< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Olaszország helyett Spanyolországba mehet a migránshajó))) En lugar de Italia, el barco migrante puede ir a España

| Mobile | RSS

Olaszország helyett Spanyolországba mehet a migránshajó))) En lugar de Italia, el barco migrante puede ir a España

Olaszország helyett Spanyolországba mehet a migránshajó

Egy 629 migránst szállító hajó rekedt a Földközi-tengeren, miután az új olasz belügyminiszter nem adott dokkolási engedélyt. Az új spanyol kormányfő felajánlotta a kikötés lehetőségét a hajónak Valencia kikötőjében.

Olaszország helyett Spanyolországba mehet a migránshajó

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője azt mondta, hogy Máltának kell fogadnia az Aquarius-t, de elutasították, mivel a kis szigetország szerint az SOS Méditerranée német jótékonysági szervezet líbiai vizeken vette fel a migránsokat, ami azt jelenti, hogy Olaszország joghatósága alá tartoznak.

A Liga a közelmúltbeli olasz választásokon megígérte a választópolgároknak, hogy kemény álláspontra helyezkedik a bevándorlással kapcsolatban. A migránsok nagy részét a Líbia által ellenőrzött vizekből mentették ki, amely az Afrika Szaharától délre fekvő területeiről Európába jutni próbáló illegális bevándorlók megszokott útvonala.

Mintegy 400-ukat az olasz haditengerészet, az olasz parti őrség és a kereskedelmi hajók mentették meg, majd ez után átkerültek az Aquarius nevű hajóra.

A megmentettek és az Aquarius fedélzetére hozottak közül 123 kíséret nélküli kiskorú, 11 kisgyermek és hét várandós nő – számolt be az SOS Méditerranée.

Anelise Borges – a hajón utazó újságíró – szerint a kiskorúak 13 és 17 év közöttiek, és Eritreából, Ghánából, Nigériából és Szudánból származnak.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő hétfőn felajánlotta, hogy befogadják az Aquariust. A hajó a tengerből kimentett 629 emberrel a fedélzetén vesztegel nemzetközi vizeken, mert sem Olaszország, sem Málta nem engedte kikötni. A spanyol miniszterelnöki hivatal szerint a hajó Valencia kikötőjében érhet partot.

A korábbi olasz kormány és a líbiai hatóságok közötti ellentmondásos megállapodás ugyan összességében az érkezések csökkenéséhez vezetett tavaly nyár óta, de olasz tisztviselők állítása szerint idén már 13 500 migránst regisztráltak. Málta pedig nem hajlandó foglalkozni a kérdéssel.

fecsego.eu/atv.hu / The Guardian /MTI

Leave a Reply 50 megnézve, 1 alkalommal mai nap |