< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Megállapodtak az ENSZ migrációs terveiről, Magyarország feláll az asztaltól)) Agreements have been reached on UN migration plans, Hungary stands up from the table

| Mobile | RSS

Megállapodtak az ENSZ migrációs terveiről, Magyarország feláll az asztaltól)) Agreements have been reached on UN migration plans, Hungary stands up from the table

2018. július 15. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Megállapodtak az ENSZ migrációs terveiről, Magyarország feláll az asztaltól

Megállapodtak az ENSZ-tagországok pénteken a világszervezet globális migrációs csomagjának szövegéről, amely hírügynökségek szerint biztonságosabbá és szabályozottá teszi a migrációt, illetve visszaszorítja az embercsempészetet. A magyar kormány nem fogadja el a tervezetet.

Megállapodtak az ENSZ migrációs terveiről, Magyarország feláll az asztaltól

Migránsok sátortábora a római Tiburtina vasútállomás közelében – Fotó: MTI/EPA/Massimo Percossi

A tagországokra jogilag nem kötelező, harminchárom oldalas, 23 célt megfogalmazó dokumentumot (The Global Compact for Safety, Orderly and Regular Migration) hivatalosan december közepén fogadják majd el a marokkói Marrákesben tartandó állam- és kormányfői értekezleten.

Az Egyesült Államok még tavaly kivonult a tárgyalásokról.

Ez az első olyan ENSZ-dokumentum, amely globálisan foglalkozik a migráció kérdésével, a szöveget másfél évig tartó egyeztetéseken hangolták össze. Miroslav Lajcák, az ENSZ-közgyűlés elnöke azt mondta: habár a dokumentum jogilag nem kötelező jellegű, meg fogja változtatni a világ viszonyulását a migrációhoz, hasonlóképpen, mint a 2030-as céldátumú, és ugyancsak nem kötelező Fenntartható Fejlődési Keretrendszer, amely a szegénység elleni harcra, a fejlődés elősegítésére és a környezet megóvására sarkallta a világot.

Louise Arbour, az ENSZ-főtitkár nemzetközi migrációért felelős különleges képviselője azt hangoztatta, hogy a migrációs csomag keretet ad a nem biztonságos és szabályozatlan migráció visszaszorítására, és egyben megállapodás a tagországok közötti együttműködésről.

“Idővel felül fogjuk vizsgálni a csomag egyes részleteit, esetleg szilárdabb mechanizmusokat építünk bele”,

de a dokumentum már ebben a formában is jó irányba tett lépés. Szerinte a legtöbb ország egyetért abban, hogy a jól kezelt migráció gyümölcsöző.

A magyar kormány tiltakozik

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban a csomagról szólót tárgyalássorozatán felszólalva azt mondta: a magyar kormány első számú célja továbbra is az ország és a magyar emberek biztonságának megőrzése. Hangsúlyozta: Magyarország nem ért egyet az ENSZ globális migrációs csomagjának végleges szövegtervezetével, mert annak középpontjában a migránsok jogai állnak, holott nemcsak rájuk kellene összpontosítani, hanem azoknak a jogaira is, akik a saját hazájukban szeretnének élni biztonságos és nyugodt körülmények között.

Megállapodtak az ENSZ migrációs terveiről, Magyarország feláll az asztaltól

MTI Fotó: KKM

Szijjártó Péter az MTI-nek azt mondta: a korábban állítottakkal szemben a globális migrációs csomag a nemzetközi jogrendszer részévé fog válni, hivatkozási pont lesz a nemzeti és nemzetközi jogalkalmazásban, ezért írja elő, hogy minden országnak saját nemzeti programot kell kidolgoznia a csomag intézkedéseinek alkalmazására és végrehajtására.

Megjegyezte: ez ugyanaz a folyamat, mint amit korábban “a kvótákkal játszottak le az Európai Unióban”, először azt a látszatot keltették, hogy a kvóták csak önkéntesek lesznek, majd a végén kötelezőek lettek.

A külügyminiszter elmondta: mivel a csomag előírja nemzeti programok megalkotását a végrehajtás érdekében,

szerdán arra tesz előterjesztést a kormánynak, hogy Magyarország lépjen ki a globális migrációs csomag elfogadásának folyamatából,

és tegye világossá, hogy semmilyen módon nem tartja önmagára nézve irányadónak a csomag egyetlen intézkedését vagy iránymutatását sem.

(MTI)

forrás:propeller.hu

Agreements have been reached on UN migration plans, Hungary stands up from the table

UN member countries have agreed on Friday the text of the Global Migration Package of the World Organization, which according to news agencies suggests that migration is safer and more regulated and that smuggling of people is reduced. The Hungarian government does not accept the draft.

Agreements have been reached on UN migration plans, Hungary stands up from the table

Migrants’ tent camp near Tiburtina railway station in Rome – Photo: MTI / EPA / Massimo Percossi

A legally binding, thirty-three-page document (The Global Compact for Safety, Orderly and Regular Migration) for the member states will be officially accepted in mid-December at the Heads of State and Government meeting in Marrakech, Morocco.

The United States left the negotiations last year.

This is the first UN document to deal with the issue of migration globally and the text has been harmonized for a year and a half. Miroslav Lajcák, President of the United Nations General Assembly, said that although the document is not legally binding, it will change the world’s attitude towards migration, just like the 2030 deadline and also not a mandatory Sustainable Development Framework for Combating Poverty , encouraged the development of the environment and the preservation of the environment.

Louise Arbor, United Nations Secretary-General’s Special Representative for International Migration, said the migration package provides a framework for reducing unsafe and unregulated migration and is also an agreement on co-operation between member states.

“Over time, we will review some details of the package, or we will build stronger mechanisms,”

but the document is already in a good direction in this form. He argues that most countries agree that well-managed migration is fruitful.

The Hungarian government protests

Péter Szijjártó, Minister of Foreign Affairs and Foreign Affairs, on Friday in New York, on a package of talks on the package, said that the Hungarian government’s primary aim remains to preserve the security of the country and the Hungarian people. He stressed that Hungary does not agree with the final draft text of the United Nations Global Migration Package, because it focuses on the rights of migrants, while not only focusing on them, but also the rights of those who wish to live in their own country in safe and relaxed conditions.

Agreements have been reached on UN migration plans, Hungary stands up from the table

MTI Photo: KKM

Mr Péter Szijjártó told MTI that, as previously stated, the global migration package will become part of the international legal system, which will be a reference point for national and international law, and therefore requires that each country has to develop its own national program for the implementation of the package’s measures and implementation.

He noted that this is the same process as the “quotas in the European Union”, which first appeared to be that volumes would be voluntary and then binding at the end.

The Foreign Minister said: as the package requires the creation of national programs for implementation,

on Wednesday puts forward a proposal to the government for Hungary to step out of the process of adopting a global migration package,

and to make it clear that it does not in any way consider the sole measure or guideline of the package for itself.

(MTI)

Source: propeller.hu

Leave a Reply 72 megnézve, 1 alkalommal mai nap |