< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: A román szenátus elfogadta a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozó közigazgatási törvénykönyvet)) Le Sénat roumain a également adopté le code administratif réglementant l’usage de la langue minoritaire

| Mobile | RSS

A román szenátus elfogadta a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozó közigazgatási törvénykönyvet)) Le Sénat roumain a également adopté le code administratif réglementant l’usage de la langue minoritaire

A román szenátus elfogadta a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozó közigazgatási törvénykönyvet

A kétkamarás román parlament szenátusa a szociálliberális kormánytöbbség és az RMDSZ voksaival elfogadta hétfőn a közigazgatási törvénykönyvet, amely egyebek mellett a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozza.

A román szenátus elfogadta a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozó közigazgatási törvénykönyvet
Mátyás király kolozsvári szobra – fotó: Oláh Tibor/MTI

Hatályba lépéséhez a tervezetet a képviselőháznak is el kell még fogadnia.

Amennyiben az alsóház nem változtat a kisebbségeket érintő cikkeken, a településnevek mellett a közterületek elnevezéseit is fel kell majd tüntetni a kisebbségi nyelveken azokon a településeken, ahol valamely kisebbség teszi ki a lakosság legalább 20 százalékát.

Az RMDSZ javaslatára az anyanyelvhasználati jogot kiterjesztik a prefektúrával (megyei kormánybiztosi hivatallal) való kommunikációra, és egységes anyanyelvű formanyomtatványok fogják segíteni a helyi és megyei önkormányzatokban az anyanyelvű ügyintézést.

A rosszindulatú értelmezések megakadályozása érdekében azt is belefoglalták a tervezetbe, hogy a helyi vagy megyei tanács akkor is dönthet a többnyelvű helységnévtáblák, utcanévtáblák kihelyezéséről, ha a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot.

A 230 oldalas, 650 törvénycikkből álló, a központi és helyi közigazgatás működését, a köztisztviselők jogállását, a közvagyon kezelését és a közszolgáltatások megszervezését egységes keretbe foglaló közigazgatási kódex tervezetét a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói terjesztették be.

Áprilisban egy parlamenti különbizottság alakult a tervezet véglegesítésére: a testület csaknem 800 módosító indítványt fogadott el, és több mint 170-et elutasított.

A testület RMDSZ-es tagja, Cseke Attila szenátusi rámutatott: az RMDSZ azért támogatta a tervezet elfogadását, mert az a magyarság nyelvi jogainak bővítését és a decentralizációt célzó RMDSZ-javaslatokat is tartalmazza.

Az ellenzék bírálta a tervezetet, amely szerinte erősíti a közigazgatás „átpolitizálását”, a politikai klientúraépítést, és kiszolgáltatja a hivatalokat a kormánypártoknak. A közigazgatási törvénykönyvet 85 szavazattal 21 ellenében, 11 tartózkodás mellett fogadta el a bukaresti szenátus.

forrás:propeller.hu

Le Sénat roumain a également adopté le code administratif réglementant l’usage de la langue minoritaire

Le Sénat de la Chambre roumaine des deux chambres, avec le gouvernement libéral social et le DAHR, a adopté le code administratif, qui réglemente, entre autres, l’utilisation des langues minoritaires.

Le Sénat roumain a également adopté le code administratif réglementant l’usage de la langue minoritaire
Le roi Matthias à Cluj-Napoca – photo Tibor Oláh / MTI

Pour entrer en vigueur, le projet doit être reçu par la Chambre des représentants.

Si la chambre basse ne change pas les articles concernant les minorités, en plus des noms des colonies dans les espaces publics noms seront également affichés dans les langues minoritaires dans les municipalités où une minorité représente au moins 20 pour cent de la population.

La proposition UDMR d’étendre le droit d’utiliser leur langue maternelle pour communiquer avec (le bureau du gouvernement du comté commissaire) la préfecture, et forme une seule langue maternelle aidera l’administration locale et de comté dans la langue maternelle.

Pour éviter des interprétations malveillantes également incluses dans le projet que le conseil local ou du comté peut également choisir un panneaux indiquant les noms de domaine multilingues, le placement des panneaux de signalisation, où le pourcentage des minorités est moins de vingt pour cent.

L’opération de 230 pages, comprenant 650 articles loi, les administrations centrales et locales, le statut des fonctionnaires, un projet de gestion des services publics et l’organisation de la propriété publique consolider le code administratif du Parti social-démocrate au pouvoir (PSD) avait été introduit à l’Assemblée législative.

En avril, un comité parlementaire spécial a été formé pour finaliser le projet: l’organe a adopté près de 800 amendements et en a rejeté plus de 170.

Membre du conseil d’administration de UDMR, le Sénat a Attila Cseke: UDMR, il a appuyé l’adoption du projet parce qu’il comprend l’élargissement des droits linguistiques de l’UDMR hongrois et propositions visant à la décentralisation.

L’opposition a critiqué le projet, qui, selon lui, a renforcé la «politisation» de l’administration publique, la construction de la clientèle politique et le service aux partis gouvernementaux. Le code administratif a été adopté par le Sénat de Bucarest par 85 voix contre 21, avec 11 abstentions.

Source: propeller.hu

Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |