< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Gyorsított eljárásban bíróság előtt a kormánytisztviselőt megvesztegetni szándékozó férfi

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Gyorsított eljárásban bíróság előtt a kormánytisztviselőt megvesztegetni szándékozó férfi

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG
6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y
Gyorsított eljárásban bíróság előtt a kormánytisztviselőt megvesztegetni szándékozó férfi

A Csongrád Megyei Főügyészség a mai napon a 2018. július 1. napjától hatályos büntetőeljárási törvény rendelkezéseire is figyelemmel gyorsított eljárásban bíróság elé állítja azt a budapesti férfit, aki arra nem jogosultakat kívánt magyar útlevélhez juttatni egy kormánytisztviselő megvesztegetésével.

A vádirat szerint a férfi 2018. március 22. napján Szegeden, egy bevásárlóközpontban keveredett alkalmi ismeretségbe a Csongrád Megyei Kormányhivatal egy kormánytisztviselőjével. A beszélgetés során a férfi előadta, hogy honosítási okiratok birtokában olyan külföldön élő, de magyar állampolgársággal rendelkező honosított személyeket akar magyar útlevélhez juttatni, akik arra nem jogosultak, a magyar nyelvet nem értik és nem beszélik, őket előadása szerint „néma” személyként kellene kezelni az útlevél személyes igénylése során. A férfi azért, hogy a hivatalos személynek minősülő kormányhivatali ügyintéző úgy állítson ki magyar útlevelet, hogy az igénylők a törvényi feltételeknek nem felelnek meg, neki 1.000 eurót ajánlott, majd az útlevélkérelem befogadása esetére további 2.000 eurót ígért. A kormánytisztviselő az ajánlatot nem fogadta el és a hatóságokhoz fordult.

A hivatali vesztegetés bűntette miatt indult eljárásban a Csongrád Megyei Főügyészség az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseire is figyelemmel gyorsított eljárásban kezdeményezi a férfi bűnösségének megállapítását és vele szemben büntetés kiszabását.

Az ügyészség indítványának tárgyában a mai napon fog a Szegedi Törvényszék dönteni.

Szeged, 2018. július 18.

a távollévő:

Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

helyett:

Dr. Törő Sándor
főügyészhelyettes

Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |