< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Kivégezték a japán metrótámadást kitervelő szekta vezérét és hat tagját

| Mobile | RSS

Kivégezték a japán metrótámadást kitervelő szekta vezérét és hat tagját

2018. július 6. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Kivégezték a japán metrótámadást kitervelő szekta vezérét és hat tagját

Kivégezték Japánban az Aum Shinrikjo (Legfőbb Igazság) szekta hét tagját, köztük a vezérét is, akik még 1995-ben, szarin nevű ideggázt juttattak a tokiói metróalagútba – írja a CNN. A merénylet tizenhárom ember életét követelte, hatezren megsérültek.

Shoko Asahara szektavezér 22 éve volt börtönben kivégzése előtt, az Aum Shinrikjo összesen 12 tagját ítélték halálra a támadásban játszott szerepükért. Életvédő szervezetek tüntetéssel próbálták megakadályozni az ítéletek végrehajtását, de nem sikerült, hetüket felakasztották. A többi, halálsoron lévő rab kivégzésének időpontja még nem ismert. Japánban nem szokták előre bejelenteni még a rabnak sem kivégzése időpontját az Amnesty International szerint.

Az Aum Shinrikjo tagjai, jobbról a harmadik a szektavezér Asahara

Fotó: Aum Shinrikjo

A tragédiában elhunyt egyik metródolgozó felesége azt mondta, sajnálja, hogy nem tudta előre, mikor végzik ki a rabokat. Szeretett volna még többet megtudni tőlük a támadás miértjértől és körülményeiről.

Asahara 1984-ben alapította a rövid idő alatt rengeteg követőt vonzó szektát. A világvégét váró csoport bálványa Siva volt, kombinálta a buddhizmust, hinduizmust. Asahara magát Japán egyetlen megvilágosodott mesterének tartotta és azt jövendölte, egy, a „szörnyeteg” Egyesült Államok által kirobbantott harmadik világháború jelenti majd a világvégét. Küldetésének tartotta ennek a túlélését.

Asahara követői egyébként magasan képzett, többek közt tudósok, mérnökök voltak, akik segítettek nagy összegű pénzt gyűjteni a szekta fenntartására.

A szekta növekedésével párhuzamosan azonban egyre több családtagnak tűnt fel, hogy agymosás és abúzus zajlik Asahara irányítása alatt. Az Aum Shinrikjo tagjai öltek meg egy ellenük zajló per ügyvédjét, annak feleségét és gyermekét még 1989-ben.

A metróban végrehajtott támadás előtt a szektások egyszer már gyilkoltak ideggázzal. 1994 júniusában hét ember meghalt és 500 kórházba került, miután a szektatagok szarin gázt bocsátottak ki egy macumotói lakóháznál. Minden valószínűség szerint ez volt a tokiói támadás főpróbája.

A szektából még 2007-ben kivált Aleph elnevezésű csoportja sajtótájékoztatón kért bocsánatot a hozzátartozóktól. Fumihiro Joju, az Aum Shinrikjo egykori szóvivője azt mondta, egy életen át hordozni fogja a tragédia felelősséget.

forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 115 megnézve, 1 alkalommal mai nap |