Nobel-botrány: Szexuálisan zaklathatták a svéd hercegnőt

Nobel-botrány: Szexuálisan zaklathatták a svéd hercegnőt

Jean-Claude Arnault fotóst 18 nő vádolja szexuális zaklatással. Több szemtanú szerint a fotós kéretlenül és illetlenül megtapogatta a svéd koronahercegnőt, Viktóriát.

Áll a bál a Svéd Akadémiánál. A rendőrség gazdasági bűncselekményeket üldöző osztálya is vizsgálatot indított az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület, a botrányok megtépázta Svéd Akadémia ellen.

A 18 tagú testület a múlt héten arról értesítette a gazdasági rendőrséget, hogy “válságos állapotban van”, és felülvizsgálja összeférhetetlenségi szabályait.

A Svéd Akadémia tagjai között mély szakadék támadt az utóbbi időben az egyik tag férjét érintő szexuális zaklatási vádak miatt, többen is bejelentették, hogy bojkottálják a testület munkáját a molesztálási botrány kezelésének módja elleni tiltakozásul. A tagságról formálisan nem lehet lemondani.

Katarina Frostenson költőnő férjét, Jean-Claude Arnault fotóst 18 nő vádolja szexuális zaklatással. Magát Frostensont az összeférhetetlenségi szabályok kijátszásával vádolták meg, mivel nem fedte fel, hogy társtulajdonosa a férje által működtetett rendezvényközpontnak, amely anyagi támogatást kapott az akadémiától.

A helyi Svenska Dagbladet újságot szemlézve a The Telegraph pedig most arról ír, hogy három forrása is állítja, látták, ahogy Arnault illetlenül megtapogatta az akkor 27 éves koronahercegnő, Viktória fenekét. Egy svéd író, Ebba Witt-Brattström azt mondta:

Láttam, ahogy Arnault keze először Viktória nyakán van, majd megindult lefelé. Teljesen lefelé.

Egy másik szemtanú azt mondta, a hercegnő megragadta a fotós kezét, majd elviharzott a helyszínről. Arnault ügyvédjén keresztül tagadta a híreket. Azt mondta, ezek a pletykák csak azt a célt szolgálják, hogy befeketítsék a nevét és ellehetetlenítsék őt.

Az akadémia a közelmúltban kénytelen volt beismerni, hogy egyes Nobel-díjasok neve előre kiszivárgott, ami egyebek közt azért problémás, mert befolyásolja a fogadási téteket. Az akadémia 18 tagja közül hét jelenleg nem vesz részt a testület munkájában, köztük Sara Danius, az első női vezető az 1786-os alapítás óta. A testületen belüli feszültségek miatt mérlegelik, hogy kiadják-e az idei irodalmi Nobel-díjat.

E válságos helyzetben az akadémia patrónusa, Károly Gusztáv király kényszerült közbelépni és megígérni az elavult alapszabály reformját.

A Nobel-díjakat a dinamit feltalálója, Alfred Nobel által hátrahagyott vagyonból finanszírozó Nobel Alapítvány igazgatósága is bírálta az akadémiát, amiért botrányaival veszélyezteti a Nobel-díj presztízsét.

(The Telegraph)

forrás hvg hu