< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Kiemelt cikk

| Mobile | RSS

Kiemelt cikk

2018. július 1. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság
Kiemelt cikk  
István megkoronázása
István megkoronázása
István angol király
István angol király

Blois-i István (angolul: Stephen of Blois, franciául: Étienne de Blois), (1092/1096 körül – 1154. október 25.) Hódító Vilmos unokája, 1135-től haláláig Anglia királya. I. Henrik halála után elragadta az angol koronát, majd több mint egy évtizedes polgárháborút vívott a másik trónkövetelővel, Henrik lányával, Matildával. A háború a felek kiegyezésével végződött, István adoptálta és örökösévé tette Matilda idősebbik fiát, Henriket.

István Blois francia grófságban született. Még kisfiú volt, amikor apja, István Henrik blois-i gróf elesett a Szentföldön, így anyja, Normandiai Adéla (Hódító Vilmos lánya) nevelte fel. Nagybátyja, I. Henrik angol király kegyeltjeként hatalmas birtokokat szerzett, és felesége, Boulogne-i Matilda grófnő révén gyakorlatilag ő uralta Boulogne grófságát is. 1120-ban meghalt Henrik király egyetlen törvényes fia, így az örökösödés bizonytalanná vált. Henrik lányát, Matildát szánta utódjául; ennek ellenére a király 1135-ös halála után István gyorsan átkelt Angliába, ahol öccse, Blois-i Henrik püspök megkoronázta.

Uralkodásának első éveiben többé-kevésbé sikerrel hárította a skótok északi betörését, a walesiek lázadását, valamint Matilda és férje, Anjoui Geoffroy gróf normandiai támadásait. 1138-ban fellázadt ellene Róbert gloucesteri gróf (Henrik király törvénytelen fia, Matilda féltestvére), és a következő évben az Angliába átkelő Matildával megindították harcukat a trónért. A trónkövetelő szilárd bázisra tett szert az ország délnyugati részén, és a hosszú harcban egyik fél sem tudott fölülkerekedni. 1141-ben Istvánt a lincolni csatában elfogták ellenfelei, és Matilda már a koronázására készült, amikor István felesége és hívei foglyul ejtették Gloucesteri Róbertet. István és Róbert kicserélése után folytatódott a polgárháború, és Matilda férje, Geoffroy elragadta Normandiát.

István idősebb fiát, Eusztázt szánta örököséül, és mivel a canterburyi érsek nem volt hajlandó a fiút még apja életében megkoronázni, megromlott viszonya az egyházzal. 1153 augusztusában Eusztáz meghalt, István pedig kiegyezett Matilda legidősebb fiával, Henrikkel, akit elismert örökösének. Röviddel a kiegyezés után, 1154-ben, Doverben halt meg.

wikipédia oldala
Leave a Reply 156 megnézve, 1 alkalommal mai nap |