjeként.

Lázár János minisztériuma a Népszava kérdésére írásban azt válaszolta: „A Miniszterelnökségnek nincsen tudomása arról, hogy a Microsoft vizsgálatot folytatna a kormányzati intézmények szoftverbeszerzésével kapcsolatban, és nem foglalkozik a vállalat belső ügyeivel.” Lapunk ugyanakkor úgy tudja, hogy az eljárás folytatódik, és a korábban becsültnél sokkal kiterjedtebb: tíznél több magyar kormányzati intézménynél és állami cég körül vizsgálódnak már, így az adóhatóság és a rendőrség mellett például a honvédelmi tárcához tartozó HMEI Zrt., illetve az egészségügy beszerzéseiben érdekelt egykori GYEMSZI is célkeresztbe került. Az amerikai Microsoft-központ a tisztázáshoz annak a nemzetközi ügyvédi irodának a közreműködését is igénybe veszi, amely tíz éve a volt Magyar Telekom montenegrói korrupcióját is vizsgálta.

A kifogásolt beszerzések mindenütt ugyanazt a forgatókönyvet követték. Ahogyan a vizsgálat alá vont intézményeknél, illetve állami vállalatoknál dolgozó forrásaink elmondták, a 2014-es választások után az uniós támogatásból bonyolított állami informatikai fejlesztéseknél (informális) kulcsszereplővé vált Tiborcz István (Orbán Viktor kormányfő veje), illetve testvére, Tiborcz Péter, akiknek „ráhatásuk” lehetett arra, hogy melyik cég felé lejtsen a pálya. A vizsgált kormányzati megrendelők irracionális árakon vásároltak üzleti Microsoft-szoftverlicenceket – az alapesetben 100 ezer forint körüli Office-licenceket a beszerzési árnál drasztikusan, olykor akár 200 százalékkal drágábban adták tovább a viszonteladók az állami ügyfeleknek. Az így elért extraprofitból a kormányfő közelébe is jutott: Tiborcz István 2015-ben jelent meg tulajdonosként a HCS Experts nevű cégben, és abban az esztendőben az egyik Microsoft-viszonteladónak rendszeresen beszámlázó HCS megtáltosodott – az árbevétele megduplázódott, közel egymilliárd forintra nőtt, 2016-ban pedig Tiborcz István 389 millió forintot tudott osztalékként kivenni belőle. Ami még különösebb: míg a korábbi években a cég üzemi eredménye 10-20 százalékos volt az árbevételhez képest addig a 2015-ös rekordévben az árbevétel közel fele lett üzemi eredmény.

A kormányzati vevők ráadásul nemcsak érthetetlenül drágán vásároltak, hanem számos esetben fölöslegesen is: tudunk olyan vizsgálat alá vont intézményről, ahol máig semmire sem használták a két éve beszerzett szoftverlicenceket (vagyis az állam extrém felárral vásárolt olyasmit, amire nem is volt szüksége, egyetlen látható céllal: hogy a kormányfő vejét is magában foglaló kör gazdagodását segítse). Azt nem tudni, hogy a Tiborcz-cég számláit milyen címen fogadta be a Microsoft-viszonteladó, az viszont bizonyos, hogy a jelzett időszakban a HCS Experts minimális létszámmal, jellemzően titkárnőket foglalkoztatva működött.

