< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Egy cég érdekében az egész gazdaságnak kárt okozna a kormány

| Mobile | RSS

Egy cég érdekében az egész gazdaságnak kárt okozna a kormány

2018. július 8. | hozzászólás | Közélet

Egy cég érdekében az egész gazdaságnak kárt okozna a kormány

felszámolás fenyegeti a Malév egyik utód cégét

Jön a Lex reptér? Egy Malév-utódcég miatt adna egérutat a felszámolás alatt álló cégeknek a kormány. Ez persze súlyos károkat okozna az üzleti életnek.

Vélhetőleg egy Malév-utódcég felszámolási eljárása miatt módosítaná a csődtörvényt a kormány úgy, hogy az a cég, amely ellen elrendelték a felszámolást jogerősen, de végül kifizeti a számlát, amivel tartozik, elkerülné a felszámolást, azaz megszűnne ellene az eljárás, írja az Index. Ez csak elsőre tűnik pozitív lépésnek, a valóságban teret nyitna a nemfizetésnek, sújtaná a becsületesen fizető cégeket, növekednének a körbetartozások, rombolná az üzleti bizalmat.

Már az is elképesztő, hogy a most készülő költségvetési törvénybe rejtették a javaslatot, amely szerint a csődtörvényt módosítani kell.

A jogszabály-változtatás mögött egy teljesen konkrét ügy állhat. Ezzel menekülhetne meg a felszámolástól a 2012-ben bedőlt Malév egyik utódcége, a Malév Ground Handling (GH) Zrt. A földi kiszolgálást végző állami vállalat a cégadatok szerint súlyos anyagi helyzetben van, a milliárdos állami tőkesegítség ellenére adósságai és jogvitái vannak. Az Ítélőtábla néhány hete jogerősen megállapította a cég fizetésképtelenségét és elrendelte a társaság felszámolási eljárásának a megkezdését.

Amint a Malév GH ezt megtudta, gyorsan kifizette a tartozását a Budport Kft. nevű versenytársának, amely az eljárást kezdeményezte, csakhogy az nem engedte ki a felszámolási eljárásból, mert egyéb követelései is vannak az adóssal szemben.

Úgy tűnik, törvénymódosítással kíván egérutat adni a felszámolás alatt álló cégnek a politika. Az állam, vagyis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ugyanis tavaly ősszel milliárdokat pumpált a Malév GH-ba, és rendkívül kínos lett volna az MNV vezetőinek, ha a cég néhány hónappal a tulajdonosi tőkejuttatás után felszámolás alá kerülne.

forrás: városi kurir

Leave a Reply 58 megnézve, 1 alkalommal mai nap |