< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Hetven milliárd forintot szipkáz ki a büdzsé.

| Mobile | RSS

Hetven milliárd forintot szipkáz ki a büdzsé.

Hetven milliárd forintot szipkáz ki a büdzsé.

Az ideinél több tíz milliárd forinttal kevesebb pénz jut jövőre a nyugdíjalap kifizetéseire a munkáltatók befizetéseiből az államkincstárba. A tegnap benyújtott, 2019-es költségvetési törvényjavaslatban találtunk rá erre az intézkedésre.

A mindenkori büdzsében rendelkezik arról a kormány, hogy miképpen oszlik meg az egyes alapok között a foglalkoztatók által fizetett szociális hozzájárulási adó (szochó). Idén így néz ki a képlet:

79,5 százalék jut a Nyugdíjbiztosítási Alapba
20,5 százalék jut a z Egészségbiztosítási Alapba

A jövő évi büdzsé viszont arról árulkodik, hogy megváltoznak ezek az arányok, sőt, egy harmadik alap is részesül a befizetett közteherből. Ha a parlament jóváhagyja az előerjesztést, így fog kinézni a következő évben a szochó felhasználása:

70,22 százalék jut a Nyugdíjbiztosítási Alapba
27,31 százalék az Egészségbiztosítási Alapba
2,47 százalék pedig az újonnan belépő Nemzeti Foglalkoztatási Alapot illeti meg

Mint látjuk, a nyugdíjak kifizetésére szolgáló alap jóval kisebb arányban részesül majd a munkaadók adójából, ráadásul ez csökkenő adótétel mellett valósul meg: a szochó ugyanis az idei 19,5 százalékról jövőre 17,5 százalékra csökkenhet, amennyiben teljesülnek a reálbér- emelkedése vonatkozó feltételek.

Az is kiderül a kötetből, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Alapra (NFA) jutó rész 68 milliárd forint, ennyi folyik át tehát az alap költségvetésébe. De nem marad ott, mert ezzel párhuzamosan a költségvetési törvényjavaslat előfizetést ír elő az alap számára, amit a központi költségvetés felé kell teljesíteni, meg nem határozott felhasználás céljából. Ennek az átutalásnak az összege szinte pontosan megegyezik azzal a tétellel, amit a szochó jelent: összesen 70 milliárd forintot szipkáz így ki a büdzsé az NFA-ból.

Az NFA-ra egyébként komoly feladatok várnak a következő évben, a kormány a jelek szerint rá akar feküdni a munkaerő-piacban rejlő tartalékok felszabadítására. Álláskeresési ellátásokra például az ideinél 25 milliárd forinttal többet, 75 milliárd forintot szánnak.

Egy biztos, a nyugdíjalap ezen az ágon kevesebb pénzből gazdálkodhat 2019-ben. Az előirányzatok szerint idén 1963,4 milliárd forint folyik be az alaphoz a szochóból és a munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulékból, jövőre pedig már csak 1929,7 milliárd.

www.fecsego.eu/Mfor/tud time

Leave a Reply 294 megnézve, 1 alkalommal mai nap |