< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Brutális adatok érkeztek a Fideszről, erre talán Orbán sem számított

| Mobile | RSS

Brutális adatok érkeztek a Fideszről, erre talán Orbán sem számított

2018. június 30. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Brutális adatok érkeztek a Fideszről, erre talán Orbán sem számított

Ekkora eltérést a közvélemény-kutatók sem jeleztek előre / Fotó: MTI

Ekkora eltérést a közvélemény-kutatók sem jeleztek előre / Fotó: MTI

Hatalmas a változás a választási eredményhez képest.

A teljes előző ciklusban nem volt olyan népszerű a Fidesz-KDNP, mint 2018 júniusában – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készített felméréséből. A kormánypártok már májusban is jóval az áprilisban elért 47 százalékos belföldi listás eredményt meghaladó népszerűséggel rendelkeztek, a mostani 55 százalék pedig 2014 óta minden korábbinál magasabb mért érték. A teljes népességen belül ugyan nem változtak az erőviszonyok, viszont az ellenzéki, kiemelten a Jobbik-szimpatizánsok aktivitása csökkent, így tudták növelni előnyüket a kormánypártok a legvalószínűbb listás eredmény tekintetében.

Íme a legfrissebb pártpreferenciák – Forrás: Nézőpont Intézet

A felmérés alapján a teljes felnőtt népesség körében 42 százalék szimpatizál a kormánypártokkal. Ez az arány a Jobbik esetében 11, az MSZP-nél pedig 6 százalék. A DK és az LMP tábora 3-3 százalékos. A Momentum Mozgalom 2 százalékon, a Kétfarkú Kutya Párt pedig 1 százalékon áll.

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP-re 55 százalék szavazna.Egyrészt, tehát jóval többen, mint amennyire az ellenzéki pártokra összesen, másrészt többen, mint a 2014-es választások óta bármikor.

A felmérés még a Jobbikból kivált Mi hazánk mozgalom párttá alakulása előtt készült / Fotó: MTI – Kelemen Zotán Gergely

Jobbikot 18 százalék választaná, tehát a választások óta csökkent a párt támogatottsága. Az adatfelvétel még a Mi Hazánk mozgalom párttá alakulása előtt történt, ezért az új párt esetleges népszerűségnövekedése még közvetlenül nem jelent meg a pártpreferenciákban, azonban a Jobbik szimpatizánsainak inaktivizálódásában már szerepet játszhatott.

Az MSZP-Párbeszéd Tóth Bertalan pártelnökké választása után is a parlamenti küszöb alatt van / Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Az MSZP-Párbeszéd listára jelenleg a biztos szavazóknak 9 százaléka voksolna, tehát Tóth Bertalan pártelnökké választása után sem állnak a parlamentbe való bejutásukhoz szükséges 10 százalékos szint fölött. Az LMP-re 6, a DK-ra pedig 5 százalék szavazna, népszerűségük nem sokat változott a választások óta. A Momentum szavazataránya 4 százalék, míg a Kétfarkú Kutya Párté 2 százalék lenne a biztos szavazók körében.

Módszertan:

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2018. június 03-22. között készült 2000 fő személyes megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 2000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,2 százalék.

forrás:Blikk.hu

Leave a Reply 403 megnézve, 1 alkalommal mai nap |