A Microsoft amerikai központja éppen 2015-ben kezdte vizsgálni a jelzett – és az amerikai jog szerint korrupciónak minősülő – gyakorlatot. A vizsgálat nyomán a magyar leányvállalat két vezetőjét is menesztette – amint arról lapunk is beszámolt, Sagyibó Viktor, a Microsoft kormányzati üzletágának volt vezetője jelenleg miniszteri biztos Lázár János környezetében, Papp István volt vezérigazgató pedig a Nemzeti Befektetési Ügynökséghez került (azaz mindkét eltávolított vezető fölé védőernyőt borított az Orbán-kormány) –, majd szerződést bontott a legnagyobb partnereivel. A Népszava információi alapján a vizsgálat jelenleg is tart, és az USA igazságügyi minisztériuma példátlanul magas, akár 1 milliárd dollár (!) fölötti büntetéssel fenyegeti az amerikai szoftvercéget. Hasonló súlyú – de nem csak a Microsoftot fenyegető – kockázat, hogy az EU-ban is eljárás indul a több tagállamra is kiterjedő korrupciós gyakorlat miatt, amit az Orbán-kormány értesüléseink szerint a német kormány magatartását befolyásolni képes nagyvállalatok, mindenekelőtt a kormányzati megrendelésekben szintén érdekelt SAP és Telekom segítségével, az illegális lobbista Klaus Mangold közvetítésével próbál megelőzni.

A Microsoft a drasztikus büntetés elkerülése érdekében mindenben együttműködik az amerikai kormányzattal, ami azt is jelenti, hogy az USA igazságügyi minisztériuma részletes információkkal rendelkezhet egy olyan magyarországi korrupciós ügyről, amelynek Orbán Viktor családtagjai közvetlen haszonélvezői voltak.

szerző:Hargitai Miklós

forrás:népszava online.hu

La boucle se termine – Le scandale Microsoft atteint Orbán

DÉFENSE HONGROISE – Ils ont acheté quelque chose qui n’était pas nécessaire SUD: ORBAN VICTOR FACEBOOK PAGE

Microsoft pourrait faire face à un gigabrese, parce que les détaillants hongrois ont souvent aidé l’enrichissement d’Orbán dans des achats de logiciels gouvernementaux inutiles.

Selon l’édition américaine de Bruxelles appartenant à Politico a augmenté les enjeux des élections Orbán signifie des cas de corruption sont venus à la lumière, peut-être derrière les barreaux pendant plusieurs années qui ont amené l’événement d’une défaite. La feuille de prestige en ligne met rarement fortement, et cette fois-ci pas sans raison que: je sais au moins un cas, les fibres d’acquisition du gouvernement hors de prix et gérés de logiciels Microsoft atteindre le voisinage immédiat de Viktor Orbán, et peut même les possibles conséquences graves.

L’histoire a d’abord été rapporté à la maison dans 24.hu quand il a écrit Décembre dernier que la filiale hongroise de la société américaine a lancé une enquête interne a abouti à la Microsoft a mis fin au contrat avec le plus important détaillant national, deux administrateurs ont quitté la société. En outre, le portail de nouvelles hongrois cité à des raisons similaires à l’étude en Roumanie, dont neuf ex-ministre en question a été imposée, ainsi que de nombreuses années de peines de prison et la confiscation de 17 millions €. Il convient de noter cependant que, bien que le korrupciójaként roumain scandale le plus grave est mentionné dans l’histoire du pays, et je sais que l’enquête interne étendue à d’autres pays de la région, les vérificateurs de Microsoft du cas hongrois est considéré comme le plus grave, et rapporté dans le plus grand risque de l’entreprise.

Il y a deux semaines, le journal daily.hu était également impliqué dans l’exploration du cas hongrois. Ils ont écrit que l’enquête a été suivie par le ministère américain de la Justice, le FBI et la Securities and Exchange Commission (SEC). Napi.hu a nommé NAV et ORFK comme objet de transactions logicielles.

János Lázár Département la question de l’écriture vocale populaire, il a répondu. « Le Bureau du premier ministre ne sait pas que les achats de logiciels d’enquête Microsoft être engagé des institutions gouvernementales, et ne traite pas les affaires internes de la société », cependant, vous savez Notre menu, que le processus se poursuit, et plus tôt estimé plus large au sein du gouvernement hongrois enquête sur plus de dix institutions autour de l’Etat et la société, en plus des autorités fiscales telles que le ministère la police et de la défense des intérêts de HMEI de la société et l’acquisition de l’ancienne GYEMSZI de santé a également été mise à feu ligne .. Le Microsoft Center américain utilise également l’aide d’un cabinet d’avocats international qui enquête depuis dix ans sur la corruption de l’ancien Magyar Telekom au Monténégro.

