| Mobile | RSS

Július 1-jén újabb változás jön – Online számlaadat-szolgáltatásra figyelmeztet a kamara

Július 1-jén újabb változás jön – Online számlaadat-szolgáltatásra figyelmeztet a kamara

2018. július 1-jétől indul az online számlaadat-szolgáltatás, melynek során azon belföldi adóalanyok részére kiállított számlákról kell valós idejű adatot továbbítani az adóhatóság felé, amelyekben az áthárított általános forgalmi adó összege legalább 100 ezer forint. Az újításról még júniusban tartott tájékoztatót a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden és Szentesen.

Számlázó programmal történő számlázás esetén az adatokat interneten keresztül emberi beavatkozás nélkül a számla elkészülése után azonnal továbbítani kell a NAV-hoz – hívja fel a vállalkozások figyelmét a gazdasági önkormányzat. A kézi számla adatait is továbbítani kell egy webes felületen történő rögzítéssel: ha az áfa összege eléri vagy meghaladja az 500 ezer forintot, legkésőbb a kiállítás utáni napon, ha 500 ezernél kevesebb a számlában szereplő áfa, akkor pedig legkésőbb a kiállítást követő ötödik naptári napon kell rögzítenie ezeket az adatokat az adózónak.

Regisztráció a NAV Online Számla rendszerében

A számlaadat-szolgáltatáshoz június 30-ig regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. Regisztrálni július elseje után is lehet, de legkésőbb az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig el kell végezni a műveletet. Június 18-tól elérhető az „éles” regisztrációs felület, a korábbi, tesztrendszeri regisztráció nem elegendő, mert az csak a tesztelés lehetőségét biztosítja.

A kamara is segít eligazodni a változásokban

További információ a kamara megújult honlapján olvasható, de természetesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal weblapján is minden szükséges információ elérhető. Emellett a vállalkozások a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Tanácsadói Hálózatának segítségét is kérhetik. Utóbbi esetben a szentesi Mérleg Adótanácsadó és Könyvelő Irodától, Tímárné Staberecz Terézia szakértő segíthet a teendőkben való eligazodásban. Hozzá a 06-62/549-397-es számon, vagy a szakerto@csmkik.hu e-mail-címen keresztül fordulhat.

(X)
forrás:DM
Leave a Reply 112 megnézve, 1 alkalommal mai nap |