< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Két tábor az LMP-ben és a Jobbikban

| Mobile | RSS

Két tábor az LMP-ben és a Jobbikban

2018. május 31. | hozzászólás | Közélet

Két tábor az LMP-ben és a Jobbikban

MTI fotó: Koszticsák Szilárd

Továbbra is tart az ellenzék válsága az április 8-i választási vereséget követően: a Jobbik és az LMP például belső viszályoktól hangos, a korábbi párton belüli törésvonalak pedig egyre jelentősebbé válnak. Az ökopárt esetében kedden az is kiderült, hogy Róna Péter közgazdász elhagyja az LMP-t, mert szerinte a párt az “orbáni” úton indult el azzal, hogy saját szabályait hatalmi megfontolások alapján alkalmazta. – Sajnálom, hogy Róna Péter eltávolodik az LMP-től. Fontos és hiteles személy volt mellettünk, óriási érvágás a lépése – így reagált a Népszavának Ábrahám Júlia, az ellenzéki párt politikusa.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen LMP-t látott volna szívesen, ha a hétvégi tisztújításon nem Kanász-Nagy Mátét, hanem őt választják titkárnak, Ábrahám azt mondta: nyitottabb, együttműködőbb és kompromisszumképesebb pártot. A politikus szerint egyébként leegyszerűsítve két irány van az LMP-n belül és mindkettőnek az az álláspontja, hogy hitelesen képviseljék az ökopolitikát, valamint megteremtsék a kormányváltás lehetőségét. – A két „tábor” között az a kérdés, hogy ki, mit tekint prioritásnak. Én azokhoz tartozom, akik szerint mindent meg kell tenni az Orbán-kormány leváltásáért, az ökopolitikai képviselete is ezen keresztül lehetséges. Míg a másik oldal azt mondja: az ökopolitikát minden körülmény között képviselni kell, a kormányváltás pedig nyilván fontos, de másodlagos szempont – magyarázta Ábrahám Júlia.

Az még a politikus számára is kérdés, hogy a tisztújítás után marad-e az LMP-ben.

– A csalódásomat nem tudom és nem is akarom titkolni. Nem csak az én közvetlen kudarcom miatt, hanem mindazokért a tendenciáért, amelyeket a párton belül látok – mondta.

Nem nyugodtak meg a kedélyek a Jobbikban sem, ahol az elnökválasztás óta szintén kiéleződtek a belső ellentétek. – Még nincs döntés arról, hogy ki veszi át az országgyűlési képviselőcsoportból kizárt Dúró Dóra tisztségeit – nyilatkozta Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a Népszavának. Dúró a parlament kulturális bizottságának alelnöke, a párton belül eddig ő (volt) a felelőse az „értelmiségi holdudvar” kiépítésének is.

Dúró Dóra megkeresésünkre nem reagált, a Facebookon ugyanakkor közölte: „méltósággal tudomásul veszem, de megdöbbentett a bajtársaknak hitt frakciótársak konkrétumok nélküli, koncepciós döntése”. Férje, Novák Előd arra a megállapításra jutott, hogy „Ander Balázstól Z. Kárpát Dánielig sok elvtelen mameluk ül a frakcióban, akik soha semmit nem képviseltek, csak bólogatnak mindenhez”.

A pártelnöki posztért szintén induló Toroczkai László arra kérte Dúró Dórát, hogy – mivel a Jobbik súlyos morális válságba került – semmilyen körülmények között ne váljon meg mandátumától. Dúró Dóra később jelezte, hogy egyelőre még nem döntött mandátuma visszaadásáról, az ügyben kikéri mások véleményét is.

Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere – aki a tisztújításon kis különbséggel maradt alul a pártelnökké választott Sneider Tamással szemben – nemrég Mi Magunk néven platformot hozott létre. Csatlakozott hozzá Dúró Dóra is. (Toroczkai egészen a közelmúltig a párt alelnöke volt, Dúró a harmadik helyen szerepelt a Jobbik országos listáján.)

A platformalapítási kezdeményezést a Jobbik elnöksége illegitimnek minősítette. Toroczkaival szemben – minden bizonnyal a pártból való kizárással végződő – fegyelmi eljárás indult. Dúró Dórát a kialakult bizalmi válságra hivatkozva fosztották meg frakciótagságától. Esetében a pártból való kizárás azért nem került napirendre, mert ő nem tett olyan nyilatkozatokat a sajtóban, mint Toroczkai – mondta Mirkóczki, akinek nincs tudomása arról, hogy mások ellen is fegyelmi eljárás folyna.

Pár hét múlva Toroczkai László „zászlóbontó” gyűlést tart Ásotthalmon. Mirkóczki azt vélelmezi, hogy a rendezvényen nem a Jobbik tagjai fognak részt venni, vagy pedig olyanok, akik nem kívánnak a párt tagjai maradni.

Nincs orbáni út
Róna Péter döntését sajnáljuk. Teljesen új elnökség van, nincs hatalom koncentráció, nincs orbáni út, maximálisan demokratikus az LMP, a 6 általános elnöki tisztségre 20 induló volt. Ráadásul most több alapító tag ül az elnökségben, mint korábban – válaszolta lapunknak Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára.

 

szerzőK:Czene Gábor, Zoltai Ákos

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 291 megnézve, 1 alkalommal mai nap |