< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Itt az első fideszes, aki elismerte: Orbán szakítópróba lehet az Európai Néppárt számára

| Mobile | RSS

Itt az első fideszes, aki elismerte: Orbán szakítópróba lehet az Európai Néppárt számára

Itt az első fideszes, aki elismerte: Orbán szakítópróba lehet az Európai Néppárt számára

SZERZŐ: B.M.

Brüsszel az első perctől kezdve nem kedvelte az Orbán-kormányt, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a viták miatt a magyar kormány az Európai Unióból való kilépésen gondolkodna – állítja Schöpflin György.

Minden lehetséges, még az is, hogy a Fidesz lesz a szakítópróba az Európai Néppárton belül – mondta az ATV Egyenes beszéd Kontrában Schöpflin György. A Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője azt is elismerte: nagy a feszültség a Néppárton belül, és ezt annak tudja be, hogy a Néppárton belüli baloldal egyre rosszabbul érzi magát a pártcsaládban –nem személy szerint a Fidesz politikusai, de azok miatt az ügyek és jelenségek miatt, amelyeket a Fidesz szimbolizál.

Ezzel együtt Schöpflin szerint a Néppártnak szüksége van a Fideszre és a Fidesznek is a Néppártra, és azt is leszögezte: képviselőtársaival együtt jól érzik magukat a pártcsaládban. Úgy látta: a Sargentini-jelentésről szóló szeptemberi szavazás után fel kell tenni a kérdést, hogy milyen utat követ a Néppárt a jövőben. Szerinte a feszültségek egyik forrása, hogy a Néppárt „vegyes társaság”, számos tagszervezet lényegesen balra áll a Fidesztől és a KDNP-től.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz Néppártban maradása vagy távozása a valószínűbb, a képviselő azt válaszolta:

a helyzet cseppfolyós, de ma valószínűbbnek tartja – és személy szerint ezt is tartaná jónak –, ha a magyar kormánypárt maradna a Néppártban.

Schöpflin szerint egy fragmentálódó Néppárt nagy bajba kerülhet a jövő évi EP-választáson, főként ha létrejön a Matteo Salvini olasz belügyminiszter által kezdeményezett új populista tömb, amely képes lehet egy blokkoló kisebbséget létrehozni a következő EP-ben és például megakadályozni az uniós költségvetés elfogadását. A mérsékeltnek tartott pártok rosszul állnak, és ez igaz a néppárti tagszervezetekre is – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Ami a Sargentini-jelentéssel kapcsolatos szavazás kimenetelét illeti, Schöpflin elképzelhetőnek tartja, hogy az EP szélsőbaloldala, baloldala és a Néppárt baloldali szervezeteinek képviselői részéről meglesz a többség szeptemberben a Sargentini-jelentés mögött. Emberi jogi kérdésekben általában összeáll a baloldali többség az EP-ben – tette hozzá.

A Fidesz EP-képviselője szerint nincs tökéletes rendszer, de a magyar politikai és választási rendszer inkább fair mint nem – reagált a jelentés Magyarországot érintő kritikáira.

Schöplin valószínűtlennek nevezte, hogy Orbán Viktor ki akarná léptetni az országot az Európai Unióból, amelynek szerinte fantasztikus vívmányai vannak. Példaként a schengeni övezetet hozta. Szerinte minden tagállamnak vannak vitái Brüsszellel, ráadásul Brüsszel az első perctől kezdve nem kedvelte az Orbán-kormányt, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a viták miatt a magyar kormány a kilépésen gondolkodna.

A Fideszt övező néppárti vitákról számtalanszor írtunk már, főként mivel Orbán Viktor és kormánya rendre cáfolta, hogy komoly gondban lennének, s hogy felmerült volna a kilépésük. Ezzel szemben a kormányzati retorikában eddig éppen azt hangsúlyozták: a kétharmados parlamenti többséget Magyarországon harmadszorra is elnyerő Fidesz szívesen segít a Néppártnak a jövő májusi uniós választásokra való felkészülésben. A belső konfliktusokban eközben Orbán igyekezett régiós egységfrontot képezni elsősorban a visegrádi országokkal, s nyilván a migrációs politikát érintő uniós viták farvizén.

Fotó: Wikimedia

Hatalmas sikerre azonban egyelőre nem tarthat számot a kormányfő, hiszen jogállami és egyéb kérdésekben a V4-es igencsak széthúzó államok, ahogyan Sebastian Kurz osztrák államfő is csak az orbáni retorika szintjén erősíti a magyar kormányfőt. Orbán reménye így éppen a Néppárthoz tartozó kereszténydemokrata pártokban lehetne, amelyek közül nemrég gyors egymásutánban a német CDU, a holland CdA és a finn KOK is jelezte, hogy a legszívesebben már a pártcsaládon kívül tudná a Fideszt. Mind a három párt kormányon van a maga országában, korábban pedig Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője is figyelmeztette Orbán Viktort a jogállamiság határainak a tiszteletben tartására.

Ugyanakkor az Európai Néppárt vezetői eddig aligha tettek érdemi lépéseket Orbánnal szemben, a sokak által áhított intés pedig az április 8. utáni találkozókon is elmaradt.

Korábban írtunk ugyanakkor arról is: Orbán stabil magyarországi fölénye mellett nemzetközi babérokra, méghozzá a Fidesz európai pártcsaládjának valamiféle vezetői posztjára törekedhet. A 168 Óra diplomáciai forrásai szerint legalábbis ez egyáltalán nem elképzelhetetlen, csakhogy az orbáni játszma egyelőre roppant kérdéses fogadtatással számolhat az európai pártcsaládon belül, hiszen az uniós költségvetési tervezési ciklusban tulajdonképpen minden tagállamnak egyéni stratégiai célokat kell érvényesítenie.

forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 112 megnézve, 1 alkalommal mai nap |