< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Tovább gyengül a forint, 330 fölött járt az euró

| Mobile | RSS

Tovább gyengül a forint, 330 fölött járt az euró

Tovább gyengül a forint, 330 fölött járt az euró

Dél körül 330,1 forintot kellett adni egy euróért a devizapiacon, ami újabb történelmi mélypontot jelent a csütörtök esti, 329 forintos szint után. Reggel ugyan volt egy szerény korrekció a piacon, 327,5 forintig csökkent egy euró ára, de aztán újabb gyengülési hullám jött, és dél körül az euró árfolyama átlépte a korábban elképzelhetetlen 330 forintos határt. Az árfolyam ezután kissé korrigált, kora délután 329,5 forintot ér egy euró. Az amerikai dollár árfolyama 283 forint körül mozgott.

Nem megy el Matolcsy a költségvetési bizottság ülésére

Újabb nyilatkozatot adott ki pénteken a jegybank a vészesen gyengülő euró-forint árfolyam kapcsán. Azonban ebben sem arról számolnak be, hogy mit tesznek a forint védelmében, hanem Varjú László (DK) országgyűlési bizottsági elnöknek arra a meghívására reagálnak,, amelyben Matolcsy György MNB elnökétől várnának beszámolót a bizottság előtt. Mint az alább olvasható, kétségbe vonják az ellenzéki képviselő felkészültségét, végeredményben elutasítják a meghívást, és helyette a kormánypárti Bánki Erik (Fidesz) által elnökölt gazdasági bizottság előtt számolnának be a jegybank tevékenységéről.

A jegybanki közlemény:

“A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jegybanktörvényben meghatározottak szerint végzi tevékenységét, a jogszabály szerint a jegybank elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának tartozik beszámolási kötelezettséggel. Az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke, Varju László (DK) a jegybanktörvény ismerete nélkül, kizárólag politikai haszonszerzés céljából kezdeményezte a költségvetési bizottság összehívását, miközben a jegybanktörvény egyértelműen kimondja, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása.A jegybanktörvény értelmében az MNB elnöke rendszeresen beszámol az Országgyűlés plenáris ülésén, valamint minden esetben eleget tesz a Gazdasági Bizottság üléseire szóló meghívásnak. Az elfogadásra váró jövő évi költségvetéssel kapcsolatban a Stabilitási törvény értelmében a Költségvetési Tanács elnöke jogosult beszámolni a költségvetési bizottság előtt.” –

szerző:B.M.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 140 megnézve, 1 alkalommal mai nap |