< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Rejtély, hogy pontosan mire ment el a chipsadó)))C’est un mystère de voir exactement où les jetons sont venus

| Mobile | RSS

Rejtély, hogy pontosan mire ment el a chipsadó)))C’est un mystère de voir exactement où les jetons sont venus

Rejtély, hogy pontosan mire ment el a chipsadó

Fotó: / Kállai Márton
Egy év alatt 33 milliárdot szedtek be, de tételesen alig tíz millióval tudtak elszámolni.
Nem tud elszámolni a kormányzat a népegészségügyi termékadóként beszedett összeggel – mondta a Népszavának Lukács László (Jobbik) országgyűlési képviselő. A politikus írásban kérdezte a humán minisztert arról, hogy „milyen népegészségügyi programokra fordította a kormány a népegészségügyi termékadóból származó bevételt?”  A válaszból azonban tételes elszámolás helyett csak annyi derül ki, hogy a befolyt pénzek jelentős mértékben járultak hozzá az egészségügyi ágazatban dolgozók bérfejlesztéséhez. Kásler Miklós miniszter megbízásából Rétvári Bence államtitkár azt is közölte, az élelmiszeripari szereplők az adó általuk befizetett összegének maximum 10 százalékát levonhatják az adójukból és ezt az egészségmegőrző programokra fordíthatják önállóan, vagy csatlakozhatnak a népegészségüggyel foglalkozó állami hivatalok programjaihoz.

Az államtitkár feleletéből az is kiderült, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2,5 millió forintból Iskolabüfé fesztivált szervezett, és újabb 2,3 millió forintból a Merőkanál kampány részeként megkeresték az ország legjobb konyhás nénijét. Tavaly a cégeknek összesen 840 millió forint adókedvezményt írtak jóvá programok szervezéséhez kapcsolódóan (arról azonban nem esik szó a kormányzati válaszban, hogy ezek pontosan mik voltak) – Mindamellett, hogy fontos, támogatandó ügynek tartom az egészségügyben a béremelést, a kormányzati válasz számomra elfogadhatatlan – állítja az ellenzéki politikus, aki – mint mondta – azt remélte, legalább 10-15 oldalas tételes listát kap majd, melyben áttekinthetően részletezik, hogy pontosan mire ment el ez az összeg. Különösen úgy, hogy az Eurostat minap nyilvánosságra hozott adatai szerint Magyarország a hetedik legrosszabb helyen áll az elkerülhető halálesetek európai rangsorában. A vezető halálokok között pedig ott van a szívroham, a stroke és a rák, amelyek kialakulásnak kockázata valódi népegészségügyi programokkal mérsékelhető lenne.  Ám a fenti rossz mutatók javítását célzó átfogó kormányzati programokról nincs szó a válaszban. Úgy vélem – mondja a politikus –, hogy a kormány nem tud elszámolni ezen betegségek megelőzésére beszedett összeggel.

“Olyan ez, mintha maguk sem tudnák, mire ment az elmúlt hét évben ezen a jogcímen beszedett, mintegy 163 milliárd forint. És ez elfogadhatatlan”

– állítja Lukács László.
A leírtak megkérdőjelezik Kásler Miklós szándékát is, aki a minap jelentette be, hogy új szakmai programmal venné fel a küzdelmet a népbetegségek ellen. Ugyanis a miniszter tervei közt szereplő megelőző, népegészségügyi programokra sem jutna több a jövő évi költségvetésben az idei 8 milliárdos keretnél.
fecsego.eu/népszava online
C’est un mystère de voir exactement où les jetons sont venus

Photo: / Márton Kállai
En un an, ils avaient acheté 33 milliards, mais ils représentaient moins de dix millions d’articles.

le gouvernement ne peut pas tenir compte du montant perçu comme une taxe sur les produits de la santé publique – a dit la Parole populaire László Lukács (Jobbik) Membre du Parlement. Le politicien demandé par écrit aux affaires humaines sur les « conséquences pour les programmes de santé publique se les revenus du gouvernement de la taxe sur les produits de la santé publique? » Mais la réponse comptable plutôt que détaillée que tant se avère que l’argent a soulevé d’importantes contributions aux travailleurs dans le développement des salaires du secteur de la santé. Kasler ministre Miklos Bence Rétvári commandé par le secrétaire d’Etat a également déclaré jusqu’à 10 pour cent du montant de l’impôt qu’ils paient aux exploitants du secteur alimentaire peuvent déduire de leurs impôts et que les programmes de promotion de la santé à être tournée de manière indépendante ou rejoindre les programmes des organismes d’État chargés de la santé publique.

Le secrétaire d’Etat feleletéből a également montré que l’Institut national de la pharmacie et de la santé alimentaire Festival 2,5 millions de forints organisées par l’école Petit-déjeuner, et un autre de 2,3 millions de forints Louche a approché la cuisine nénijét mieux dans le pays dans le cadre de la campagne. L’année dernière, les entreprises ont été avantage fiscal du crédit de 840 millions HUF liés à l’organisation des programmes (qui, cependant, ne figure pas dans la réponse du gouvernement à eux ce qu’ils étaient exactement) – Outre le fait que je considère important cas de soutien dans les salaires du secteur de la santé augmente, la réponse du gouvernement est inacceptable pour moi – Ensembles les politiciens de l’opposition, qui – comme il dit – il espérait au moins la liste détaillée de 10-15 pages qui auront clairement détailler exactement ce qui se passait sur ce montant. En particulier, selon les données publiées précédemment par Eurostat, la Hongrie est classée septième dans le classement européen des décès évitables. Parmi les principaux décès, il y a une crise cardiaque, un accident vasculaire cérébral et un cancer qui pourraient être atténués par de véritables programmes de santé publique. Cependant, les programmes gouvernementaux globaux visant à améliorer les mauvais indicateurs ci-dessus ne sont pas la réponse. Je pense – dit le politicien – que le gouvernement ne peut pas rendre compte du montant collecté pour la prévention de ces maladies.
“” C’est comme si vous ne savez pas ce que vous avez fait au cours des sept dernières années à environ 163 milliards de dollars. Et c’est inacceptable “”
– dit László Lukács.
Les textes mettent en doute l’intention de Miklós Kásler d’annoncer la dernière annonce d’un nouveau programme professionnel contre les stupéfiants. Cela n’inclurait pas les programmes de santé publique préventive parmi les plans du ministre dans le budget de l’an prochain pour le budget de 8 milliards de dollars de cette année.
fecsego.eu/newsword en ligne

Leave a Reply 76 megnézve, 2 alkalommal mai nap |