Les achats controversés ont suivi le même scénario partout. En tant que sources de travail dans les institutions d’enquête ou les entreprises publiques nous ont dit après les élections de 2014 menées dans l’État de l’aide européenne de développement informatique (informel) est devenu un acteur clé Stephen Tiborcz (Viktor Orbán-frère) et son frère, Peter Tiborcz dont « l’influence “Cela aurait pu être à quelle compagnie de descendre la piste. Les clients du gouvernement sous les prix d’enquête ont été achetés des licences d’affaires irrationnelles pour les logiciels Microsoft – licences Office d’environ 100 milliers de HUF dans l’événement principal du prix d’achat de façon spectaculaire, parfois jusqu’à 200 pour cent des prix plus élevés ont été passés aux détaillants des clients de l’État. Le extraprofitból ainsi obtenu le premier près de: Stephen Tiborcz en 2015 est apparu en tant que propriétaire de la société appelée HCS experts, et la même année beszámlázó régulière un revendeur Microsoft HCS megtáltosodott – le chiffre d’affaires a augmenté doublé pour atteindre près d’un milliard de forints en 2016 tandis qu’István Tiborcz pourrait faire 389 millions de forints comme dividendes. Ce qui est encore plus étrange: alors que dans les années précédentes, la société a enregistré un bénéfice d’exploitation de 10 à 20 pour cent par rapport aux ventes alors que l’année record 2015 des ventes était près de la moitié du résultat opérationnel.

clients gouvernementaux en plus, non seulement inexplicablement chèrement acquise, mais dans de nombreux cas peuvent inutilement aussi instituer objet d’une enquête, qui est toujours nulle part utilisé les licences de logiciels achetés il y a deux ans (c.-à l’état acheté quelque chose prime extrême, qui n’a pas été nécessaire, le seul but visible : aider à enrichir le cercle des chefs de gouvernement). On ne sait pas comment le revendeur Microsoft a accepté les comptes de Tiborcz, mais il était certain que HCS Experts a travaillé avec un minimum de personnel, généralement des secrétaires, pendant la période indiquée.

Le siège de Microsoft aux États-Unis a enquêté sur la pratique déclarée – et la corruption basée sur le droit américain – en 2015. À la suite de cette enquête, deux dirigeants de la filiale hongroise ont été suspendus – comme indiqué dans notre rapport, Viktor Sagyibó, la branche gouvernementale de Microsoft János Lázár, actuel ministre des Affaires publiques, et István Papp, ancien directeur général, ont rejoint l’Agence nationale des investissements (le gouvernement Orbán a couvert les deux dirigeants) et ont ensuite passé un contrat avec ses principaux partenaires. Sur la base des informations de Népsava, l’enquête est toujours en cours et le ministère de la Justice des États-Unis menace la société américaine de logiciels d’une pénalité sans précédent pouvant atteindre 1 milliard de dollars (!). Un poids similaire, mais pas seulement Microsoft, est le risque d’un processus de corruption impliquant plusieurs États membres, dont le gouvernement Orban est conscient que les grandes entreprises qui peuvent influencer le comportement du gouvernement allemand sont également intéressées par les ordres émanant du gouvernement. Par SAP et Telekom, en essayant d’empêcher le lobbyiste illégal Klaus Mangold.

Microsoft coopère avec le gouvernement américain afin d’éviter des sanctions drastiques, ce qui signifie également que le ministère de la Justice des États-Unis pourrait avoir des informations détaillées sur une affaire de corruption en Hongrie qui profite directement aux membres de la famille de Victor Orbán.

par: Hargitai Miklós

source: wordpress.com

Leave a Reply 233 megnézve, 1 alkalommal mai nap |