< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Már nincs a vízben kékes-zöldes, büdös trutyi: mától ismét lehet fürödni a mártélyi holtágban

| Mobile | RSS

Már nincs a vízben kékes-zöldes, büdös trutyi: mától ismét lehet fürödni a mártélyi holtágban

2018. július 8. | hozzászólás | Közélet

Már nincs a vízben kékes-zöldes, büdös trutyi: mától ismét lehet fürödni a mártélyi holtágban

Mártély – A csütörtöki laborvizsgálat szerint eredményes volt az Ativizig vízfrissítő beavatkozása a mártélyi holtágban. Jelentősen lecsökkent a cianobaktériumok száma. Szombat reggel 8 órától ismét lehet fürödni.
– Helyszíni szemlét tartott csütörtökön az Ativizig, a hódmezővásárhelyi járási hivatal népegészségügyi osztálya és mi, a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya. Látszott, hogy a kékes-zöldes, bűzös elszíneződés eltűnt – tudtuk meg Bosnyákovits Tünde megyei tiszti főorvostól. – Helyette már csak a holtág megszokott növényzete és zöldalga volt látható. Vízmintát is vettünk. A laboratóriumi vizsgálatok azt igazolták, hogy a cianobaktériumok száma jelentősen csökkent. A víz minősége megfelel a 78/2008-as Kormányrendelet előírásainak. Egyeztettünk az üzemeltetővel. A szabadstrandon szombaton reggel 8 órától ismét lehet fürödni – jelentette ki a tiszti főorvos.

Mint korábban megírtuk, a holtág vize másfél hete a partközelben méregzölddé vált, itt-ott kékes telepeket lehetett látni. A víz felől fekáliaszagot lehetett érezni. A szakhatóság átmenetileg fürdési tilalmat rendelt el. Kiderült, a vízben elszaporodtak a cianobaktériumok. Az Ativizig vízfrissítéshez látott.

– Nagyon örülünk a mostani eredménynek. Azért rajta tartjuk továbbra is a szemünket a holtágon. A jövő héten ismételten hatósági vízmintavételezést tartunk. Újból leellenőrizzük a cianobaktériumok számát – erősítette meg Bosnyákovits Tünde.

forrás:DM
Leave a Reply 59 megnézve, 1 alkalommal mai nap |