< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: A vörös banán finomabb és egészségesebb, mint a sárga

| Mobile | RSS

A vörös banán finomabb és egészségesebb, mint a sárga

2018. április 1. | hozzászólás | Konyhaművészet

A vörös banán finomabb és egészségesebb, mint a sárga

A banán a világ legnépszerűbb gyümölcsei közé tartozik. Magyarországon főleg a Cavendish-banánt ismerjük; azt a bizonyos sárgát, amit William Cavendish brit felfedezőről, Devonshire hercegéről neveztek el. A több mint ezerféle banántípus között alapvetően csak két ehető van: a Musa acuminata és a Musa balbisiana. A vadon növő banánfajok nem ehetők, mert tele vannak maggal, és igen nehéz fogyasztani őket.

Red banana From Tamil Nadu

Fotó: Wikipedia

Van azonban egy banánfajta, ami sokkal finomabb és egészségesebb, mint a Cavendish-banán: a vörös banán. A vöröseslila árnyalatú gyümölcsök közül egyesek kisebbek a sárgáknál, mások jóval nagyobbak. Érett formájában a nyers vörös banán húsa krémes, világos rózsaszínű; általában puhább és édesebb a Cavendish-banánnál. Egyesek szerint a gyümölcs íze leginkább a mangóéra emlékeztet, míg mások szerint olyan, mintha a banán ízét a málnáéval keresztezték volna.

A vörös banán Kelet-Afrikában, Ázsiában, Dél-Amerikában és az Egyesült Arab Emírségekben terem, ezek a fő exportrégiók. Közép-Amerikában is hatalmas kedvencnek számítanak, de világszerte árusítják őket.

1024px-Redbanana1

Fotó: Wikipedia

A vörös banán nagy előnye, hogy rengeteg tápanyag van benne, ennek ellenére nem hizlaló vagy egészségtelen. 11 féle ásványi anyagot, hatféle vitamint, rengeteg rostot és szénhidrátot tartalmaz, ezért óriási energialöketet ad az elfogyasztása. Rengeteg benne a kálium és más alkáli fémek, C-vitaminban és karotinban gazdag, a vörös színét pedig az antociántartalmának köszönheti. Bár az alapvető összetevő minden banánfajta esetében ugyanaz, a vörös banán vitamin-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalma kimagasló más banánfajtákhoz képest. Ami az egészségügyi előnyeit illeti: a dietetikusok szerint a vörös banán jót tesz az arcbőrnek, segít a dohányzásról való leszokásban, javítja a veseműködést, és fogyókúra esetén is ideális táplálék.

Musa acuminata (AAA Group) &amp;amp;#039;Red Dacca&amp;amp;#039; - red banana

Fotó: Wikipedia

Hogy Magyarországon a vörös banán jóval ritkább, annak az lehet az oka, hogy jóval drágább, mint a Cavendish-banán (a környező országokban gyakran háromszor annyiba kerül), de a gyümölcs ehető része kisebb, mint  a sárga banáné. Emiatt nem annyira hétköznapi gyümölcs, inkább egzotikus ínyencségnek számít.

(Medical Daily | NDTV Food)

forrás:ma is tanultam valamit

Leave a Reply 259 megnézve, 1 alkalommal mai nap |