< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Közélet / Blog article: A keménykedés nem használ, csak alámerülnek és elvesztik a túlélés esélyét

| Mobile | RSS

A keménykedés nem használ, csak alámerülnek és elvesztik a túlélés esélyét

2018. július 14. | hozzászólás | EU Sajtószoba, Közélet

A keménykedés nem használ, csak alámerülnek és elvesztik a túlélés esélyét

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az utcán élők problémáit nem oldja meg, így csak vegzálására lesz alkalmas a közterület életmódszerű használatát tiltó új törvény. Több férőhely kellene a szállókon, fizetett szállás vagy éppen albérlet, de a kormánypártok erre nem gondolnak.
– A hetvenes években az akkori hatalom a hippinek becézett csöveseket kergette, az is teljesen eredménytelen volt – hozta fel az egykori fiatalságából vett példát Scheider Lajos Miklós, volt taxisofőr, aki évek óta szállókon él hajléktalanként. – Anno akit elkaptak és levágták a haját, az nemsokára újra a téren volt és visszanövesztette a sörényt – mondta. Szerinte ugyanilyen értelmetlen az, ami a mostani hatalom művel hajléktalanügyben: aki nem akar bemenni a szállóra, az akkor sem fog, ha éppen börtönnel fenyegetik.

Márpedig úgy tűnik, a kormány egy évvel az önkormányzati választások előtt mindent megtesz, hogy – feltehetően felmérések alapján, engedve a közhangulatnak – látványosan vegzálja az utcára kényszerülőket. Nemrég a Fidesz egyik leggazdagabb képviselőjének, Bajkai Istvánnak a javaslatára vésték az alkotmányba az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát, csütörtökön pedig a parlament törvényhozási bizottságban elfogadták a szabálysértési törvény módosító-javaslatait is. Ennek alapján a rendőröknek kötelessége lesz szabálysértési eljárást indítani „a közterületeken élők” ellen. Akit az utcán találnak és nem akar hajléktalanszállóra menni, azt figyelmeztetik, és erről jegyzőkönyvet vesznek fel. A hatóságok listát is vezetnek majd: ha 90 nap alatt összejön három figyelmeztetés, akkor a negyedik alkalommal már szabálysértési eljárás indul, a hajléktalant pedig közmunkára kötelezik, vagy le kell, hogy ülje a büntetését.

– És a börtönből hova megy? Ide vissza a térre – mondják a Blaha Lujza téren, ahol a hajléktalanok elmondásából kiderül: hazugságnak tartják, amit a kormánypárt harsog, miszerint bőven lenne hely a hajléktalanszállókon. Azok ugyanis – álláspontjuk szerint – dugig vannak. A Blahán éjszakázók elmeséltek egy március környéki razziát, amikor nagy dérrel-dúrral megjelentek a téren azzal, hogy mindenkinek be kell mennie a szállóra. Majd némi telefonálgatás után kiderült, hogy sehol sem volt hely. „Végül a rendőrök kértek bocsánatot amiért felébresztettek” – mondta egy hajléktalan, mintegy illusztrálásául annak amit több helyen is hallottunk és láttunk: az utcai rendőrök nagyon is tisztában vannak a realitásokkal, így legtöbbször emberségesen járnak el.

Több hajléktalan is arról számolt be lapunknak, hogy már hetekkel ezelőtt figyelmeztették őket: el kell menniük a városközpontból, hogy ne legyenek szem előtt. Ugyanakkor a keménykedéssel éppen azoknak ártanak, akik próbálnak valahogy javítani a helyzetükön. Scheider Lajos Miklós szerint akik eddig sem akartak bemenni a szállásra azok várhatóan inkább „alámerülnek”, azaz külső kerületekben húzzák majd meg magukat. Ott azonban nem tudnak úgy munkát vállalni, mint a városközpontban, ahol újságozásból, takarításból, ebből-abból összejött egy kis kereset. Scheider úr és párja például Fedél Nélkül árusításával próbál kis pénzt keresni a Blaha Lujza téri bolt előtt. „Már teljesen kivagyunk ettől az egész a marhaságtól” – sóhajt Balogh Jánosné, aki attól tart, sokan engednek majd a hatósági szigornak, elmennek a szállókra, ezáltal pedig még élhetetlenebbek lesznek az így is túlzsúfolt szállások. Így ugyanis szerinte összezárhatják például a mentálisan zavart hajléktalant a válás vagy bedőlt hitel miatt fedél nélkül maradt, ám normál életvitelét folytatni próbáló szegénnyel. Valódi megoldást az jelentene, ha továbbléphetnének fizetett szállás vagy éppen albérlet felé, ám erre vajmi kevés az esély, pontosabban a politikai szándék hiányzik. A jelek szerint a kormánypártnak pedig inkább keménykedésre futja, ám a szociális ellátórendszer fejlesztésére nem. Legalábbis amikor lapunk korábban hajléktalanügyi ötletgazdának megtett Bajkait erről kérdezte, akkor a honatya azonnal úgy reagált, hogy a jelenlegi ellátórendszer szerinte teljesen megfelelő.
fecsegto.eu/népszava online.hu
Leave a Reply 130 megnézve, 1 alkalommal mai nap |