Die Presse: Jövőre tényleg megkurtíthatja Ausztria a külföldi gyerekek után járó támogatást

Die Presse: Jövőre tényleg megkurtíthatja Ausztria a külföldi gyerekek után járó támogatást

Az intézkedés vastagon érintheti az Ausztriában dolgozó magyarok itthon élő gyerekeit is. A családtámogatást annak az országnak az árszínvonalához igazítanák, amelyben a munkavállaló gyermeke él

Az Európai Unió intézményeinek tiltakozása ellenére az osztrák kormány szerdán dönt az Ausztriában dolgozó külföldiek gyerekei után járó családtámogatás csökkentéséről – írja a Die Presse. Az új szabályozást ősszel fogadhatja el a parlament, és 2019-től lépne életbe. Az osztrák költségvetés 100 millió eurós megtakarítást vár tőle.

Az elképzelés szerint a családtámogatást indexálnák, azaz annak az országnak az árszínvonalához igazítanák, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él. Ez csaknem negyvenezer magyar gyereket is érintene.

Die Presse magyar példát hoz. Ha egy Ausztriában dolgozó magyarnak egy gyermeke van Magyarországon, most 172,4 euró családtámogatás jár neki, az új rendszer szerint azonban a jövő évtől már csak havi 93,61 euró lenne ez az összeg. Egy görög vendégmunkás esetében az összeg 172,4 euróról 136,54 euróra csökkenne.

A családtámogatások ügye Sebastian Kurz osztrák kancellár és Orbán Viktor januári találkozóján is szóba került, ahol Kurz kitartott az osztrák kormány álláspontja mellett, Orbán pedig azzal érvelt, hogy legyen igazságos a rendszer, mindenki kapja meg azt, ami neki jár, a vita pedig végső soron dőljön el Brüsszelben – emlékeztet az Index.

Marianne Thyssen, az Európai Bizottság szociális ügyekért és foglalkoztatásért felelős biztosa nemrég egy budapesti sajtóbeszélgetésen azt mondta: a jelenlegi uniós szabályok szerint az osztrák kormány nem adhat kevesebb családtámogatást az ott dolgozó magyar szülők gyerekeinek, mint az osztrák szülők gyerekeinek. Az osztrák kormány ugyanakkor azzal érvel, hogy az osztrák költségvetés 2016-ban 273 millió euróval támogatott 132 ezer olyan gyereket, akik nem is Ausztriában élnek.

forrás:hvg.hu

Die Presse: L’année prochaine, l’Autriche devrait être en mesure de limiter le soutien aux enfants étrangers

La mesure peut être sévèrement touchée par les enfants vivant en Autriche vivant en Autriche. Le soutien familial serait ajusté au niveau de prix du pays dans lequel vit l’enfant du travailleur

Malgré les protestations des institutions de l’Union européenne, le gouvernement autrichien a décidé mercredi une réduction de l’allocation familiale pour les enfants des étrangers travaillant en Autriche – Die Presse écrit. Le nouveau règlement sera adopté par le parlement à l’automne et entrera en vigueur à partir de 2019. Le budget autrichien prévoit des économies de 100 millions d’euros.

On pense que l’aide à la famille serait indexée, c’est-à-dire ajustée au niveau des prix du pays dans lequel vit l’enfant d’un employé travaillant en Autriche. Cela toucherait près de 40 000 enfants hongrois.

Die Presse apporte un exemple hongrois. Si vous êtes un travail hongrois en Autriche ont un enfant en Hongrie, maintenant EUR 172,4 familles lui sont accordées sous le nouveau système, cependant, l’année suivante a été 93,61 euros par mois, ce montant serait. Pour un travailleur grec invité, le montant passerait de 172,4 euros à 136,54 euros.

Les questions de soutien familial a également été la réunion Janvier de Sebastian Kurz chancelier autrichien Viktor Orban parler avec Kurz collé au gouvernement autrichien, urbain et ont fait valoir qu’il devrait être équitable au système, tout le monde obtient ce qui vient à lui, et le débat est en fin de compte à Bruxelles – rappelle l’indice.

Marianne Thyssen, le commissaire européen à l’emploi et des affaires sociales dans une récente conférence de presse à Budapest a déclaré que les règles actuelles de l’UE, le gouvernement autrichien ne peut pas donner moins de soutien aux familles d’enfants de parents hongrois qui y travaillent, comme les enfants de parents autrichiens. Le gouvernement autrichien soutient toutefois que le budget autrichien de janvier 2016 a soutenu 132 millions d’euros pour 132 000 enfants qui ne vivent pas en Autriche.

Source: hvg.hu